Planet Stars Spor Μουντιάλ 2014:Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο «τελικό» της Εθνικής απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού.2-1

 Ιστορική πρόκριση μετά από ματς-«θρίλερ»!
 Στόχος μόνο η νίκη απέναντι στην ΑκτήΕλεφαντοστού, η οποία μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη φάση των «16» αν η Ιαπωνία δεν κερδίσει την Κολομβία - Σαμαράς στην κορυφή της επίθεσης με παρτενέρ τον Χριστοδουλόπουλο και τον Σαλπιγγίδη - Καραγκούνης αντί Κατσουράνη στη μεσαία γραμμή.

Η  μεγάλη ημέρα για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, έφτασε. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος αντιμετωπίζουν σε λίγες ώρες (23:00) την Ακτή Ελεφαντοστού και σε περίπτωση νίκης (και παράλληλα μη νίκης των Ιαπώνων επί της Κολομβίας) θα προκριθούν στις καλύτερες 16 ομάδες του πλανήτη.

Τα πράγματα είναι λοιπόν απλά για την Εθνική ομάδα. Νίκη και κατά πάσα πιθανότητα συνέχεια, ισοπαλία ή ήττα κι άλλος ένας αποκλεισμός. Η Ελλάδα μετρά έως τώρα έξι ήττες, μία ισοπαλία και μία νίκη στις τρεις φορές που μετείχε σε τελική φάση, έχοντας σκοράρει μόλις δύο φορές και δεχθεί 18 γκολ.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, με αλλαγές σε πρόσωπα και σε θέσεις, θα παραταχθούν οι διεθνείς μας.

Έτσι, την θέση του τιμωρημένου Κώστα Κατσουράνη θα πάρει ο Γιώργος Καραγκούνης, με τον Γιάννη Μανιάτη να οπισθοχωρεί σε θέση αμυντικού χαφ.

Στο αριστερό άκρο θα ξεκινήσει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, με τον Γιώργο Σαμαρά να προωθείται στην κορυφή της επίθεσης. Δεξιά του θα βρίσκεται ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος επελέγη αντί του Γιάννη Φετφατζίδη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις, δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και την εντεκάδα θα συμπληρώσουν οι Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας και Κονέ.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ: Ορέστης Καρνέζης, Βασίλης Τοροσίδης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς, Χοσέ Χολέμπας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Γιώργος Καραγκούνης, Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Κονέ, Γιώργος Σαμαράς, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπουμπακάρ Μπάρι, Σερζ Οριέ, Κόλο Τουρέ, Σουλεϊμάν Μπάμπα, Αρτούρ Μποκά, Ισμαέλ Τιοτέ, Σάλομον Καλού, Γιάγια Τουρέ, Ζερβίνιο, Σερέι Ντιέ, Ντιντιέ Ντρογκμπά

Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον και στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου, ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κολομβία

Οι Ιάπωνες που δεν έχουν δείξει κάτι σπουδαίο μέχρι τώρα στην διοργάνωση, θέλουν οπωσδήποτε την νίκη και παράλληλα ήττα της Ακτής Ελεφαντοστού από την Ελλάδα αλλά με «μικρό» σκορ, για να προκριθούν χάρη στην καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Αντίθετα οι Λατινοαμερικανοί όχι μόνον έχουν προκριθεί αλλά και ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο (για να την χάσουν θα πρέπει αφενός μεν να νικηθούν και αφετέρου να κερδίσει με πάνω από δύο γκολ διαφορά η Ακτή Ελεφαντοστού). Με αυτά τα δεδομένα ο Χοσέ Πέκερμαν πιθανότατα θα ξεκουράσει κάποιους από τους βασικούς με πρώτο τον αρχηγό Γιέπες αλλά πολύ πιθανόν τόσο τον σκόρερ Ροντρίγκεζ και ίσως 1-2 ακόμα (Κουαδράδο και Σάντσεζ). Ο Αργεντινός προπονητής παρά την απουσία του λαβωμένου σούπερ-σταρ Ρανταμέλ Φαλκάο από το μεγάλο ραντεβού της Βραζιλίας έχει δει την ομάδα του να τα πηγαίνει εξαιρετικά με δύο νίκες και πέντε γκολ στα πρώτα της ματς και ήδη μπορεί να σχεδιάζει για την συνέχεια της διοργάνωσης.

