WSJ: Η NSA είχε τη βοήθεια γαλλικών και ισπανικών μυστικών υπηρεσιών

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που αποκάλυψαν Le Monde και El Mundo αφορούν παρακολουθήσεις από γαλλικές και ισπανικές υπηρεσίες που τις μοιράστηκαν με την NSA


Τα στοιχεία που αποκάλυψε η Le Monde για παρακολουθήσεις 70 εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έγιναν από γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και όχι από την NSA αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία που παρέδωσε ο Σνόουντεν στη γαλλική εφημερίδα παρερμηνεύθηκαν αφού αφορούν καταγραφές που έγιναν από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες, στη συνέχεια, μοιράστηκαν με την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εξηγούν στον συντάκτη του κειμένου ότι αυτές οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δεν έγιναν από Γάλλους στη Γαλλία αλλά από Γάλλους προς το εξωτερικό.

Τη θέση αυτή - της λάθους ερμηνείας - είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ο διευθυντής της υπηρεσίας, Τζέιμς Κλάπερ, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για τον ισχυρισμό του αυτό.

Σε περίπτωση που όσα υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι αυτοί αληθεύουν τότε θα πρόκειται για μεγαλύτερη εμπλοκή των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών στο σκάνδαλο των παγκόσμιων παρακολουθήσεων, τονίζει ο συντάκτης του άρθρου.

Προσπαθώντας να εξηγήσει η εφημερίδα για ποιο λόγο αυτό το στοιχείο δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι σήμερα από την NSA, αναφέρει ότι η υπηρεσία το έκανε «λόγω της διπλωματικής λεπτότητας σχετικά με την αποκάλυψη συνεργασίας με ανθρώπους στους οποίους η NSA βασίζεται για να συλλέγει μεγάλο όγκο πληροφοριών». Η WSJ προσθέτει, τέλος, ότι αν αποκαλυφθεί η περαιτέρω εμπλοκή των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, τότε θα προκαλούνταν εσωτερικές αναταραχές.
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...