Λ. Κατσέλη:Ομιλία στο 1ο συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας- Να αγωνιστούμε για ένα προοδευτικό μέτωπο ανατροπής

«Το φάρμακο της μνημονιακής πολιτικής σκοτώνει» και «δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας και αδράνειας», είπε
Την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου ανατροπής, το οποίο θα αναλάβει την αναγέννηση της χώρας, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του κόμματος.


Η κυρία Κατσέλη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ασκούμενη πολιτική αποδεικνύεται οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά ανάλγητη και εθνικά επικίνδυνη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το φάρμακο της μνημονιακής πολιτικής σκοτώνει» και «δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας και αδράνειας».

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας επεσήμανε ότι «τα μεσαία εισοδήματα συρρικνώνονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Αυτές που αντέχουν ακόμα στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη γραφειοκρατία. Η αγορά είναι νεκρή. Οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα από την κυβέρνηση όχι μόνο εξαθλιώνει χιλιάδες νοικοκυριά και οδηγεί νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, γκρεμίζοντας τα όνειρα της νέας γενιάς, αλλά βυθίζει την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και διεύρυνση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Ακυρώνει αντί να ενισχύσει οποιαδήποτε προοπτική, υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας και υποθηκεύει την εθνική ανεξαρτησία».

Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη κάλεσε τους συνέδρους «να αγωνισθούμε, με όρους πολιτικής και κομματικής αυτονομίας, για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου ανατροπής, το οποίο θα αναλάβει την αναγέννηση της χώρας».

Όπως εξήγησε ο «πόλεμος» είναι πολιτικός και ιδεολογικός και χρειάζεται «να γίνει πράξη μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία αξιών που θα κάνει ευδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική και στην προοδευτική - αριστερή πρόταση».

Επιπλέον σημείωσε πως η πορεία δεν είναι εύκολη και θα απαιτήσει πολλή δουλειά, ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές του χθες, αλλά θα είναι μια πορεία που θα κατοχυρώνει αντί να καταπατά βασικά κοινωνικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει ένα δίχτυ ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα προασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας επεσήμανε πως «στην κοινωνία υπάρχει ένα κλίμα προσδοκίας» σχετικά με μια άλλη πρόταση, έναν άλλο, εφικτό, δρόμο. Όπως εξήγησε «τον δρόμο αυτόν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε μόνο με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης», σημειώνοντας ότι οι συμμαχίες απαιτούν μια ελάχιστη συμφωνία πολιτικής δράσης.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Κοινωνικής Συμφωνίας, η κυρία Κατσέλη τις προσδιόρισε ως έξης:

1. Αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους. Η Κοινωνική Συμφωνία συντάσσεται με όσους αγωνίζονται για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ανατροπή της αποφασιστικής επιρροής ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, αύξηση, αντιστρόφως, της επιρροής του λαού, πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς στον δημόσιο βίο.

2. Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης με δύο βασικές συνιστώσες: α) μείωση του συσσωρευμένου χρέους με «εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης» και β) ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της ύφεσης και της αδιέξοδης και καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης.

3) Οικονομική και παραγωγική ανασύνταξη με νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, και την προώθηση του τεχνολογικού μετασχηματισμού (έρευνα, καινοτομία).

4) Διαμόρφωση και ανάπτυξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής διπλωματίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την λεκάνη της Μεσογείου.

5) Το μέτωπο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ΕΕ δεν μπορεί να προασπίζεται μόνο την απελευθέρωση των αγαθών ή την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίου. Θα πρέπει να είναι δύναμη πολιτισμού, αξιών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, διαλλακτικότητας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας των λαών της.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...