«Αξιοποίησε τη δύναμή σου - Επίλεξε ποιος κάνει κουμάντο στην Ευρώπη»

Ποιος θα διαδεχθεί τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο;
Και ποιος θα είναι ο ρόλος του; Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο πλέον ισχυρός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κρατάει στα χέρια του την εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2004, έδρα του Προέδρου και του Κολεγίου των Επιτρόπων είναι το μέγαρο Μπερλεμόντ στις Βρυξέλλες. Οι Επίτροποι είναι 28, όσες και οι χώρες – μέλη και έχουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους.
Για πρώτη φορά ωστόσο, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης οφείλουν να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως την ομάδα που αποσπά την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Βάσει αυτών, προτείνουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν. Σε περίπτωση που το ευρωκοινοβούλιο δεν τον εγκρίνει, επανέρχονται με αντιπρόταση.
Η θέση δημιουργήθηκε το 1957, επί εποχής ΕΟΚ με μόλις έξι χώρες – μέλη. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Γερμανός Βάλτερ Χάλσταϊν, χωρίς όμως διευρυμένες εξουσίες. Ήταν επί της ουσίας πρώτος μεταξύ ίσων.
Σταδιακά, ο ρόλος του Προέδρου της Κομισιόν αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Ωστόσο, οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979 περιορίζουν και πάλι την επιρροή του.
Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά από το 1985 και μετά, υπό την προεδρία του Γάλλου Ζακ Ντελόρ. Παραμένει στη θέση ως το 1995, προσδίδει κύρος στο θεσμό και αποχωρώντας, παραδίδει μια ανανεωμένη και διευρυμένη Ένωση, που πλέον αριθμεί 15 μέλη.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχει στην επιλογή των Επιτρόπων και μπορεί να ζητήσει την παραίτησή τους.
Καθορίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκπροσωπεί την Ένωση στο εξωτερικό αλλά δεν σχηματίζει Εξωτερική πολιτική.
Είναι επίσης ο εγγυητής των ευρωπαϊκών συνθηκών και διασφαλίζει τη συμμόρφωση σε αυτές.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που υπογράφηκε το 2007 και τέθηκε σε ισχύ το 2009, προσέδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο θεσμό.
Μεταξύ των νέων εξουσιών του προέδρου είναι και ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών.
«Αξιοποίησε τη δύναμή σου. Διάλεξε ποιος κάνει κουμάντο στην Ευρώπη». Με το σύνθημα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου, καθώς αυτή τη φορά η ψήφος των ευρωπαίων πολιτών θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ποτέ.

. ..euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...