whitehouse- Νews-Video:First Lady Michelle Obama Speaks at an Education Event in Dakar, Senegal -ΣΕ ΣΕΝΕΓΑΛΗ, Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Η αφρικανική περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα -η οποία ξεκίνησε χτες από τη Σενεγάλη και θα ολοκληρωθεί στην Τανζανία την Τρίτη με ενδιάμεσο σταθμό τη Νότιο Αφρική- συνοδεύεται και από πολλές προσδοκίες από την πλευρά της Ουάσιγκτον ότι θα σταθεί αφορμή για την αναθέρμανση των οικονομικών δεσμών ΗΠΑ - Αφρικής, τελικά όμως την επισκιάζει η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

Στόχος του ταξιδιού Ομπάμα, το δεύτερο από τότε που εκλέχτηκε πρόεδρος (το 2009 είχε επισκεφτεί την Γκάνα για μία ημέρα μόνο), είναι η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων και η επικρότηση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.
Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σολ, χαρακτήρισε ως «εντυπωσιακές» τις προόδους της αφρικανικής ηπείρου σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι το ταξίδι πραγματοποιείται πολύ αργά κυρίως επειδή τα τελευταία χρόνια η Κίνα, με χρηματοδοτήσεις, δωρεές, άτοκα δάνεια, εμπορικές συμφωνίες και έργα υποδομής, εξελίσσεται ως η νέα υπερδύναμη στην Αφρική.
Υπολογίζεται πως μόνο την τελευταία τριετία έχει πραγματοποιήσει στην Αφρική έργα υποδομής των οποίων η αξία αγγίζει τα 2,1 τρισ. δολάρια.
Ταξίδι για μπίζνες του Ομπάμα στην Αφρική
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ παίζουν πλέον... δεύτερο βιολί στην ήπειρο κι επιπλέον, πολλοί Αφρικανοί που είχαν ενθουσιαστεί από την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου, θεωρούν πως τους αγνόησε, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, που είχε επισκεφτεί αρκετές φορές χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Μπους και Κλίντον εξακολουθούν, εξάλλου, να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αφρική εξαιτίας των γενναιόδωρων προγραμμάτων κατά του AIDS.
«Φάουλ»
Επίσης, η παράλειψη της Νιγηρίας και της Κένυας -γενέτειρας του πατέρα Ομπάμα- από την ατζέντα του ταξιδιού απογοήτευσε τις χώρες. Στη Νιγηρία επισημαίνουν ότι πρόκειται για «φάουλ» του Ομπάμα να μην επισκεφτεί τη χώρα που παρέχει στις ΗΠΑ το ένα όγδοο του πετρελαίου της.
Οσο για την Κένυα, το... σνομπάρισμα ήταν προμελετημένο καθώς ο Λευκός Οίκος είναι δυσαρεστημένος με την εκλογή του Ουχούρου Κενυάτα, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Οικογένεια Ομπάμα
Επίσκεψη στον εφιάλτη των σκλάβων
Το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα θα έχει και... προσκυνηματικό χαρακτήρα. Με τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του Μάλια και Σάσα που τον συνοδεύουν, επισκέφτηκαν τον Οίκο των Σκλάβων, ένα φρούριο που είχε χτιστεί στα τέλη του 18ου αιώνα στη Νήσο Γκόρι, ανοιχτά της ακτής της Σενεγάλης, και αποτελούσε σημείο μετεπιβίβασης για τη διακίνηση ανθρώπων.
Τώρα λειτουργεί ως μουσείο, ενώ στη διάρκεια της παραμονής του στη Νότιο Αφρική αναμένεται να επισκεφθεί και το νησί Ρόμπεν, όπου ο Μαντέλα πέρασε τα 18 από τα 27 χρόνια της κράτησής του από το καθεστώς του απαρτχάιντ.
Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στην Τανζανία, όπου ο Ομπάμα θα τιμήσει σε τελετή τη μνήμη των 11 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην πόλη Νταρ Ες Σαλαάμ το 1998, από βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
First Lady Michelle Obama speaks to students at Martin Luther King school, an all-girls middle school in Dakar, Senegal.



Μετάδοση με ζωντανή ροή στις 27 Ιούν 2013

We the Geeks: Innovation for Global Good



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...