Στις μόλις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο αντιπάλων η Κολομβία έχει μία νίκη και είναι αήττητη ενώ από την πλευρά της η Ιαπωνία δεν έχει γευτεί τη χαρά της νίκης στις τρεις συνολικά μουντιαλικές αναμετρήσεις της με ομάδες από την Λατινική Αμερική.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΙΑΠΩΝΙΑ (Αλμπέρτο Τζακερόνι): 1. Εϊτζι Καουασίμα, 2. Ατσούτο Ουσίντα, 22. Μάγια Γιοσίντα, 5. Γιούτο Ναγκατόμο, 15. Γιασουγιούκι Κόνο, 17. Μακότο Χασέμπε, 16. Χοτάρου Γιαμαγκούσι, 4. Κεϊσούκε Χόντα, 9. Σίντζι Οκαζάκι, 13. Γιοσίτο Οκούμπο, 10. Σίντζι Καγκάουα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Χοσέ Πέκερμαν): 1.Νταβίντ Οσπίνα, 2.Κρίστιαν Ζαπάτα, 3.Μάριο Γέπες, 6.Κάρλος Σάντσες, 7.Πάμπλο Αρμέρο, 8.Άμπελ Αγκιλάρ, 9.Τεόφιλο Γκουτιέρες, 10.Τζέιμς Ροντρίγκες, 20.Χουάν Κιντέρο,, 14.Βίκτορ Ιμπάρμπο, 18.Χουάν Ζούνιγκα.









Εθνική Ελλάδας: Ηρωική ισοπαλία κόντρα στην Ιαπωνία κρατά ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης
Παρά το γεγονός ότι έπαιζε με 10 παίχτες για 52 ολόκληρα λεπτά η ομάδα του Σάντος κράτησε το 0-0 κόντρα στην Ιαπωνία - Τραυματίστηκε ο Μήτρογλου και αντικαταστάθηκε - Πρόβλημα και με τον Μανωλά - Απών από τον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού ο Κατσουράνης
Ζωντανό διατήρησε η Εθνική Ελλάδας το όνειρο για πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας μετά τη «λευκή» ισοπαλία κόντρα στην Ιαπωνία.


Βγάζοντας ψυχή οι παίχτες του Φερνάντο Σάντος διαχειρίστηκαν υποδειγματικά όλες τις αναποδιές και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, κράτησαν το μηδέν στην άμυνα (σ.σ. για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου), δημιούργησαν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να τους είχαν εξασφαλίσει κάτι καλύτερο και πλέον ετοιμάζονται για τον τελικό των τελικών κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Από αυτόν τον αγώνα σίγουρα απών θα είναι ο Κώστας Κατσουράνης μετά την αποβολή του με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 38΄ ενώ ανησυχία υπάρχει για τον Κώστα Μήτρογλου που αποχώρησε τραυματίας στο 34΄ και τον Κώστα Μανωλά που τελείωσε το παιχνίδι με ενοχλήσεις.

Το ματς

Με τους Ιάπωνες στη σέντρα ξεκίνησε στη 1 τα ξημερώματα ο πρόωρος «τελικός» για την Εθνική Ελλάδας που θέλει τη νίκη και τους τρεις βαθμούς κόντρα στην Ιαπωνία, για να ελπίζει στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα το σουτ του Παναγιώτη Κονέ στο 10΄ με σουτ έξω από την περιοχή. Για τους Ιάπωνες απάντησε με ένα ζευγάρι σουτ στο 19΄ και το 21΄ ο Οσάκο χωρίς όμως να ανησυχήσει ιδαίτερα τον Καρνέζη. Και η επόμενη φάση ανήκε στους Ιάπωνες με τον Χόντα να υποχρεώνει σε διπλή επέμβαση τον Καρνέζη μετά από εκτέλεση φάουλ στο 29΄.



Στο 34΄ ο Φερνάντο Σάντος υποχρεώθηκε σε αναδιοργάνωση των σχεδίων του λόγω της αναγκαστικής αλλαγής του Μήτρογλου που έδειξε να υποφέρει με τον Φάνη Γκέκα.



Δεν πέρασαν, όμως, τέσσερα λεπτά και ο Πορτογάλος τεχνικός απέκτησε άλλον ένα πονοκέφαλο καθώς ο Κώστας Κατσουράνης αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 38ο λεπτό.



