ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ Πλοίο της Greenpeace βάζει πλώρη για «ναυμαχία» με ρωσικό πετρελαιοφόρο

To πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace σήκωσε άγκυρα σήμερα για να πάει να συναντήσει ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο το οποίο μεταφέρει το πρώτο φορτίο με πετρέλαιο το οποίο εξορύχθηκε από τα ανοιχτά της Αρκτικής και έχει αγοράσει η γαλλική Total.

Πλοίο της Greenpeace βάζει πλώρη για «ναυμαχία» με ρωσικό πετρελαιοφόρο
Το πλοίο απέπλευσε από λιμάνι του Ρότερνταμ στις 12:40 ώρα Ολλανδίας (13:40 ώρα Ελλάδας), ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίκ Σαλίζ, ένας ακτιβιστής της Γκρινπίς που επιβαίνει στο Rainbow Warrior, το πλοίο-σήμα κατατεθέν της οργάνωσης.
Το πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει το ρωσικό πετρελαιοφόρο, το Mikhail Ulyanov, το οποίο κατευθύνεται στο Ρότερνταμ, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
Ο πλοίαρχος του Rainbow Warrior δεν είναι άλλος από τον Πίτερ Ουίλκοξ, ένας από τους ακτιβιστές της Γκρινπίς που είχαν συλλάβει οι ρωσικές αρχές τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ρωσικής Gazprom.
Η ενέργεια εκείνη είχε στόχο να καταγγείλει τους κινδύνους της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε αυτή τη περιοχή, όπου το οικοσύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.
Οι συλλήψεις, που ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακές, πραγματοποιήθηκαν όταν μερικοί ακτιβιστές επιχείρησαν να ανέβουν στην εξέδρα, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.
Παρά το ότι τους απαγγέλθηκαν διώξεις για πειρατεία, οι ακτιβιστές απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους το Νοέμβριο πριν τελικά τους χορηγηθεί αμνηστία το Δεκέμβριο. Το πλοίο τους όμως, το Arctic Sunrise, εξακολουθούν να το έχουν υπό την κατοχή τους οι ρωσικές αρχές.
«Θέλουμε να συνοδεύσουμε το πλοίο ως το λιμάνι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάτρικ Σαλίζ, ο οποίος δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν τα 23 μέλη του πληρώματος είχαν προγραμματίσει να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.
«Εμείς δε αποκαλύπτουμε από πριν το τι θα κάνουμε, όμως εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο: το πετρέλαιο αυτό είναι επικίνδυνο!» υποστήριξε από την πλευρά του ο Βίλεμ Βισκέρκε, ο οποίος βρίσκεται εν πλω στο Ρέινμποου Ουόριορ.
Ο ακτιβιστής της Greenpeace, Μπεν Άιλιφ, κατηγόρησε το γαλλικό όμιλο της Τοτάλ για «απόλυτη υποκρισία» για την αγορά αυτού του φορτίου πετρελαίου αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, είχε δηλώσει το 2012 ότι η εταιρεία του δεν θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Αρκτική Θάλασσα.
«Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Τοτάλ προμηθεύτηκε από την αγορά όψης (spot market) πετρέλαιο που έχει παραχθεί στην Αρκτική είναι αναληθής» επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της Τοτάλ στη Γαλλία.
Ο ίδιος επέμεινε στο γεγονός ότι η Τοτάλ έχει δεσμευτεί να μην πραγματοποιεί εξορύξεις ούτε να παράγει πετρέλαιο στην Αρκτική «καθώς οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι πολύ αυξημένοι».
«Ο διευθύνων σύμβουλος υποσχέθηκε ότι δεν θα πραγματοποιήσει εξορύξεις στα παγωμένα νερά του Βορείου Πόλου, όμως θα ήταν προφανώς πολύ χαρούμενος να αγοράσει αυτό το εμπόρευμα εάν η Gazprom έπαιρνε αυτό το ρίσκο» υπογράμμισε ο Άιλιφ σε μια ανακοίνωση: «Ο κύριος Ντε Μαρζερί δε μπορεί να έχει το βούτυρο και τα χρήματα από το βούτυρο».πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...