Mάχη με τις φλόγες σε Σέριφο, Κρήτη και Ρόδο- -Σέριφος: Βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες!

Με βάρκες εγκατέλειπαν οι τουρίστες τη Σέριφο - Απειλήθηκαν οικισμοί - Προς βορρά κατευθύνεται το μέτωπο στη Ρόδο - Νέες αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Κρήτης - Δείτε ποιες περιοχές κινδυνεύουν σήμερα
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν για δεύτερη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ρόδο, Κρήτη και Σέριφο.


Στη Ρόδο όπου η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα, την τελευταία ώρα έχει αλλάξει η διεύθυνση του αέρα με αποτέλεσμα το μέτωπο να κινείται πλέον προς βορρά. Σύμφωνα με το rodosreport.gr το μέτωπο κινείται προς το Βάτι, μικρές εστίες υπάρχουν προς Απολακκιά ενώ ελεγχόμενα είναι τα μέτωπα αυτή τη στιγμή στα Προφύλια, Ίστριο και προς Λάερμα.
Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 76 πυροσβέστες, 143 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 70 στρατιώτες, 70 εθελοντές, 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και δύο Σινούκ.



Στο πύρινο μέτωπο βρίσκεται και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Υπάρχει, πάντως, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έως το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταφέρουν να θέσουν υπό ελεγχο την φωτιά.

Με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, δίνεται συντονισμένη μάχη, ώστε να «χτυπηθούν» γρήγορα τα μέτωπα της φωτιάς.

«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία, που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, καθώς οι πύρινες γλώσσες απείλησαν κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου  απουσίαζε και δύο αποθήκες. Στην Κρήτη ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Πόμπιας στη Μεσσαρά στο Δήμο Φαιστού είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο στις 6 σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις λόγω αλλαγής φορά των ανέμων με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή από αέρος δύο ελικοπτέρων προκειμένου το μέτωπο να μην επεκταθεί.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση το Σάββατο το μεσημέρι και στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν αυτή την ώρα 43 πυροσβέστες, 19 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 6 οχήματα ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.

Η φωτιά έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ οι φλόγες απείλησαν και σπίτια, φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους. Οι καμπάνες στο χωριό Αντισκάρι χτύπησαν προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, ενώ κινδύνεψε και ο οικισμός Πηγαϊδάκια.

Καλύτερη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στη Σέριφο, ωστόσο η φωτιά δεν έχει σβήσει και οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται.

Η κατάσταση στο νησί το απόγευμα του Σαββάτου ήταν δραματική όπως φαίνεται από τις εικόνες που κόβουν την ανάσα, καθώς όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για καταστροφή...

Οι κάτοικοι και οι λουόμενοι που βρίσκονταν στο Μέγα Λιβάδι έφυγαν με βάρκες διότι κινδύνευαν και η φωτιά είχε αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο.

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες όπου τουρίστες εγκατέλειπαν το νησί με βάρκες (οι φωτογραφίες είναι από το
plektani.gr)


















Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Αγία Μαρίνα και απείλησε κατοικίες του οικισμού Μεγάλο Λιβάδι.

Ο οικισμός Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει καεί ένα σπίτι και ένα παλιό διοικητήριο (στον οικισμό Μεγάλο Λιβάδι).
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με 6 πυροσβέστες και 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία οχήματα, ένα όχημα ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και έξι καναντέρ.

Η φωτιά στη Σέριφο, είχε καταρχήν ξεσπάσει την Πέμπτη, είχε τεθεί υπό έλεγχο, αλλά αναζωπυρώθηκε εξαιτίας δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.




Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι στη Σέριφο - Κάηκε ένα σπίτι και ένα παλιό διοικητήριο -Οι φλόγες απείλησαν σπίτια και στους οικισμούς Αντισκάρι και Πηγαϊδάκια στο Ηράκλειο -Καίγεται δασική έκταση σε μέτωπο 2 χιλιομέτρων στην περιοχή Ίστριο στη Ρόδο
Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Σέριφο, Κρήτη και Ρόδο, με τις καιρικές συνθήκες να μην ευνοούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ελέγξουν τις φλόγες.


