Ελευθεροτυπία:Σταθάκης: Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι έχει το δικαίωμα να κυβερνά

Σε πορεία συνεχούς απονομιμοποίησης στις συνειδήσεις των πολιτών, για τη δυνατότητά της να συνεχίσει να κυβερνά, εκτιμά ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η ΝΔ δύσκολα θα μπορέσει να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Ακόμα και αν πετύχει μία ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος ή σε κάποια άλλα θέματα, πριν από τις ευρωεκλογές, αυτό θα συμβεί πολύ αργά.
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εάν η σημερινή κυβέρνηση έχει απολέσει τη πολιτική νομιμοποίηση της στους πολίτες. Με μία λέξη η κυβέρνηση καλείται να πείσει ότι έχει το δικαίωμα πλέον να κυβερνά τη χώρα ή πρέπει αναπόφευκτα να προσφύγει σε εθνικές εκλογές".

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας αποκλειστικά στον Γιώργο Μελιγγώνη και στο matrix24.gr, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα προαναγγέλλει «ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη» και ξεκαθαρίζει ότι «αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές». Παράλληλα, προβλέπει ότι το νέο αντικείμενο πιέσεων της τρόικας προς την κυβέρνηση θα είναι το Ασφαλιστικό, τονίζει ότι είναι «άνευ συζήτησης» η παράταση της συζήτησης «ευρώ ή δραχμή» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την άποψη ότι «οι όροι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά είναι πολιτικά νεκροί».


Επίσης ο Γ. Σταθάκης τονίζει ότι: "Η ύπαρξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μπορεί να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για μία κυβέρνηση που θα θέλει να αλλάξει τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης των μισθών, της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους και της αναζήτησης της ανάπτυξης μέσω της πλήρους εκποίησης κάθε έννοιας δημόσιας περιουσίας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Διαπραγματευτικό χαρτί σε μία κυβέρνηση η οποία ενστερνίζεται τη νεοφιλελεύθερη κοινωνική και οικονομική ατζέντα της τρόικας και των εταίρων, η οποία μιλάει την ίδια γλώσσα, δεν έχει και πολύ νόημα".


Για δάνεια - πλειστηριασμούς: "Αυτό που επισημάναμε είναι ότι μέχρι τώρα, επί 4 χρόνια, η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων αναβάλλεται διαρκώς διατηρώντας τους δανειολήπτες, ενήμερους και κόκκινους, σε καθεστώς ομηρίας. Αυτό που είχαμε ήταν μόνο προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, που είχε διασφαλίσει ο νόμος Κατσέλη.

Το βασικό θέμα της ρύθμισης των δανείων προσέκρουε στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν σε διακανονισμούς και στην έλλειψη βούλησης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις να εισαγάγουν ένα σύστημα, κανονιστικό και ρυθμιστικό, όπως έχει κάνει το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Τώρα άνοιξε την κερκόπορτα της ένταξης όλων υποχρεωτικά στο σύστημα ελέγχου των κόκκινων δανειοληπτών από το τραπεζικό σύστημα με απειλή την άρση της προστασίας. Το τι θα γίνει όμως με τις μονιμότερες ρυθμίσεις το 2015 η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει".


H άποψη του κ. Σταθάκη για τους «58» και τις διεργασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς : "Ο χώρος αυτός, η πάλαι ποτέ κεντροαριστερά, καλείται να παλέψει με το ίδιο το παρελθόν της, την ενσωμάτωση και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα, την περίοδο 1996-2004 και την πλήρη αποτυχία της να προβεί σε άξιες λόγου μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις σχέσεις αδιαφάνειας κράτους και ιδιωτικού τομέα, κ.ο.κ. Δύσκολα θα αποκτήσει νέα πνοή σε μία Ελλάδα όπου το διακύβευμα πλέον είναι πολύ διαφορετικό από τις μέριμνες αυτού του χώρου. Νομίζω ότι οι όροι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά είναι πολιτικά νεκροί".
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...