New York Times» ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μπους, η οποία -σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel»- κατέστρωσε και υλοποίησε το σχέδιο παρακολούθησης της καγκελαρίου Μέρκελ, το 2002.

«Αν ήξεραν περί τίνος επρόκειτο, οι Γάλλοι θα έπρεπε να χειροκροτούν και να ανοίγουν σαμπάνιες», δήλωσε ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεραμυνόμενος των προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) στην Ευρώπη.

Από τη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον Από τη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι αποκαλύψεις που έκανε ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι οι «σοβαρότερες» στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, ωστόσο, θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις είναι αποσπασματικές και δεν αναδεικνύουν το όφελος που έχει η Ε.Ε. από την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Την αμερικανική επικοινωνιακή αντεπίθεση ξεκίνησε με συνέντευξη στο CNN ο Μάικ Ρότζερς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «μεγάλο μέρος της δημόσιας πληροφόρησης για τις παρακολουθήσεις είναι σε λάθος κατεύθυνση» αντιδρώντας στις διαμαρτυρίες συμμαχικών κυβερνήσεων μετά τις αποκαλύψεις που έκανε φέτος για την έκτασή τους και τη φύση τους ο πρώην σύμβουλος της NSA των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν. «Βλέπουν τρία ή τέσσερα κομμάτια ενός παζλ χιλίων κομματιών και προσπαθούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN. Στα μέσα ενημέρωσης δόθηκε απλώς ένα χαρτί που έγραφε «Γαλλία», είπε ο Ρότζερς, και αυτό «ξεκίνησε μια πελώρια συζήτηση σχετικά με το ότι οι Αμερικανοί συλλέγουν στοιχεία για τηλεφωνικές κλήσεις στη Γαλλία τις οποίες κάνουν Γάλλοι πολίτες». Αυτό «είναι 100% λάθος», υποστήριξε, διότι αυτό στο οποίο αναφερόταν το έγγραφο αποτελούσε μέρος ενός προγράμματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δεν σχετίζεται με τους Γάλλους. Ο Ρότζερς επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αυτές οι οποίες δεν ελέγχουν επαρκώς τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, ενώ υπογράμμισε ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν εκπλήσσουν κανέναν στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά ίσως τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
«Τους σώσαμε»
Για τον Πίτερ Κινγκ, πρόεδρο της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συλλογή πληροφοριών, «ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να σταματήσει να ζητά συγγνώμη, να σταματήσει να αμύνεται». «Η πραγματικότητα είναι πως η NSA έχει σώσει χιλιάδες ζωές, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά επίσης στη Γαλλία και στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Οι Γάλλοι είναι από αυτούς που μιλούν· το γεγονός είναι όμως ότι έχουν κάνει επιχειρήσεις κατασκοπίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο της κυβέρνησής τους όσο και της βιομηχανίας τους. Οσο για τη Γερμανία, εκεί άρχισε η συνωμοσία του Αμβούργου, που οδήγησε στην 11η Σεπτεμβρίου. Είχαν συνδιαλλαγές με το Ιράν και το Ιράκ, με τη Βόρεια Κορέα. Επομένως δεν το κάνουμε αυτό επειδή έχει πλάκα», συνέχισε ο Κινγκ. «Πρόκειται για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών που βοηθούν εμάς αλλά επίσης βοηθούν και τους Ευρωπαίους».
«Μας κατασκοπεύετε και μας κλέβετε», διαμαρτύρεται ο Ισπανός, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ φεύγει από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη «Μας κατασκοπεύετε και μας κλέβετε», διαμαρτύρεται ο Ισπανός, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ φεύγει από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη Ο πρώην υποδιευθυντής της CIA Μάικ Μόρελ χαρακτήρισε τις διαρροές από τον πρώην τεχνικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν ως «τις σοβαρότερες» στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ο πρώην υποδιευθυντής της CIA υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη σοβαρότερη διαρροή, για τη σοβαρότερη αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Για τον Μόρελ, η σοβαρότερη αποκάλυψη είναι αυτή που αφορά το λεπτομερή προϋπολογισμό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το λεγόμενο «μαύρο προϋπολογισμό». Με τα στοιχεία αυτά οι αντίπαλοι των ΗΠΑ «μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αντικατασκοπία στους τομείς όπου σημειώνουμε επιτυχίες και να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τους τομείς στους οποίους δεν έχουμε καμιά επιτυχία». «Αυτό που έκανε ο Σνόουντεν είναι να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους Αμερικανούς, καθώς οι τρομοκράτες μαθαίνουν πολλά λόγω των διαρροών αυτών και θα είναι πιο προσεκτικοί».
Διαδήλωση
Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες Αμερικανοί έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των κυβερνητικών προγραμμάτων παρακολούθησης, τα οποία αποκάλυψε φέτος ο πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών, Εντουαρντ Σνόουντεν. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Σταματήστε τις μαζικές παρακολουθήσεις», «Σε ευχαριστούμε, Εντουαρντ Σνόουντεν» και «Βγάλτε από την πρίζα το Μεγάλο Αδελφό», καθώς συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό Καπιτώλιο διαμαρτυρόμενοι κατά των παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).
Η διαδήλωση διοργανώθηκε από μια συμμαχία γνωστή ως «Σταματήστε να μας παρακολουθείτε», που αποτελείται από περίπου 100 δημόσιες ομάδες υπεράσπισης και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ζητήσει από το Κογκρέσο να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει τη μυστική συλλογή δεδομένων από την NSA για πιθανές ξένες απειλές. Σκοπός τους ήταν να παραδώσουν στο Κογκρέσο ένα επίσημο αίτημα για το οποίο είχαν μαζέψει 570.000 υπογραφές.