Την ίδια στιγμή το σκοτάδι που έπεσε δυσκολέυει ακόμη περισσότερο το έργο τους, αφού δεν έχουν τη βοήθεια των εναέριων μέσων.

Στη Σέριφο, δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση φωτιάς που μαίνεται «πολύ κοντά» σε κατοικίες του οικισμού Μεγάλο Λιβάδι, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Ωστόσο, επειδή το μέτωπο έδειχνε να κατευθύνεται προς την κατοικημένη περιοχή του Κουταλά, οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει καεί ένα σπίτι και ένα παλιό διοικητήριο στον οικισμό Μεγάλο Λιβάδι.

Επί τόπου επιχεiρούν ένα όχημα της πυροσβεστικής, ένα όχημα των ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο και 9μελές πεζοπόρο τμήμα.

Νωρίτερα, στην κατάσβεση της φωτιάς βοηθούσαν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, που πετούσαν έως ότου έπεσε το σκοτάδι.

Στο σημείο βρέθηκε και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου, προκειμένου να συντονίσει την δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Η φωτιά στη Σέριφο, είχε καταρχήν ξεσπάσει την Πέμπτη, είχε τεθεί υπό έλεγχο, αλλά αναζωπυρώθηκε εξαιτίας δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μεσαρά Ηρακλείου – Απειλεί κατοικημένες περιοχές

Ανεξέλεγκτη μαίνεται στην περιοχή της Μεσαράς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, πάνω από το χωριό Αληθινή, απέναντι από τις Μοίρες και επεκτάθηκε προς το Αντισκάρι και τα Πηγαϊδάκια της Μεσαράς Ηρακλείου.

Η φωτιά έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ οι φλόγες απείλησαν και σπίτια, φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους.

Λίγο πριν τις 5.30 το απόγευμα οι καμπάνες στο χωριό Αντισκάρι χτύπησαν προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, ενώ κινδύνεψε και ο οικισμός Πηγαϊδάκια.

Οι φλόγες έχουν τυλίξει χορτολιβαδική έκταση, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου, Μαρίας Πετρακογιώργη, υφίσταται κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο έχει σπεύσει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, 47 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρία ελικόπτερα, ωστόσο πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν πολύ δύσκολες τις προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σπίτια.

Στο μεταξύ, φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης, στο νομό Λασιθίου, η οποία ωστόσο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Πύρινο μέτωπο δύο χιλιομέτρων στη Ρόδο

Στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου, οι φλόγες ξέσπασαν το μεσημέρι σε δασική έκταση.
Το έργο της πυροσβεστικής είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς, πρόκειται για μέτωπο δύο χιλιομέτρων, η φωτιά μαίνεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και οι άνεμοι πνέουν με 8-9 Μποφόρ.

Όλη τη νύχτα θα επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 9μελές πεζοπόρο τμήμα, ενώ το πρωί της Κυριακής θα φθάσουν στο νησί ακόμα 65 πυροσβέστες και 10 οχήματα με 40 άτομα.

Περίπου στις 20:00 το βράδυ έφθασε στη Ρόδο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της φωτιάς, ενώ συνεδρίαση πραγματοποιίησε το βράδυ του Σαββάτου το συντονιστικό όργανο για τον απολογισμό της μέχρι τώρα κατάστασης και τις επόμενες ενέργειες.

Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα σε μικρά χωριά της νότιας Ρόδου και για ένα από αυτά, το Βάτι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσής του.

Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς, καθώς η φορά των ανέμων κατευθύνει προς εκείνη τη περιοχή τη φωτιά.

Επίσης αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκοτεινιάσει την περιοχή μέχρι και την Λίνδο.

Νωρίτερα, η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου απουσίαζε.

Οι φλόγες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι, ενώ έγλειψαν και σπίτια στο χωριό Προφύλια.

Με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης έκανε έκκληση σε όσους διαθέτουν βαρέα οχήματα να σπεύσουν στην περιοχή και να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...