Δύο λεπτά αργότερα ο Τοροσίδης υποχρέωσε τον Ιάπωνα τερματοφύλακα σε εντυπωσιακή εκτίναξη για να διώξει σε κόρνερ το σουτ του έξω από την περιοχή. Ακολούθησε η αλλαγή του Φετφατζίδη με τον Καραγκούνη καθώς τα δεδομένα άλλαξαν μετά την αποβολή του Κατσουράνη.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την έμπνευση του Γιώργου Σαμαρά να προσπαθήσει να κρεμάσει τον Ιάπωνα τερματοφύλακα από τη σέντρα χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Η Εθνική μας απείλησε εκ νέου στο 60΄ αλλά ο Καβασίμα είπε «όχι» στον Γκέκα στην κεφαλιά του τελευταίου στην κάτω δεξιά γωνία του τέρματος της Ιαπωνίας.
....

Ακολούθησε δεύτερη σημαντική ευκαιρία για τους «σαμουράι» μετά από λάθος του Παπασταθόπουλου. Επόμενη μεγάλη φάση πάλι για τους Ιάπωνες στο 90΄ με απευθείας εκτέλεση φάουλ που βρήκε σε πλήρη ετοιμότητα τον εκ των κορυφαίων της Εθνικής Ορέστη Καρνέζη. πηγη





Τη νίκη κόντρα στην Ιαπωνία  ξημερώματα της Παρασκευής οι διεθνείς μας, Σάντος: «Μίλησα με Μανιάτη και Τζαβέλλα, όλα είναι παρελθόν»

Ή κερδίζουμε και πάμε για τον δεύτερο «τελικό» με την Ακτή Ελεφαντοστού ή χάνουμε βαθμούς και αποχαιρετούμε το Μουντιάλ - Ερώτημα το πώς και πόσο θα επιδράσει το επεισόδιο Τζαβέλα-Μανιάτη - Κλειστά χαρτιά από τον Σάντος για τους βασικούς 11 - Διαβάστε τα πιθανά σενάρια των επιλογών του Πορτογάλου τεχνικού.
 Ελλάδα-Ιαπωνία: Με Μήτρογλου και «Φέτφα» για τη νίκη
 Σάντος: «Μίλησα με Μανιάτη και Τζαβέλλα, όλα είναι παρελθόν»

Έναν πρόωρο τελικό καλείται να δώσει στη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η εθνική μας ομάδα καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι ο αγώνας κόντρα στην Ιαπωνία είναι αυτό που οι βρετανοί λένε «do or die». Δηλαδή ή οι παίχτες του Σάντος θα κερδίσουν τους τρεις βαθμούς της νίκης για να τα δώσουν όλα στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού ή θα έρθουν ισόπαλοι - και ακόμα χειρότερα θα ηττηθούν - και έτσι θα αποχωρήσουν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Παρόλα αυτά όμως το τιμ της εθνικής ομάδας αντί να επικεντρωθεί στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ενόψει Ιαπωνίας, κλήθηκε να διαχειριστεί το επεισόδιο ανάμεσα στον Γιώργο Τζαβέλλα και τον Γιάννη Μανιάτη που είναι άγνωστο αν τελικά θα αποδειχθεί αποπροσανατολιστικό για την ομάδα ή αν θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και θα λειτουργήσει συσπειρωτικά. Εκτός από την άμεση δημόσια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι αρχικά με την ανακοίνωση της ΕΠΟ και στη συνέχεια με τις δηλώσεις Σάντος ότι «το θέμα είναι παρελθόν» χρειάστηκε επιπλέον μια ιδιωτική συνάντηση του Πορτογάλου τεχνικού και του προέδρου της ΕΠΟ με τους διεθνείς με τους οποίους κλείστηκαν για μισή ώρα σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει η ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sport-fm.gr ο Γιώργος Τζαβέλας στο τετ α τετ με τον Φερνάντο Σάντος και τον πρόεδρο της ΕΠΟ ζήτησε συγγνώμη για την αντίδρασή του καθώς φέρεται να είπε νωρίτερα στους συμπαίκτες του ότι υπάρχουν 22 παίκτες που κοιτούν την Εθνική και ένας τον εαυτό του.

Κλειστά χαρτιά από τον Σάντος για την 11αδα

Η πίεση που υπάρχει εκ των πραγμάτων στην εθνική για το αποτέλεσμα φαίνεται και από ένα άλλο στοιχείο. Ο Φερνάντο Σάντος για πρώτη φορά παραμονή του αγώνα δεν «έδειξε» τις επιλογές του για την αρχική 11αδα αλλά δοκίμασε διάφορα πρόσωπα με τους βασικούς στη διάρκεια του διπλού προκειμένου να τους έχει όλους «ετοιμοπόλεμους» για το καθοριστικό παιχνίδι με τους Ασιάτες.

