Πάτρα: Ξεκινά αύριο το τριήμερο «Jazz+Πράξεις 2014» του Διεθνούς Φεστιβάλ

Με δυναμικό τρόπο ανοίγει τις πύλες του το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, με το τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2014», την Πέμπτη 29 Μαϊου και ώρα 21.00 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.Δυο εξαιρετικά σχήματα θα ανέβουν στη σκηνή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ-ΑΛΕΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Η αρχή θα γίνει με την εκφραστική και δυναμική ερμηνεύτρια Αγγελική Τουμπανάκη στην φωνή και τον Αλέκο Ορφανό στο πιάνο (σπουδές και ειδικός έπαινος στο Berklee College of Music της Βοστώνης), που θα μας παρουσιάσουν το πρόγραμμα « “Oh No…” Frank Zappa». Οι δυο μουσικοί πρωτοσυναντήθηκαν με αφορμή το πρώτο αφιέρωμα στο φαινόμενο Frank Zappa που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Half Note, αποτυπώνοντας με φωνή και πιάνο τις ζαπικές τραγουδιστικές φόρμες... “Oh No…”. Προσεγγίζουν τη πολυμορφική, πολυδιάστατη, πολυσχιδή μουσική του Frank Zappa, ακολουθώντας αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια, αρμονίες modal, bebop, πολυρυθμικές προεκτάσεις και βοκαλισμούς avant garde.
Χωρίς μίμηση, χωρίς περιορισμούς, απενοχοποιημένα και με βάση την ελευθερία έκφρασης…μουσικές του Frank Zappa με πιάνο και φωνή.
Τα τραγούδια του Frank Zappa αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της μουσικής πολυμορφίας του αλλά και της δαιμόνιας ικανότητάς του, η οποία αποτυπώθηκε στην ιστορία της ροκ και όχι μόνο μουσικής και τον καταξίωσε στην κορυφή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.
Ο Frank Zappa δεν έθετε περιορισμούς στη μουσική και τον ήχο του, αντιθέτως το έργο του χαρακτηριζόταν από τη σφραγίδα ενός ιδιοφυούς και ευρύτατης συνθετικής θεματολογίας καλλιτέχνη. Η διάθεσή του για διαρκή καλλιτεχνική αναζήτηση και η μοναδική του ευελιξία ανάμεσα στη ροκ πρωτοπορία και την avant-garde, πρόσφερε ένα σπάνιο και σπουδαίο έργο δημιουργώντας τη δική του, προσωπική μουσική.
Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, χωρίς περιορισμούς, μιμήσεις και απλές επανεκτελέσεις, η Αγγελική Τουμπανάκη και ο Αλέκος Ορφανός προσεγγίζουν τον θρύλο επιδιώκοντας  να μεταδώσουν την πραγματική και μοναδική ουσία του Frank Zappa.
Θα ακουστούν θρυλικά τραγούδια του Frank Zappa όπως «Τhe duke of prunes»,  «mom &dad», «ΟhNo», «Uncle Remus», «The torture never stops», «Υο cats»,  «Lucille has messed my mind up» κ.α.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΤRIO & ΣΑΣΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς το τρίο του διεθνώς καταξιωμένου σαξοφωνίστα και συνθέτη Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνα-φωνή), αποτελούμενο από τον ίδιο και τους Μάνο Σαριδάκη (keyboards) και Mάνο Τζινιόλη (ντραμς), θα συμπράξει σε μια γοητευτική συνύπαρξη με την σπουδαία τραγουδίστρια, πιανίστα και συνθέτρια Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζοντάς μας ένα απαιτητικό πρόγραμμα με συνθέσεις και των δύο αλλά και απρόοπτες εκπλήξεις. Θα παρουσιάσει κομμάτια από τη βραβευμένη του δισκογραφία στην Candid Records, νέο ακυκλοφόρητο υλικό καθώς και κομμάτια που ερμηνεύει η Σάσα Παπαλάμπρου και που σύντομα θα κυκλοφορήσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Ο Μάνος Σαριδάκης είναι πολύ παλιός συνεργάτης από το 1994! και είναι μαζί του και στο Daedalus Project Labyrinth και στο Across The Universe, ενώ ο Πάνος Τζινιόλης ένας από τους νέους  Έλληνες drummers είναι εξαιρετικός μουσικός και μόνιμος συνεργάτης της Σάσας Παπαλάμπρου.
Μια εκρηκτική και μοναδική σύμπραξη!
Πάθος, ενέργεια, υψηλή δεξιοτεχνία από μουσικούς με σπάνια παιδεία που μεταμορφώνουν τις νότες σε ατόφια συγκίνηση και μια συναρπαστική τζαζ εμπειρία.
