Αλβανία- Παραδέχτηκε την ήττα του ο Μπερίσα

Σχεδόν τρία 24ωρα μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα παραδέχτηκε σήμερα την ήττα του, λύνοντας έτσι την σιωπή του και καθησυχάζοντας τους φόβους για μια δύσκολη παράδοση της εξουσίας στην χώρα.
Ο Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε ακόμη ότι αποχωρεί και από την ηγεσία του κόμματός του, ολοκληρώνοντας τον σημαντικότερο κύκλο της σταδιοδρομίας του σε ηλικία 68 χρονών. Παραιτήθηκε από αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο υπηρέτησε για 23 χρόνια.Ο Μπερίσα εμφανίστηκε πριν από λίγο μπροστά στους οπαδούς του για να εκφωνήσει μια γραπτή ομιλία – πράγμα σπάνιο για τον ίδιο. Μιλώντας με εμφανή συγκίνηση, είπε ότι δέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και συνεχάρη τον αντίπαλό του Έντι Ράμα για τη νίκη του.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι για την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη και λόγω αυτής παραιτείται από όλα τα κομματικά αξιώματα. "Θα είμαι απλό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και βουλευτής του", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει ενεργός στην δραστηριότητα του κόμματός του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πολιτική συμβολή του από τη θέση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος για 23 χρόνια – χρημάτισε πρόεδρος της Δημοκρατίας για 5 χρόνια και πρωθυπουργός επί 8 χρόνια.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχασε από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές της Κυριακής.

Αμφίρροπη μάχη Μπερίσα-Ράμα - Τι λέει η ελληνική μειονότητα-
Ο νικητής των εκλογών, ηγέτης του «Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Αλβανία», ο 49χρονος Εντι Ράμα έχει θέσει ως στόχο να βάλει την Αλβανία σε ευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική τροχιά, έχοντας ως πρότυπο αλλά και... δάσκαλο τον Τόνι Μπλερ. Μέσω twitter ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι παρατηρητές την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία με τους δυο μονομάχους να βρίσκονται στην τελική ευθεία
Στις κάλπες θα προσέρχονται μέχρι τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος 3.271.885 Αλβανοί σε 12 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα για να εκλέξουν τους 140 εκπροσώπους της νέας βουλής. Στις εκλογές συμετέχουν συνολικά 66 κόμματα.


Η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ενταγμένη στους δύο συνασπισμούς, ενώ άλλα τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν αυτόνομα στη «μάχη» της κάλπης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα- μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε - ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα που κυβερνά τη χώρα επί μία οκταετία, ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα.

Το απλό περιφερειακό αναλογικό σύστημα, καθιστά αναγκαίο τα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, διότι η συμμετοχή σε αυτές, δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κόμματα να εκλέξουν βουλευτές.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να επιβλέψουν την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ τις
εκλογές παρακολουθούν από κοντά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία όπου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

Εξαιτίας διενέξεων ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση, τρία από τα επτά μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής παραιτήθηκαν τον Απρίλιο, αφήνοντας την Επιτροπή χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των πέντε ψήφων που απαιτείται για να ανακηρύξει τον νικητή της ψηφοφορίας.

"Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη", δήλωσε ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

"Μια πλήρως επιχειρησιακή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ήταν ένα πρώτο βήμα" προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Κλειδί για την ομαλότητα της διαδικασίας η αποδοχή του αποτελέσματος
Αυτό που φοβούνται περισσότερο απο όλα οι αναλυτές ειναι το ενδεχόμενο να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπως γίνεται συστηματικά στη χώρα αυτή μετά την πτώση του κομμουνισμου, το 1990. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη σε σημερινές του δηλώσεις προς τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ ο Έντι Ράμα δεσμεύθηκε δημόσια ότι θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών κάτι που δεν έχει κάνει - τουλάχιστον προς το παρόν - ο Μπερίσα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μπερίσα απέφυγε να ενημερώσει ο ίδιος τους πολιτικούς παρατηρητές και προτίμησε να στείλει κάποιον εκπρόσωπο του κόμματός του γεγονός που δυσαρέστησε τους παρατηρητές αν και δεν αποκλείται να προβεί σε αυτή την ενέργεια τις επόμενες ημέρες.

Από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009, η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση είχε αρνηθεί τότε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εκτιμώντας ότι είχαν σημειωθεί πολλές παρατυπίες.

Στην χώρα των 2,8 εκατ. κατοίκων όπου οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες, οι δύο παρατάξεις έχουν διαβεβαιώσει τους οπαδούς τους ότι θα κερδίσουν αυτές τις εκλογές.

Οι 140 βουλευτές θα εκλεγούν για μια τετραετή θητεία μεταξύ άνω των 7.000 υποψηφίων.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Περισσότεροι από 600 ξένοι παρατηρητές επιβλέπουν την ψηφοφορία, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο.

Τι υποστηρίζουν τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας
Όπως εκτιμούν οι πολιτικοί παρατηρητές η μάχη θα είναι αμφίρροπη, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ όπως εκτιμούν στελέχη και ψηφοφόροι της ελληνικής μειονότητας ενδέχεται να έχει προβάδισμα ο Έντι Ράμα αφού ο κόσμος δείχνει να έχει κουραστεί από την πολύχρονη διακυβέρνηση Μπερίσα ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναρρωτιούνται αν ο αρχηγός του δεξιού συνασπισμού θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στα ήρεμα νερά της ευρωπαϊκής προοπτικής.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...