Στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς η Κίνα

Περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 90 δισ. γουάν, περίπου 14,5 δισ. δολάρια, έχουν κατασχέσει οι κινεζικές αρχές από συγγενείς και συνεργάτες του πρώην «τσάρου» των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που έχει γνωρίσει η Κίνα τα τελευταία εξήντα χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters,
περισσότεροι από 300 συγγενείς, πολιτικοί συνεργάτες, προστατευόμενοι και υπάλληλοι του Ζου έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Το εντυπωσιακό μέγεθος των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων και το εύρος των ερευνών σε συνεργάτες και συγγενείς του Ζου καθιστούν την έρευνα αυτή χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει την αποφασιστικότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταπολεμήσει τη διαφθορά ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο  Reuters, η έρευνα μπορεί να υποκινείται εν μέρει από το γεγονός ότι ο Ζου εξόργισε την κινεζική ηγεσία καθώς αντιτάχθηκε στη δίωξη του ανερχόμενου πολιτικού Μπο Σιλάι ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Ο 71χρονος Ζου έχει ουσιαστικά τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό αφότου ξεκίνησε επίσημα η έρευνα σε βάρος του, στα τέλη του 2013.
Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς από το 1949, όταν κατέλαβε την εξουσία το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Πρόκειται για την απεχθέστερη (υπόθεση) στην ιστορία της Νέας Κίνας», είπε η μία από τις πηγές που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο.
Ο Ζου είχε ενταχθεί στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου το 2007 όπου ο προϋπολογισμός του, ως επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, ξεπερνούσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας. Αποσύρθηκε το 2012 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πετρελαίου της Κίνας την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελικές αρχές και η υπηρεσία καταπολέμησης διαφθοράς του κόμματος «πάγωσαν» τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις ύψους 37 δισ. γουάν και κατέσχεσαν ομόλογα ύψους 51 δισ. μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν σε σπίτια στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και πέντε επαρχίες. Έχουν επίσης κατασχεθεί περίπου 300 διαμερίσματα και επαύλεις αξίας 1,7 δισ. γουάν, αντίκες και πίνακες ζωγραφικής αξίας 1 δισ. γουάν και περισσότερα από 60 οχήματα.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και περισσότεροι από 10 συγγενείς του Ζου, όπως η σύζυγός του, πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης Ζία Σιαογιέ, ο μεγαλύτερος γιος του από προηγούμενο γάμο Ζου Μπιν και ένας αδελφός του.
Στην έρευνα εμπλέκονται πολλοί πρώην αξιωματούχοι, όπως ο Τζιανγκ Τζιεμίν, πρώην πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού PetroChina και της μητρικής εταιρείας China National Petroleum Corporation, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Λι Ντονγκσένγκ και ο πρώην αντικυβερνήτης της επαρχίας Χαϊνάν Τζι Ουενλίν.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...