ethnos.gr Eίδήσεις: ΟΗΕ: Εντολή καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ-Ομπάμα: Τεράστια νίκη η συμφωνία για τα χημικά της Συρίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη, ομόφωνα, ψήφισμα με το οποίο απαιτεί την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Ασαντ.
Η θετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική διεθνή διπλωματική επιτυχία καθώς είναι το πρώτο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Σ.Α. από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011. Τρεις φορές στο παρελθόν, η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν ασκήσει βέτο σε σχέδια ψηφίσματος από δυτικές χώρες.

«Απόψε, η διεθνής κοινότητα έκανε τη δουλειά της», δήλωσε στον απόηχο της ψηφοφορίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. «Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ελπίδας στη Συρία εδώ και καιρό», πρόσθεσε. Ο κ. Μπαν επιβεβαίωσε επίσης ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία αποκαλούμενη και ως «Γενεύη 2» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι προειδοποίησε πάντως ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για το συριακό καθεστώς, εάν δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάργηση των χημικών όπλων. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι έτοιμο να λάβει κατασταλτικά μέτρα σε περίπτωση παράβασης της διεθνούς απαίτησης για κατάργηση των χημικών όπλων της Συρίας. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι έτοιμο να αναλάβει δράση βάσει του κεφαλαίου 7 της χάρτας του ΟΗΕ με αρκετά σαφή τρόπο» είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο κεφάλαιο της χάρτας του ΟΗΕ που καλύπτει την εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει τις αποφάσεις του με κυρώσεις ή στρατιωτική ισχύ. Κάθε τέτοια ενέργεια πάντως θα απαιτούσε ένα νέο ψήφισμα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας αξίζει τελικά το όνομά του», δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράντ Φαμπιούς, μετά την έγκριση του ψηφίσματος του ΟΗΕ που υποχρεώνει τη Δαμασκό να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της. Όπως όμως πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας το συγκεκριμένο ψήφισμα, «δεν θα σώσει από μόνο του τη Συρία».

Από την πλευρά της Συρίας ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπε μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τις ανησυχίες της κυβέρνηση Άσαντ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, το Κατάρ, και τις ΗΠΑ πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΖΗΤΑ Η ΜΟΣΧΑ

Ομπάμα: Τεράστια νίκη η συμφωνία για τα χημικά της Συρίας

«Τεράστια νίκη της διεθνούς κοινότητας» χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος το ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί απόψε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο, πάντως, δεν προβλέπει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση μή συμμόρφωσης του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Η Δύση «δεν πρέπει να κατηγορεί και να καταδικάζει» χωρίς αποδείξεις, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ομπάμα: Τεράστια νίκη η συμφωνία για τα χημικά της Συρίας
Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοάν Σινγκ.
«Ας είμαστε ρεαλιστές. Πιστεύω ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ χωρίς την απειλή για προσφυγή στη βία» εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συνέχισε ο Ομπάμα ο οποίος την τελευταία στιγμή αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία για να επιλυθεί η κρίση χωρίς μια στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της Δαμασκού.
Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για το κατά πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις του Άσαντ αλλά διαβεβαίωσε ότι θα είναι δυνατόν να επαληθευτεί εάν τηρείται η συμφωνία.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε να είναι «αμερόληπτες» οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τα χημικά όπλα της Συρίας και τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού «αποκλειστικά με βάση τα γεγονότα».
«Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι απαράδεκτη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αποκτά κανείς το δικαίωμα να κατηγορεί και να καταδικάζει» τη Δαμασκό, είπε, αναφερόμενος στις κατηγορίες των δυτικών χωρών για τη σφαγή που διαπράχθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
Η Μόσχα κατηγορεί τη συριακή αντιπολίτευση για την επίθεση με χημικά, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «προβοκάτσια» ώστε να μπει στο στόχαστρο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Οι έρευνες για όλα τα επεισόδια που σχετίζονται με χρήση χημικών όπλων θα πρέπει να διεξάγονται με επαγγελματικό και αμερόληπτο τρόπο και να εξετάζονται στη συνέχεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας με βάση αποκλειστικά και μόνο τα γεγονότα και όχι τους ισχυρισμούς και τις υποθέσεις», συνέχισε ο Λαβρόφ.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίησης της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη σφαγή της 21ης Αυγούστου η Ρωσία είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον "επαγγελματισμό" των ερευνητών. Οι εμπειρογνώμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, χωρίς όμως να υποδείξουν τους υπεύθυνους. Η Δύση θεώρησε ότι η έκθεση αυτή ήταν η επιβεβαίωση της ενοχής του συριακού καθεστώτος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει τα ξημερώματα (03:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας, 20:00 της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης) κεκλεισμένων των θυρών για να εγκρίνει την πρόταση ψηφίσματος που αφορά την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, κατόπιν της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...