ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στον πρωθυπουργό για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Για «έντονο μικροπολιτικό και αποπροσανατολιστικό λαϊκισμό», κάνει λόγο το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό, με επίκεντρο τη χθεσινή δήλωση του κ. Σαμαρά για έσοδα 150 δισ. από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


«Η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εγκλωβισμένη στις αρπάγες του μνημονίου και παγιδευμένη στις άφρονες πολιτικές επιλογές της, προσπαθεί να στήσει ξανά νέο αδιέξοδο "success story"» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: «Δυστυχώς, για τον κ. πρωθυπουργό, τις ίδιες ακριβώς δηλώσεις-εκτιμήσεις είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2012 σε τοπική εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας ο τότε γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, πολύ μάλιστα πριν αρχίσουν οι όποιες έρευνες στο Ιόνιο και Ν. της Κρήτης. Η δήλωση αυτή, που επαναλαμβάνεται και σήμερα, δείχνει τη "σοβαρότητα", την "αξιοπιστία" και τον έντονο μικροπολιτικό και αποπροσανατολιστικό λαϊκισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται και χρησιμοποιείται το ζήτημα».

Όμως η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι διαφορετική, γιατί -όπως αναφέρει- είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, με λεπτομερείς γεωλογικές και γεωχημικές έρευνες, μέχρις ότου έρθει η εποχή να στηθούν τα ερευνητικά γεωτρύπανα. «Η βεβαιότητα επιτυγχάνεται από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και γνωρίζουμε όλα τα φυσικοχημικά και γεωλογικά στοιχεία, όπως ποσότητα, ποιότητα βάθη θαλασσών, βάθη γεωτρήσεων κ.λπ.» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εάν, όλα τα στοιχεία είναι γνωστά, τότε σε συνδυασμό με την εκτίμηση του κόστους ανόρυξης, του κόστους μεταφοράς και των τρεχουσών τιμών, οδηγούν στην εκμεταλλευσιμότητα ή όχι μιας συγκέντρωσης υδρογονανθράκων. Μέσα στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού και των στρατηγικών επιλογών σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, θα μπορούσε να προχωρήσει η αξιοποίηση τους, πάντα βέβαια μετά από ουσιαστικό, δημοκρατικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να εμπλέκεται με λαϊκισμούς σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους και την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «η ΕΔΕΥ ΑΕ, (εποπτικός φορέας, χωρίς δικαιώματα συμμετοχής, ενώ συστάθηκε με τον Ν. 4011/2011 μόλις τον περασμένο Οκτώβριο απέκτησε πρόεδρο), και το Υπουργείο μετατρέπονται σε περιφερόμενο πωλητή προσέλκυσης αγοραστών των σεισμικών δεδομένων της PGS και η έρευνα και η πιθανή εξόρυξη θα παραδοθούν καθ’ ολοκληρίαν σε πολυεθνικούς πετρελαϊκούς ομίλους».

Καταλήγοντας, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη μια νέα κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «ικανή να καταθέσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει τόσο το αναπτυξιακό όφελος, όσο και την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...