ΤΑ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΞΕ Ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Επιστρέφουν στη φύση δύο αρκουδάκια

Γεννήθηκαν με έναν μήνα διαφορά τον περασμένο χειμώνα στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς και στο Περτούλι Τρικάλων, αλλά είχαν την κοινή μοίρα να χάσουν από μωρά τις μητέρες τους.

Χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα δύο αρκουδάκια είναι έτοιμα να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσα στον χειμώνα
Χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμογής.. που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα δύο αρκουδάκια είναι έτοιμα να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσα στον χειμώνα
Γεννήθηκαν με έναν μήνα διαφορά τον περασμένο χειμώνα στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς και στο Περτούλι Τρικάλων, αλλά είχαν την κοινή μοίρα να χάσουν από μωρά τις μητέρες τους.
Το πρώτο βρέθηκε να κλαίει σπαρακτικά καλώντας τη μητέρα του σε δασική περιοχή του Αργους Ορεστικού και το δεύτερο, λίγες μέρες αργότερα, στη στάνη κτηνοτρόφου που το κρατούσε για... κατοικίδιο.
Και τα δύο ορφανά αρκουδάκια μεταφέρθηκαν στον Κτηνιατρικό Σταθμό του «Αρκτούρου» στον Αετό Φλώρινας, όπου... γνωρίστηκαν και μεγάλωσαν σαν αδέλφια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, με διακριτική ανθρώπινη παρουσία.
Χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα δύο αχώριστα αρκουδάκια είναι σήμερα έτοιμα να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσα στον χειμώνα.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα βασίστηκε στο πρωτόκολλο του Αμερικανού ειδικού Τζον Μπίτσαμ, στον οποίο οφείλει το όνομά του (Little John) το ένα από τα δύο αρκουδάκια. Το δεύτερο ονομάστηκε Νικήτας, συμβολίζοντας τη νίκη στην προσπάθειά του να επιβιώσει. Το πρωτόκολλο, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο Αϊντάχο των ΗΠΑ, προβλέπει την περίθαλψη και εκπαίδευση των ορφανών με την ελάχιστη δυνατή παρουσία του ανθρώπου, ώστε να μη συνηθίσουν στην εξάρτηση και να μη ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Πριν από την απελευθέρωση, οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης θα τοποθετήσουν στον «Little John» και τον Νικήτα ειδικά ραδιοκολάρα, ώστε να παρακολουθούν την πορεία επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...