Ο Δημήτρης Βασιλάκης (το BBC τον βάφτισε "Έλληνα Θεό της Jazz", θρύλοι της τζαζ όπως Abdullah Ibrahim,  Ralph Peterson,  Andy Sheppard,  Marc Johnson,  Alfredo Rodriguez,  Ed Schuller,  David Liebman,  Bobby Watson,  Jeff Tain Watts, Dan Wall, Essiet Essiet, Ron Affif, Adam Nussbaum, Ron McClure, Jamie Cullum, Sylvia Cuenca, Juliet Kelly, Alex Foster, Milcho Leviev, Tia Fuller, Kim Thompson, Craig Bailey, Deborah Davis, Rex Richardson, Nikolas Simion και πολλοί άλλοι παίζουν και έπαιξαν μαζί του κι εκείνος πλάι τους, ενώ τα διεθνή βραβεία και οι διακρίσεις έρχονται το ένα μετά το άλλο, με διεθνή καριέρα και. ηχογραφήσεις σε μία από τις ιστορικότερες εταιρείες, την Candid Records που εδρεύει στο Λονδίνο) με τους εξαιρετικούς μουσικούς του σε μια εκρηκτική χημεία με την Σάσα Παπαλάμπρου (με πολύ δυναμική πορεία στο χώρο της τζαζ αλλά και του ελληνικού τραγουδιού και πλήθος εμφανίσεων με ευρύτατου φάσματος πρότζεκτ και συνεργασίες).
H δισκογραφία του περιλαμβάνει σπουδαία άλμπουμ: «Secret Path» (1999), που εγκωμιάστηκε από Ελληνικό και διεθνή τύπο με εξαιρετική αναφορά στην τζαζ εγκυκλοπαίδεια Penguin, «Daedalus Project – Labyrinth» (2001), που ανακηρύχτηκε το δεύτερο καλύτερο τζαζ άλμπουμ του έτους 2002 για το BBC  και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια, «Parallel Lines» (2006) που έτυχε μεγάλης κριτικής αποδοχής από έντυπα όπως οι Jazz Times, είναι αφιερωμένο στον μεγάλο τενόρο σαξοφωνίστα της τζαζ Sonny Rollins και παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο Smithsonian Festival στη Washington DC, «Across the Universe» (2011) με εξαιρετικές κριτικές και αφιερώματα από Downbeat magazine και Jazz Times , όπου ο Βασιλάκης τραγουδά και παίζει τραγούδια των Beatles, Doors, Nina Simone, Chet Baker.
Συνεργάζεται με τα πολυτελή αυτοκίνητα Bentley σε φεστιβάλ και συναυλίες παγκόσμια - όπου του παρέχουν αυτοκίνητο οδηγό και φωτογράφο - ενώ το 2013 παράγει μια συλλογή  CD με τίτλο «Jazz for Bentley» αποκλειστικά για τους πελάτες της Bentley για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Candid Records, που περιλαμβάνει τα καλύτερα κομμάτια της δισκογραφίας του αλλά και  ανέκδοτο υλικό.
Ο Δημήτρης Βασιλάκης ταξιδεύει και παρουσιάζει την μουσική του συνεχώς στον κόσμο, από το Λονδίνο στην Νέα Υόρκη, σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.
Επίσης έχει παίξει για 2 Έλληνες προέδρους δημοκρατίας, 3 πρωθυπουργούς καθώς και για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton κατά την επίσημη επίσκεψη το 1999, με εγκωμιαστικές αναφορές του ιδίου στον Ελληνικό και διεθνή τύπο.
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2014
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ , Ώρα: 21.00
-ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ QUARTET
Xάρης Λαμπράκης (νέι)
Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς)
Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο)
Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο)
-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ QUARTET   THE MUSIC OF PINK FLOYD
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα-φλούγκελχορν-ηλεκτρονικά)
Κωστής Χριστοδούλου (fender Rhodes)
Βασίλης Στεφανόπουλος (κοντραμπάσο)
Srdjan Ivanovic (τύμπανα)

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ, Ώρα: 21.30

ABLAYE CISSOKO-VOLKER GOETZE
Αποκλειστική εμφάνιση στο «Jazz+Πράξεις 2014» και για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Albaye Cissoko (κόρα, φωνή)
Volker Goetze (τρομπέτα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 10 Ευρώ ανά βραδιά και 22 ευρώ ενιαίο για όλο το τριήμερο.
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: βιβλιοπωλείo Discover, βιβλιοπωλείο 38º14΄, Οπτικά Καραμούζης
Χορηγοί επικοινωνίας: ΜOJO RADIO 107,7, ΣΚΑΙ 89,4 , ΜΕΛΩΔΙΑ 100,4, Sentra 14,1 FM, jazzonline.gr,  Culturenow.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...