ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Το πρώτο τρίμηνο κρίνει τα πάνταΤο «κλειδί» των εξελίξεων στο εσωτερικό (και) πολιτικό σκηνικό κρατά στα χέρια του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος καλείται να αποδείξει..
από το πρώτο τρίμηνο του 2012 ότι εξασφαλίζει όρους επιβίωσης και ανάπτυξης για τη χώρα.
Το πρώτο τρίμηνο κρίνει τα πάντα
Παρά το δύσκολο τοπίο που κατά... τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχεται από τα ετερόκλητα «κύματα» που στέλνουν στην κυβέρνηση, διά των εκπροσώπων τους, τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο κ. Παπαδήμος φαίνεται αποφασισμένος να ξεπεράσει τις διαφωνίες και τις όποιες αναταράξεις για να πετύχει τον στόχο του.Οι προϋποθέσεις βέβαια που απαιτούνται για την επιτυχή πορεία της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ζητήσει την επικαιροποίηση των δεσμεύσεων που έχουν λάβει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπαδήμος έχει καταστήσει σαφές στους στενούς συνεργάτες του ότι το στοίχημα της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, που εκ των πραγμάτων είναι μια εξίσου πολύπλοκη και επίπονη δουλειά. Αφορά στους εθνικούς στόχους, στα διλήμματα και στις προκλήσεις για το 2012.
Ναι μεν ο υπ' αριθμόν 1 στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή στο ευρώ, το «κούρεμα» του χρέους (PSI) και η νέα δανειακή σύμβαση, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επιφορτιστεί με την προώθηση σε χρόνο dt των διαρθρωτικών αλλαγών για πολλούς λόγους.Ο στόχοςΑφενός γιατί η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 15 Γενάρη θα μειώσει την πίεση της τρόικας για περισσότερα σκληρά μέτρα εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης και αφετέρου θα διαμορφώσει μια υγιή βάση για την επιστροφή, δειλά δειλά, με σταθερά όμως βήματα, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ανάπτυξη στους κρίσιμους τομείς.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι «ο Παπαδήμος ό,τι λέει το εννοεί και ότι πράγματι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τον στόχο». Προχθές για παράδειγμα η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κύλησε «ήρεμα» για πρώτη φορά - χωρίς εντάσεις, «κραυγές», αψιμαχίες μεταξύ υπουργών. Προσδιόρισε το πλαίσιο «χαλαρά» στην αρχή, επιμένοντας στη στρατηγική του.
«Το θέμα είναι να προσπερνάς τα εμπόδια της μέρας και να κοιτάς μπροστά, πιο μακριά...» λέει χαρακτηριστικά τακτικός συνομιλητής του, ο οποίος δεν αποφεύγει να εκφράζει την αισιοδοξία του για τη ροή των πραγμάτων το πρώτο «καυτό» τρίμηνο του νέου έτους.
Για τον Λ. Παπαδήμο τα κατά πολλούς προφανή διλήμματα δεν είναι διλήμματα. Εχει τη βούληση να προωθήσει νέα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εφόσον απαιτείται, αλλά εκτιμά ότι εάν στο τέλος του δρόμου ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI και η χώρα πάρει ουσιαστικές ανάσες «επιβίωσης» και από τη νέα δόση-μαμούθ των 89 δισ. ευρώ, τότε οι συμμετέχοντες στην κυβέρνησή του θα έχουν κάθε λόγο να αισθανθούν δικαιωμένοι. Και οι προκλήσεις;
Η αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται ως «πρόκληση» στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργού. Εχει ζητήσει συγκεκριμένο πλάνο για την προώθηση τάχιστα πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης (δηλαδή για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού), της κατασκευής οδικών αξόνων (που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας), δράσεων για το «επιχειρηματικό περιβάλλον» και «κανόνων» ανά τομέα, που θα αποδεικνύουν στον κάθε πολίτη ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο...
Το ραντεβού
Το αργότερο μέχρι τις 15 Γενάρη πρέπει να έχει βγει «ραπόρτο» για τις διαρθρωτικές αλλαγές, αναμένοντας την τρόικα. Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα αποφύγει μεγαλύτερη πίεση για νέα σκληρά μέτρα αν καταφέρει -κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή- να κάνει όλα όσα πρέπει «τώρα». Γι' αυτό και την παραμονή των Φώτων ο Λ. Παπαδήμος συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο.
Το τεστ των «3»
Η αδιατάρακτη σχέση με τα τρία κόμματα είναι βασικός στόχος του Λ. Παπαδήμου. Το Μαξίμου αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επιθυμώντας οι εσωκομματικές εξελίξεις να μην προκαλέσουν διαλυτικές εστίες έντασης στην κυβέρνηση. Από τη ΝΔ αναμένει στην πράξη την υλοποίηση της δέσμευσης που απορρέει από τη Σύνοδο Κορυφής (στήριξη μέτρων) και από τον ΛΑΟΣ ότι θα σταματήσει τον «χορό του πολέμου» κι ότι μετά τα Φώτα θα στηρίξει εμπράκτως...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

fofig@pegasus.gr

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...