Ιζήματα δείχνουν πότε «πέθανε» η Νεκρά Θάλασσα

Πυρήνες ιζημάτων που ελήφθησαν από την Νεκρά Θάλασσα αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο θαυμαστά θαλάσσια σώματα, το οποίο όμως εξαφανίστηκε 120.000 χρόνια πριν..

Ιζήματα δείχνουν πότε «πέθανε» η Νεκρά Θάλασσα
Οπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μία ανακάλυψη υψηλού ενδιαφέροντος λένε οι επιστήμονες, καθώς αποδεικνύει πόσο ξηρή μπορεί να γίνει η Μέση Ανατολή κατά την διάρκεια των θερμών φάσεων της Γης.
Σε τέτοιες περιόδους στα αρχαία χρόνια, λίγοι πιστεύεται ότι ζούσαν γύρω από την Νεκρά Θάλασσα. Σήμερα, τα νερά της έχουν εμποδιστεί από μεγάλους πληθυσμούς και η στάθμη της λίμνης έχει μειωθεί ραγδαία.
«Ο λόγος που στάθμη της Νεκράς Θάλασσας μειώνεται είναι επειδή όλο το φρέσκο νερό που ρέει το μοιράζονται οι γύρω χώρες και της στερούν όλο το γλυκό νερό που θα κατέληγε σε αυτήν», λέει ο γεωχημικός Στηβ Γκολντστάιν, του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.
Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι σε προηγούμενη θερμή χρονική περίοδο, το νερό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σήμερα και βασίζονται σε αυτό, σταμάτησε να ρέει από μόνο του. Το γεγονός αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους, καθώς τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι αυτή η περιοχή στο μέλλον θα γίνει περισσότερο άγονη», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Γκολνστάιν παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξόρυξης στην φετινή Φθινοπωρινή Σύνοδο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης, της μεγαλύτερης ετήσιας συγκέντρωσης επιστημόνων για την Γη.
Η Νεκρά Θάλασσα είναι ένα εκπληκτικό μέρος. Η επιφάνεια του εσωτερικού καναλιού βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του πλανήτη, περισσότερο από 440 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα εξαιρετικά αλμυρά νερά της κατεβαίνουν σε σημεία μεγαλύτερα των 300 μέτρων. Και κάτω από τον πυθμένα της λίμνης βρίσκονται στρώματα ιζημάτων που καταγράφουν την ιστορία της Νεκράς Θάλασσας και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια.
Ερευνητές από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και την Νορβηγία εξόρυξαν δύο πυρήνες από το έδαφος της Νεκράς Θάλασσας στα τέλη του 2010. Ενας από αυτούς ήταν κοντά στο βαθύτερο τμήμα της λίμνης.
Στα 235 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της λίμνης, η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε ένα στρώμα από μικρά, στρογγυλά βότσαλα, τα οποία όπως πιστεύουν οι ερευνητές είναι απομεινάρια μίας αρχαίας παραλίας. Με δεδομένη την τοποθεσία του ιζήματος, γίνεται γνωστό ότι η Νεκρά Θάλασσα είχε στερέψει ολοκληρωτικά ή σχεδόν, σε κάποια περίοδο στο παρελθόν.
Η επίσημη χρονολόγηση των πυρήνων των ιζημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά τα σχέδιά τους οδηγούν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι το «στέγνωμα» έγινε την μεσοπαγετώδη εποχή Eemian.
Πρόκειται για ένα στάδιο της ιστορίας της Γης, οπότε οι θερμοκρασίες ήταν τόσο θερμές, ίσως και λίγο θερμότερες, από ότι σήμερα.
Την σύγχρονη εποχή η Μέση Ανατολή αποτρέπει στο νερό να μπει στην Νεκρά Θάλασσα. Οι γύρω χώρες το χρησιμοποιούν για την γεωργία. Η παραγωγή λιπάσματος και άλατος έχει επίσης αντίκτυπο. Από το 1997 το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας έπεσε περισσότερο από 10 μέτρα.
Ο «θάνατος» της λίμνης συνέβη 120.000 χρόνια πριν χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση, δήλωσε ο καθηγητής Εμι Ιτο από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Ο ανθρώπινος παράγοντας συμβάλλει στο να κατέβει το επίπεδο μία ώρα αρχύτερα. Και αυτό έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το νερό αποτελεί αφορμή για πολέμους»,πρόσθεσε.
Κατά την διάρκεια των μεσοπαγετώνων (θερμές περίοδοι) η λίμνη συρρικνώνόταν και κατά την διάρκεια των παγετώνων αυξανόταν. Και στα μέσα της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, 25.000 χρόνια δηλαδή πριν, η Νεκρά Θάλασσα έφτασε στην μεγαλύτερή της έκταση, με την επιφάνεια του νερού να στέκεται 260 μέτρα υψηλότερα σε σχέση με σήμερα.
Αυτή η γιγάντια λίμνη, αναφέρεται από τους επιστήμονες ως λίμνη Lisan,θα είχε πλημμυρίσει όλη την κοιλάδα της Νεκράς Θάλασσας, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και την Θάλασσα της Γαλιλαίας στα βόρει


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...