Ναπολιτάνο: Δεν παραιτούμαι, ασκώ τον ρόλο μου μέχρι την τελευταία μέρα

Την απόφασή του να μην παραιτηθεί ανακοίνωσε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
«Δεν κρύβω στους Ιταλούς ότι η κατάσταση είναι δύσκολή, αλλά έχω, παράλληλα, εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρεθεί λύση», πρόσθεσε ο ιταλός πρόεδρος.

«Θα ζητήσω από δύο επιτροπές να διαμορφώσουν προτάσεις θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου που θα είναι χρήσιμες και στον διάδοχό μου», τόνισε ο Ναπολιτάνο, ο οποίος θέλησε να απευθύνει και πάλι έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στη σύσταση κυβέρνησης.
«Θα καταβάλω προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου», ολοκλήρωσε ο Ναπολιτάνο 
πηγη
«ΕΓΚΡΙΝΕΙ» ΜΠΕΡΣΑΝΙ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Πρόταση - έκπληξη από Μπερλουσκόνι

Την επιθυμία του για συνεργασία με την κεντροαριστερά και τον σχηματισμό κυβέρνησης πολιτικών κομμάτων και όχι τεχνοκρατών, εξέφρασε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλώνοντας ότι αποδέχεται ακόμη και την υποψηφιότητα Μπερσάνι για την πρωθυπουργία.

Πρόταση - έκπληξη από Μπερλουσκόνι
«Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας ότι οι δύο κύριες συμμαχίες, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, πρέπει να συμβάλουν στο να συσταθεί κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, με την στήριξη και της συμμαχίας του Μάριο Μόντι και της Λέγκας», είπε ο Μπερλουσκόνι μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει χώρος για συμφωνία σε μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ιταλία, αλλά επέμεινε ότι οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να αποτελείται από πολιτικά κόμματα «δεδομένης της τραγικής εμπειρίας» της κυβέρνησης Μόντι.
Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ο Μπερλουσκόνι απάντησε: «χρειαζόμαστε την εμπειρία και τον επαγγελματισμό της πολιτικής», ενώ απορριπτική προς την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών εμφανίστηκε και η Λέγκα του Βορρά που συμμετείχε στη συνάντηση με τον Ναπολιτάνο.

Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι δεν έχει πρόβλημα με την προοπτική να αναλάβει την πρωθυπουργία ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και βασικός πολιτικός του αντίπαλος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ή όποιος άλλος υποψήφιος προταθεί από την κεντροαριστερά.
Σχετικά με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο μεγιστάνας και ηγέτης της ιταλικής δεξιάς σημείωσε ότι «δεν υπήρξε ξεκάθαρη, δεσμευτική αναφορά στο θέμα αυτό, αλλά αν αποφασιστεί τελικώς (να υπάρξει) συγκυβέρνηση, ο νέος πρόεδρος θα επιλεγεί από όλα τα κόμματα, εκ των πραγμάτων».
Πάντως σε μια πρώτη αντίδρασή της, η κεντροαριστερά, δια στόματος στελέχους της, δήλωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς μια συνεργασία με τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι.
«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια κυβέρνηση που να υποστηρίζεται από το Pdl του Μπερλουσκόνι και το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd). Υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα στις πολιτικές του Pdl που απέχουν έτη φωτός από αυτές του Δημοκρατικού Κόμματος» δήλωσε ο Λουίτζι Τζάντα, επικεφαλής του Pd στη Γερουσία.

Η πρώτη αυτή αντίδραση είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική, ενώ και ο ίδιος ο Μπερσάνι χθες βράδυ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές με την συντηρητική παράταξη.
Ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις - την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα μη πολιτικό πρόσωπο, ή την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι - σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...