Κατά διαστήματα θέση στην ενδεκάδα πήραν ο Κώστας Μήτρογλου σε ρόλο φουνταριστού, ο Γιάννης Φετφατζίδης ως δεξί εξτρέμ, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Ανδρέας Σάμαρης στον άξονα. Προφανώς, ο Πορτογάλος έχει διαμορφώσει ένα πλάνο για τον καταρτισμό της ενδεκάδας και ίσως να παίζουν μία ή δύο θέσεις, στις οποίες δεν έχει καταλήξει ακόμα. Κυρίως όσον αφορά την κορυφή της επίθεσης και το δεξί άκρο της.

Φαβορί για την επίθεση δείχνει να είναι ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος καλείται να σπάσει την γκίνια στο σκοράρισμα, θυμίζοντας τον παλιό καλό εαυτό του. Πολλές πιθανότητες έχει να ξεκινήσει σε ρόλο δεξιού εξτρέμ κόντρα στους Ιάπωνες ο Γιάννης Φετφατζίδης αντί του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Με δεδομένο ότι ο αρχηγός της Εθνικής, Γιώργος Καραγκούνης αγωνίστηκε με τους βασικούς δείχνει να υπολογίζεται περισσότερο γι’ αυτό το ματς σε σχέση με την πρεμιέρα κόντρα στην Κολομβία.



Με μοναδικό στόχο τη νίκη η εθνική ομάδα αντιμετωπίζει αύριο την Ιαπωνία.

Οι διεθνείς μας θέλουν πάση θυσία ένα θετικό αποτέλεσμα για να διατηρήσουν τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Μουντιάλ.


Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν άλλη μία φορά την Ιαπωνία. Και μάλιστα ο αγώνας είχε διεξαχθεί στις 19/6, όπως ακριβώς κι ο αυριανός! Το 2005 η εθνική είχε χάσει με 1-0 για το Κύπελλο συνομοσπονδιών και ελπίζουμε να μην συμβεί το ίδιο και στο αυριανό ματς.

Ο Τζόελ Αγκιλάρ θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης που θα δώσει η εθνική Ελλάδας με την αντίστοιχη της Ιαπωνίας στην πόλη Νατάλ για τη 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου του Μουντιάλ. Ο 38χρονος ρέφερι από το Ελ Σαλβαδόρ «σφύριξε» την αναμέτρηση της Αργεντινής με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στο «Μαρακανά» για την πρεμιέρα του 6ου ομίλου, ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει μετάσχει και σε άλλες διοργανώσεις της FIFA.
Για πρώτη φορά πάντως, θα σφυρίξει αγώνα της εθνικής ομάδας.
Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Στέφανος Καπίνο ήταν οι δυο παίκτες της Εθνικής Ελλάδος που βρέθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των Ελλήνων διεθνών. Οι δυο ποδοσφαιριστές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος υποστήριξαν ότι η Εθνική μπορεί να κερδίσει την Ιαπωνία και να περάσει στην επόμενη φάση δείχνοντας ακόμα καλύτερο πρόσωπο στα δυο τελευταία παιχνίδια.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης που τόνισε: "Είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε ξεπεράσει το άτυχο αποτέλεσμα της πρεμιέρας και δουλεύουμε σκληρά για το επόμενο ματς το οποίο είναι κομβικής σημασίας".
Καπίνο: "Συμφωνώ με τον "Σάλπι". Έχουμε επικεντρωθεί στον αντίπαλο μας για την Πέμπτη και νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση για να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στο ματς με την Ιαπωνία".


πηγη

Λίγες ώρες πριν τον «τελικό» απέναντι στην Ιαπωνία, ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ Μανιάτη και Τζαβέλλα έφερε αναστάτωση την Εθνική ομάδα

Η ηρεμία, που ήθελε ο Φερνάντο Σάντος μετά την «καταιγίδα» της πρεμιέρας απέναντι στην Κολομβία (3-0) και πριν το καθοριστικό παιχνίδι της Πέμπτης απέναντι στην Ιαπωνία, πήγε… περίπατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες μετά την προπόνηση υπήρξε «θερμό» επεισόδιο στα αποδυτήρια της Εθνικής ανάμεσα στον Γιάννη Μανιάτη και τον Γιώργο Τζαβέλλα. Οι δύο παίκτες, ίσως επειδή είχαν και «χρωστούμενα» από τα φετινά ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες. Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα έμεινε στα λόγια και δεν ήρθαν στα χέρια. Με την παρέμβαση των Γιώργου Καραγκούνη και Παναγιώτη Κονέ, που ήταν κοντά, το θέμα έληξε.

