Goldman Sachs: Δεν απειλεί η Κύπρος την Ευρώπη, αλλά ο Γκρίλο

Μέχρι πρότινος για την αμερικανική Goldman Sachs, η τεράστια απειλή για την Ευρώπη δεν ήταν άλλη από την Κύπρο, που με την τραπεζική κρίση της θα επηρέαζε όχι μόνο χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και χώρες με υπερμεγέθη τραπεζικά συστήματα.


Η Goldman Sachs όμως τα αλλάζει και πλέον δεν βλέπει τον κίνδυνο ντόμινο της Μεγαλόνησου, αλλά βλέπει σοβαρότερο κίνδυνο για την Ευρώπη τον αντισυστημικό επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.

Ο Τζιμ Ο'Νιλ, πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Goldman Sachs, δήλωσε πως «το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι η Κύπρος, αλλά η Ιταλία με τον Γκρίλο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ο’Νιλ: «δεν καταλαβαίνω γιατί οι σκληροί τύποι του Βορρά δεν αντιλαμβάνονται αυτό το πρόβλημα (τον Γκρίλο). Η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης και αν δεν αρχίσει να έχει λίγη ανάπτυξη σύντομα, τότε θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποια τα οφέλη από την παραμονή της στο ευρώ».

Διερωτάται, μάλιστα, «τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα; Μοιάζει οι αποφάσεις της να λαμβάνονται από όποιον έχει ισχυρότερη φωνή, ειδικά η Γερμανία».

Μπορεί προς το παρόν να είναι μια μεμονωμένη άποψη, όμως με τη πιθανότητα των εκλογών στην Ιταλία να πλησιάζει ολοένα περισσότερο, η κατάσταση είναι ρευστή, με τις αγορές να μην βλέπουν θετικά μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση στην χώρα.

Ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής της Unicredit, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA «νέες εκλογές άμεσα, χωρίς προηγουμένως να έχουν παρθεί σημαντικά μέτρα για την οικονομία και χωρίς νέο εκλογικό νόμο, θα μπορούσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα ακυβερνησίας και θα μπορούσαν να οξύνουν τις εντάσεις στις αγορές γιατί θα σήμαινε πως θα αφήναμε τη χώρα χωρίς ισχυρή ηγεσία».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...