Και η Ισπανία ζητά εξηγήσεις

Η Ισπανία πιάστηκε χθες στο γαϊτανάκι των ευρωπαϊκών χωρών που διαπίστωσαν ότι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών τους υποκλέπτονταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον, την ώρα που η θύελλα ξέσπαγε μέσω αποκαλύψεων της εφημερίδας «El Mundo» για παρακολουθήσεις 60 εκατομμυρίων ισπανικών τηλεφωνικών κλήσεων μέσα σε ένα μήνα.
«Οι πρακτικές αυτές, αν αποδειχθούν, είναι ανάρμοστες και απαράδεκτες σε σύμμαχες και φίλες χώρες», ήταν η αντίδραση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκλήθη χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μαδρίτη, Τζέιμς Κόστος.
Στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ο Ισπανός υφυπουργός, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ενωση, Ινιγκο Μέντες ντε Βίγκο, «κάλεσε τις Αρχές των ΗΠΑ να παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις υποκλοπές που φέρονται να πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα έγγραφο που εμφανίζεται να προέρχεται από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, και το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «El Mundo», η αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας κατασκόπευσε 60.506.610 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ισπανία, από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 έως τις 8 Ιανουαρίου του 2013.
Αν και δεν καταγραφόταν το περιεχόμενο των συνομιλιών, λαμβάνονταν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος, πού και πότε έκανε την κλήση.
Ο πρώην δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», Γκλεν Γκρίνγουολντ, είχε το προηγούμενο βράδυ προκαταλάβει το επικείμενο χτύπημα της θύελλας στην Ισπανία, «τιτιβίζοντας»: «Μια άλλη μεγάλη χώρα θα μάθει αύριο το πρωί, οι συνομιλίες πόσων εκατομμυρίων πολιτών της υποκλέπτονταν από την NSA».
Ηδη, δύο ημέρες νωρίτερα, η επίσης ισπανική «El Paίs» υποστήριζε πως η NSA είχε κατασκοπεύσει μέλη του προσωπικού και της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, είχε στη φάση αυτή υπογραμμίσει πως η χώρα του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μετάσχουν στη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία με στόχο να ζητηθούν εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον σχετικά με το έργο των μυστικών υπηρεσιών της.
(ΠΗΓΕΣ: BBC-AFP-INDEPENDENT-ΑΠΕ)

«Δεν έχουμε αποδείξεις», λέει η Ιταλία

Η Ιταλία φέρεται να είναι μεταξύ των χωρών που, όπως αποκαλύφθηκε μέσω της ιστοσελίδας Cryptome, επλήγησαν ανάμεσα στον Δεκέμβριο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2013 από τη σαρωτική θύελλα των υποκλοπών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Κατά την πηγή αυτή, από τις 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις που συνολικά παρακολουθούνταν, τα 46 εκατομμύρια αναφέρεται ότι καταγράφονταν στην Ιταλία.
Ωστόσο από την ιταλική υπηρεσία πληροφοριών διευκρινίζεται ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για την επιβεβαίωση ή τη διάψευση των στοιχείων αυτών.
Επίσης υπογραμμίζεται πως δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ της κατασκοπίας, που είναι μια πράξη εχθρική, και της παρακολούθησης, που μπορεί να ταυτίζεται με μια όχι λεπτομερή ανάλυση πολύ μεγάλου όγκου στοιχείων, διαφόρων μορφών επικοινωνίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής γραμματέας της Copasir, του Σώματος του Ιταλικού Κοινοβουλίου που ελέγχει τις δραστηριότητες των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών, Μάρκο Μινίτι, διαβεβαίωνε πως υπάρχει μια «εύλογη βεβαιότητα» για το ότι το απόρρητο στις επικοινωνίες των πολιτών της Ιταλίας είναι σεβαστό και δεν έχει παραβιαστεί. Και ότι όσον αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ Ιταλίας και Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων χωρών, «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για μαζικές υποκλοπές, όπως αυτές που καταγγέλλονται από διάφορες πηγές.(ΠΗΓΕΣ: ANSA-STAMPA)

