Ρωσία: Εχουμε λάβει μέτρα ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις

Μόσχα 
Με δικές της κυρώσεις απαντά στις κυρώσεις της Δύσης η Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Όπως είναι φυσικό, τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να μείνουν χωρίς αντίδραση»
δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, επικαλούμενος το πρακτορείο RIA. 

«Η ρωσική πλευρά έχει λάβει μέτρα ως απάντηση, που σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν (τις δυτικές κυρώσεις)» προσθέτει ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των κυρώσεων, ούτε δημοσίευσε λίστα αξιωματούχων που αυτές αφορούν.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επιβάλει δύο γύρους κυρώσεων: απαγόρευση χορήγησης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ρώσους αξιωματούχους, βουλευτές και συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως τιμωρία για την κατάληψη της Κριμαίας.


Λάθος πληροφορημένοι ή κακόπιστοι οι ηγέτες της Δύσης


Νωρίτερα, η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Δύσης σύμφωνα με τους οποίους έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι δυτικοί ηγέτες είτε δεν είναι καλά πληροφορημένοι για το θέμα, είτε το αντιμετωπίζουν κακόπιστα.

«Οι τέσσερις διεθνείς επιθεωρήσεις που έγιναν τον Μάρτιο (σ.σ. στο πλαίσιο των αποστολών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην ευρωπαϊκή πλευρά της Ρωσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Λετονίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ουκρανίας δεν αποκάλυψαν καμία "επιθετική προετοιμασία" και καμία στρατιωτική δραστηριότητα πέρα από αυτήν που είχε προαναγγελθεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε τι χρησιμεύουν αυτές οι επιθεωρήσεις εάν τα αποτελέσματά τους δεν επηρεάζουν την πολιτική και επί του προκειμένου, τη στάση των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία;» διερωτάται η ρωσική διπλωματία. «Μήπως οι αντικειμενικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τους στρατιωτικούς παρατηρητές δεν μεταφέρονται στην πολιτική ηγεσία; Ή μήπως οι ηγέτες αυτοί, παρασυρμένοι από τα αισθήματά τους, έχουν την τάση να αγνοούν τα γεγονότα ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις τους;» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που, όπως είπε, έχει συγκεντρώσει στη μεθόριο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρέι Παρουμπέι είχε υποστηρίξει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα ανέρχονται στους 100.000, είναι δηλαδή πολύ περισσότεροι από τις 20.000 που υπολόγιζε η Ουάσινγκτον. Ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός, των 100.000 στρατιωτών, είναι υπερβολικός.

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μαλεβάνι, φέρεται να δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες απειλές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της που προσπαθούν να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στην Ουκρανία.

«Έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των εξωτερικών απειλών για το κράτος. Οι νόμιμες φιλοδοξίες των λαών της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκαλούν υστερία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους»
είπε ο Μαλεβάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι Ρωσία λαμβάνει «επιθετικά μέτρα κατασκοπείας και αντικατασκοπείας» για να αντιμετωπίσει τις δυτικές προσπάθειες αποδυνάμωσης της ρωσικής επιρροής «σε μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας» για τη Μόσχα.

Ο Μαλεβάνι δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα είναι αυτά ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δηλώσεις του μπορεί να εντείνουν τις ανησυχίες της Δύσης ότι η Μόσχα ενδέχεται να κάνει σχέδια για την ανατολική Ουκρανία μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσης της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...