Το περιστατικό αναστάτωσε προσωρινά τις τάξεις της ομάδας, με τον Φερνάντο Σάντος να προσπαθεί να επαναφέρει την ηρεμία. Μένει να φανεί πώς θα επιλέξει ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός να αντιμετωπίσει το ζήτημα και αν θα πάρει μέτρα.

Πηγή: sport-fm.gr

ΕΝΟΨΕΙ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Σάντος: «Μίλησα με Μανιάτη και Τζαβέλλα, όλα είναι παρελθόν»

Σάντος: «Μίλησα με Μανιάτη και Τζαβέλλα, όλα είναι παρελθόν»
Για τον «τελικό» της Εθνικής με την Ιαπωνία μίλησε ο ομοσπονδιακός μας προπονητής, Φερνάντο Σάντος, ο οποίος φυσικά αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με τους Γιάννη Μανιάτη και Γιώργο Τζαβέλλα.
Αρχικά, ο Σάντος σχολίασε: "Έχω δει πολλά ματς της Ιαπωνίας. Έχω προετοιμαστεί. Είπα στους παίκτες τα στοιχεία της Ιαπωνίας. Στο ματς με την Ακτή είχαν διαφορετικό στήσιμο. Τους έδειξα το παιχνίδι και τους είπα τι ακριβώς είναι διαφορετικό. Τους είπα κάποιες λεπτομέρειες. Η Ιαπωνία διατηρεί κατοχή μπάλας. Αυτή είναι η διαφορά. ίσως προσπάθησαν να κρατήσουν το 1-0".
Για το επεισόδιο με τους Μανιάτη-Τζαβέλλα, τόνισε: "Πεποίθηση μου είναι αυτή. Μίλησα στους δύο παίκτες. Τους μίλησα προσωπικά στον καθένα. όχι στο τηλέφωνο.΄Μιλήσαμε πολύ και σχημάτισα την εντύπωση ότι αυτά είναι παρελθόν. Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέμα".
Για τον στόχο της Εθνικής μας, είπε: "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μας αρκεί η ισοπαλία. Όλα εξαρτώνται από το τι θα γίνει στον αγώνα. Η Ιαπωνία δεν πιστεύω ότι και αυτή θέλει την ισοπαλία. Θα κοιτάξουμε να κερδίσουμε. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες".
Για την Εθνική και την πορεία της ομάδας, ανέφερε: "Η Ελλάδα είναι πάντα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Η Ελλάδα σε 48 ματς έχει 6 ήττες. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάζουν και να βελτιώνονται με τον χρόνο. Η Ελλάδα σε πολύ λίγες περιπτώσεις δέχθηκε τρία γκολ. Είμαστε θετικοί και θα προσπαθήσουμε να γράψουμε μια καινούργια ιστορία. Θα κατέβουμε να παίξουμε όσο πιο σοβαρά γίνεται".
Για την γλώσσα που χρησιμοποιεί στις δηλώσεις του, είπε: "Είμαι στην Ελλάδα 13 χρόνια. Η επικοινωνία μαζί τους είναι και στα ελληνικά. Στη συνέντευξη Τύπου μιλώ Πορτογαλικά γιατί είναι η μητρική μου γλώσσα".
Για το που θα δώσει βάση η Ελλάδα, τόνισε: "Ο Τζακερόνι έχει δει την Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο είναι τακτική και όχι πόλεμος. Οι στημένες φάσεις είναι κομμάτι του ποδοσφαίρου και θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε".
Αναφορικά με τον ποιον βλέπει φαβορί για το Μουντιάλ, είπε: "Το ποιος θα πάρει το μουντιάλ είναι θέμα συνολικής στρατηγικής. Άμυνα, επίθεση και ατομικός ρόλος κάποιων παικτών. Όταν οι στρατηγικές θα είναι ισοδύναμες θα παίξει ρόλο η ατομική ποιότητα".
Για την δική του πορεία στην Εθνική, σχολίασε: "Είμαι στην Ελλάδα από το 2010, αλλά από το 1987 σε ομάδες. Έχω μακροχρόνια καριέρα. Έχω προπονήσει εθνικές ομάδες, συλλόγους. Προσπαθώ να το υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα είμαι σε μια χώρα και έχουμε να κάνουμε με το πάθος και τον ενθουσιασμό ενός λαού. Υπάρχει αποφασιστικότητα, κέφι και θέλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο. Εκπροσωπούμε την ελληνική ψυχή".
Για το τι πρέπει να αλλάξει στην ομάδα, ανέφερε: "Δεν είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Μπορεί να γίνουν, μπορεί όχι. Τα όσα έγιναν με την Κολομβία έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση. Δεν επιτρέπεται ούτε δευτερόλεπτο να χάσουμε τη συγκέντρωση μας. Η συγκέντρωση είναι το κλειδί, δεν έχει να κάνει με το αν θα παίξει ο Α ή ο Β".
πηγη 


