Χέλμουτ Σμιτ: Πρέπει να γίνει κούρεμα στο ελληνικό χρέος «Αναγκαία, αλλά και αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση»

Η ιστορική φυσιογνωμία της Γερμανίας δηλώνει ότι χρειάζεται διεθνής συνδιάσκεψη πιστωτών για το ελληνικό χρέος, ώστε να γίνει αναδιάρθρωση και να διαγραφεί μέρος των δανείων από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ
Αναγκαία, αλλά και αναπόφευκτη χαρακτηρίζει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους,
με επιμήκυνση αλλά και διαγραφή μέρους των χρεών από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο marketwatch.com.

Ο 95χρονος σήμερα Γερμανός πολιτικός, είναι ιστορική φυσιογνωμία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχοντας διατελέσει διατελέσει καγκελάριος από το 1974 έως το 1982.

Αναφέρει στη συνέντευξή του ότι: «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παραμένει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Οι Γερμανοί θα πληρώσουν αποδεχόμενοι μια αναδιάρθρωση υπό τη μορφή επιμήκυνσης (rescheduling). Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές θα πρέπει να διαγράψουν ένα τμήμα των χρεών. Το ίδιο ισχύει για ιδιωτικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες».

Ο κ. Σμιτ λέει ακόμη ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια συνδιάσκεψη πιστωτών για το ελληνικό χρέος, του ιδίου τύπου με εκείνη που είχε γίνει για τα χρέη της Γερμανίας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. “Η Ελλάδα έχει ένα πληθυσμό μόλις 11 εκατομμυρίων, είναι πολύ μικρό το μέγεθος αν το συγκρίνουμε με εκείνο της Γερμανίας μετά το 1945”.
Σε σχέση με το κατά πόσον ο γερμανικός λαός είναι έτοιμο για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο πρώην καγκελάριος τονίζει ότι “δεν έχει σημασία, ο κόσμος θα ακολουθήσει την κυβέρνηση”, ενώ σε σχέση με την αναμενόμενη αντίδραστη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι: “θα αρχίσει μια αντιπαράθεση και μπορεί να κρατήσει κάποιο διάστημα. Θα κοστίσει στην κυρία Μέρκελ ένα ποσοστό της αξιοπιστίας της, αλλά μπορεί να το ξεπεράσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες”.
“Ασφαλώς -αναφέρει ο κ. Σμιτ- οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα για τα επόμενα 2 με τρία χρόνια, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν για πάντα διότι κάποια στιγμή αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό”.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...