Απειλές Κάμερον, υποσχέσεις Ομπάμα

Υπό την ασφυκτική πίεση που προκαλούν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπίας.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο διευθυντή της NSA, στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ, ωστόσο αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να συλλέγονται πληροφορίες και την ανάγκη για ιδιωτικότητα.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πιθανόν να αναλάβει δράση για να σταματήσει τη δημοσίευση πληροφοριών που παρέχει ο Σνόουντεν, αν οι εφημερίδες που τις δημοσιεύουν δεν αρχίσουν να συμπεριφέρονται περισσότερο υπεύθυνα. «Αν δεν δείξουν κάποια κοινωνική υπευθυνότητα, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να παραμείνει αδρανής», δήλωσε ο Κάμερον στη Βουλή.

«Να δώσουμε άσυλο στον Σνόουντεν»

Οργισμένοι οι Γερμανοί για τις παρακολουθήσεις
«Σύμμαχοι δεν σημαίνει πάντοτε και φίλοι» ήταν ο τίτλος άρθρου που δημοσίευσε την Παρασκευή στους «New York Times» ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μπους, η οποία -σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel»- κατέστρωσε και υλοποίησε το σχέδιο παρακολούθησης της καγκελαρίου Μέρκελ, το 2002.
Κοντολογίς, ο Μπέικερ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να παρακολουθούν τους πάντες για να μπορούν να προστατευτούν, καθώς οι σύμμαχοι δεν δρουν πάντοτε φιλικά και δεν μπορείς να τους εμπιστευτείς. Πριν από δέκα χρόνια Γερμανία και Γαλλία δεν συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον, υποστηρίζει, όταν επιτέθηκε στο Ιράκ...
Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας χρησιμοποίησαν ακριβώς τον ίδιο τίτλο τις επόμενες ημέρες, για να επισημάνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Φυσικά η Γερμανία παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά τώρα πλέον θα είναι εξαιρετικά επιφυλακτική τόσο απέναντι στους Αμερικανούς όσο και στους Βρετανούς, που δεν διστάζουν να κατασκοπεύσουν τους συμμάχους τους για να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των χωρών τους. Ακριβώς σε αυτό το σημείο, των οικονομικών συμφερόντων, έχει και το Βερολίνο το δικό του ρόλο.
«Αξιόπιστος και χρήσιμος»
Η οργή των Γερμανών για την παρακολούθηση των τηλεφώνων της κ. Μέρκελ δεν είναι μόνο θέμα γοήτρου, ούτε αφορά μόνο τους Χριστιανοδημοκράτες.
Γι' αυτό και ο Τόμας Οπερμαν, ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η χώρα του πρέπει να καλέσει τον Εντουαρντ Σνόουντεν ως μάρτυρα στην έρευνα για τις υποκλοπές, επειδή διαθέτει «υψηλό βαθμό αξιοπιστίας» και θα είναι «προφανώς χρήσιμο εργαλείο». Στη συνέχεια, λέει ο Οπερμαν, το Βερολίνο πρέπει να του προσφέρει πολιτικό άσυλο. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλέμενς Μπίνινγκερ, πρώην μέλος της επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Λάδι στη φωτιά της δυσπιστίας έριξε και η εφημερίδα «Bild am Sonntag», η οποία επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δημοσίευσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Κιθ Αλεξάντερ, είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για την παρακολούθηση της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά «ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί».
Το περιοδικό «Spiegel» υποστηρίζει ότι διαθέτει έγγραφα της NSA σύμφωνα με τα οποία η Μέρκελ ήταν στον κατάλογο των παρακολουθήσεων από το 2002 και ότι βρισκόταν ακόμα στη λίστα αυτή μερικές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, τον Ιούνιο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...