Πως δημιουργήθηκε το «Whole Lotta Love» των Led Zeppelin ( Video )

Από το 1968 είχαν μια από τις πιο δυνατές μουσικές καριέρες στην ιστορία της μουσικής. Ροκ στην απόλυτη μορφή της με ηλεκτρική κιθάρα και τρομακτικά φωνητικά... ένα από τα μεγαλύτερα τους χιτ, το «Whole Lotta Love» - Πως δημιουργήθηκε το κλασσικό πια ροκ κομμάτι


Τον Οκτώβριο του 1969, οι Led Zeppelin έβγαλαν το Led Zeppelin II, και το άλμπουμ έφτασε στο νο.1. Μέσα σε αυτό και το κομμάτι «Whole Lotta Love» που σκαρφάλωσε στο νουμερο 4 των charts.

Ο  κιθαρίστας Jimmy Page, αποκαλύπτει πως βγήκε το διάσημο riff της κιθάρας και πως μια μήνυση το 1985 από τον κιθαρίστα  Willie Dixon είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν και το όνομα του ως συγγραφέα του τραγουδιού.

Jimmy Page: «Ήμουν στο σκάφος μου που ήταν και το σπίτι μου, στον Τάμεση, και μπορώ να πω ότι ήταν τα πουλιά που με επηρέασαν να βγάλω το riff αυτού του κομματιού. “Ήξερα ότι ήταν αρκετά δυνατό ώστε να πάει το κομμάτι μακριά. Λίγες εβδομάδες αργότερα έπαιξα το κομμάτι στα υπόλοιπα παιδιά και τους άρεσε. Είπαμε όλοι ότι είναι εθιστικό λες και είναι απαγορευμένο».

Επειδή οι Zeppelin δεν ήθελαν να διακυνδυνεύσουν την ποιότητα του κομματιού παρουσίασαν όλο τον δίσκο χωρίς editing. (Και αυτό γιατί εκείνη την εποχή οι σταθμοί έκοβαν τα κομμάτια). Και το συγκεκριμένο τραγούδι βγήκε σε single. Μετά από πολλές ώρες ηχογράφησης βγήκε ένα από τα πιο διάσημα ροκ τραγούδια.

«Χρειαζόμουν τον ρυθμό πολύ ακριβή, και άρα μόνο ο Bonzo [ο ντράμερ John Bonham] ήταν ικανός για κάτι τέτοιο.Έπρεπε ο κάθε χτύπος των ντραμς να είναι κοφτός και δυνατός. Αυτός σφράγισε το κομμάτι. Αλλά και εγώ πειραματίστηκα. Άλλαξα τις χορδές μου στην Sunburst 1958 που είχε και δημιούργησα νέο ήχο. Φυσικά η φωνή του Robert ήταν που άλλαξε τα πάντα, την πήγε σε σημεία που δεν είχε φτάσει ως τώρα».

«Πολλοί είπαν οτι το "Whole Lotta Love" βασίστηκε στο κομμάτι του Willie Dixon "You Need Love" που είχε ηχογραφηθεί από τον Muddy Waters και το "You Need Loving" από τους Small Faces. Το δικό μου riff δεν ακούγεται καθόλου σαν αυτά τα τραγούδια, αλλά οι τίτλοι ίσως μοιάζουν λίγο και ας πούμε ότι υπάρχουν αναφορές απο τα τραγούδια αυτά στους στίχους. Αλλά από άποψη μουσικής δεν έχουν καμία σχέση. Εν τέλει όμως αναγκαστήκαμε για να γλυτώσουμε τα πολυετή δικαστήρια να βάλουμε σαν όνομα και τον Willie Dixon. Ούτως η άλλως, δεν γλυτώσαμε την “μικρη" βερσιόν του κομματιού που το χάλασε αρκετά. Μετά το single μας έστειλαν την δεύτερη πιο μικρή χρονικά βερσιόν. Την άκουσα μια φορά, ήταν απαίσια και δεν την ξανάκουσα ποτέ» αποκαλύπτει ο θρυλικός κιθαρίστας.


Ακούστε το θρυλικό κομμάτι
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...