Ομπάμα: Στόχος η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, με ή χωρίς τη στήριξη του Κογκρέσου

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Βέτο εάν γίνουν προσπάθειες για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αναλάβει μόνος του δράση προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής, κατά τη διάρκεια ομιλίας που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα.


Ο Ομπάμα κήρυξε, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, την ανεξαρτησία του από το Κογκρέσο, ανακοινώνοντας μια σειρά εκτελεστικών αποφάσεων – μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ αυτού και των Ρεπουμπλικάνων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και τη δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης» μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη –ούτε κι εγώ. Έτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές οικογένειες».

«Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου», είπε ο Ομπάμα. «Ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει ξανά παλιές μάχες».

Αναφερόμενος σε μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές του, τις μεταρρυθμίσεις γύρω από το μεταναστευτικό, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. «Ας κάνουμε φέτος πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τη μετανάστευση», είπε κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μείωση της εγκληματικότητας με ή χωρίς τη στήριξη του Κογκρέσου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση της εγκληματικότητας στις πολιτείες της Αμερικής, παρά την έλλειψη υποστήριξης από το Κογκρέσο σχετικά με τα μέτρα ελέγχου που αφορούν στην κατοχή όπλων.

«Έχω δει το θάρρος των γονέων, των μαθητών, των ιερέων και των αστυνομικών σε όλη τη χώρα οι οποίοι λένε “δεν φοβόμαστε” και σκοπεύω να συνεχίσω τις προσπάθειες -με ή χωρίς τη στήριξη του Κογκρέσου- ώστε να σταματήσουν οι τραγωδίες που καταρρακώνουν αθώους Αμερικανούς πολίτες, στην αίθουσα ενός κινηματογράφου, στα εμπορικά κέντρα και τα σχολεία», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας που έδωσε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων.


Βέτο εάν γίνουν προσπάθειες για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια των βουλευτών να αυξήσουν τις κυρώσεις προς το Ιράν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις βρίσκονται εν μέσω διπλωματικών συνομιλιών με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει βοήθησαν ώστε να καταστεί εφικτή αυτή η ευκαιρία», δήλωσε ο Ομπάμα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων. «Αλλά επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: εάν το Κογκρέσο μου αποστείλει ένα νέο νομοσχέδιο κυρώσεων, το οποίο θα αποτελέσει απειλή για τη συνέχιση των συνομιλιών, θα ασκήσω βέτο. Για χάρη της εθνικής μας ασφάλειας, πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία μία ευκαιρία να επιτύχει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.




Αξίζει να σημειωθεί, ότι επί τουλάχιστον πέντε λεπτά, σύσσωμη η Βουλή η Αντιπροσώπων, χειροκροτούσε τον λοχία Cory Remsburg.
πηγη
Ομπάμα: Αυξάνει 40% τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ

Αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζομένους στα 10,10 δολάρια την ώρα, από 7,25 δολάρια σήμερα

Την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου για τους συμβασιούχους του ομοσπονδιακού κράτους στα $10,10, θα ανακοινώσει την Τρίτη κατά την ετήσια ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα προχωρήσει στην αύξηση παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, μέσα από την έκδοση διατάγματος.

Όπως μεταδίδουν οι NYT, ο Ομπάμα θα ζητήσει παράλληλα από το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζομένους στα $10,10 την ώρα, από $7,25 σήμερα.

«Οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητών κτιρίων και των εργατών στις κατασκευές, οι οποίοι δουλεύουν σε νέες ομοσπονδιακές συμβάσεις θα επωφεληθούν από το διάταγμα» σημειώνεται σε προσχέδιο της ομιλίας. «Η πράξη αυτή θα καλύψει τους εργαζομένους που εκτελούν υπηρεσίες ή κατασκευάζουν κτίρια και πληρώνονται με λιγότερο από 10,10 δολάρια την ώρα. Ορισμένα παραδείγματα σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων που θα επωφεληθούν, περιλαμβάνουν τους εργαζομένους στις στρατιωτικές βάσεις» επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο για την άρση του κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάτι που δεν στηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι και η Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί πιστεύουν ότι θα πλήξει την αγορά εργασίας.

Αρκετές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο του 2009 και βρίσκεται στα 7,25 δολάρια την ώρα.

Ο κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ προβλέπεται για τους εργαζόμενους που δικαιούνται φιλοδωρήματος, για όσους είναι ηλικίας κάτω των 20 ετών και για ορισμένες περιοχές της επικράτειας. Το 2012 κατώτατο μισθό έλαβαν 4,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι με το 43,8% να απασχολείται σε φαστ-φουντ, το 15,4% να είναι εργάτες και το 7,5% να αφορά υπηρεσίες υγείας.

Η τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό, ύψους 70 σεντ, είχε αποφασιστεί το 2007 και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2009.

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός, της τάξης των 25 σεντ, θεσμοθετήθηκε το 1938 και αφορούσε, αρχικά όσους ασχολούνταν με το διαπολιτειακό εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...