Ελλάδα-Ιαπωνία: Με Μήτρογλου και «Φέτφα» για τη νίκη

Με μόλις δύο αλλαγές στην 11άδα ο Σάντος, δείχνει εμπιστοσύνη στους παίκτες του και ταυτόχρονα «φρεσκάρει» την ομάδα, στοχεύοντας μόνο στους τρεις βαθμούς - Το ίδιο όμως θέλουν και οι «Σαμουράι» - Τα δεδομένα μετά το 2-1 της Κολομβίας επί της Ακτής Ελεφαντοστού

Ούτως ή άλλως, η Εθνική μας ομάδα θέλει τη νίκη και τους τρεις βαθμούς, τα ξημερώματα της Παρασκευής (01:00), κόντρα στην Ιαπωνία, για να ελπίζει στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Έτσι, το αποτέλεσμα του προηγούμενου αγώνα του ομίλου, ανάμεσα στην Κολομβία και την Ακτή Ελεφαντοστού (2-1 για τους Λατινοαμερικανούς), δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι για τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος, που θα πρέπει να παίξουν μόνο για τη νίκη, ώστε να πάνε στην τελευταία αγωνιστική σε «τελικό» πρόκρισης κόντρα στους Ιβοριανούς, που μετρούν τρεις βαθμούς από τη νίκη της πρεμιέρας κόντρα στην Ιαπωνία.



Η ήττα της πρεμιέρας από την Κολομβία έχει φέρει σε δεινή θέση τη «γαλανόλευκη», αλλά το ίδιο ισχύει και για τους Ιάπωνες που έχασαν (με ανατροπή μάλιστα) από την Ακτή Ελεφαντοστού και ξέρουν πως παίζουν και αυτοί το τελευταίο τους χαρτί για διάκριση.



Παρά την ήττα της πρεμιέρας από την Κολομβία, ο Σάντος είναι αποφασισμένος να δείξει εμπιστοσύνη στους παίκτες του και να τους στηρίξει έμπρακτα, προχωρώντας σε πολύ λίγες αλλαγές στην ενδεκάδα. Τα τελευταία νέα μαρτυρούν πως ο Πορτογάλος κρίνει πως μία -το πολύ δύο- διορθωτικές κινήσεις αρκούν.



Επομένως, είναι λογικό να περιμένει κανείς να δει τον Μήτρογλου να παίρνει τη θέση του Γκέκα στην κορυφή της επίθεσης, ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει και ο Φετφατζίδης, ο οποίος ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Σαλπιγγίδη στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Τερματοφύλακας θα είναι ο Καρνέζης, με τους Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μανωλά και Χολέβα (αν και ο τελευταίος δέχτηκε πολλά πυρά για την απόδοσή του στο πρώτο ματς) να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας.



Στο κέντρο δεν αλλάζει τίποτα, επομένως αμυντικό χαφ θα είναι ο Κατσουράνης, έχοντας μπροστά του, τους Κονέ και Μανιάτη.



Αντίθετα, στην επίθεση, σταθερός παράγων παραμένει ο Σαμαράς στο αριστερό άκρο, με τον Φετφατζίδη να καλύπτει τη δεξιά πλευρά και τον Μήτρογλου να κινείται στην κορυφή.

Διαβάστε σχετικά  http://www.sport-fm.gr/article/to-xarakiri-den-tairiazei-stous-ellines/771784

Την ίδια ώρα, το Twitter «οργιάζει» με ευφάνταστες φωτογραφίες για την αναμέτρηση, όπως η παρακάτω:

 ΠΗΓΗ
Ο Σαμαράς με πέναλτι στο 90΄ έκανε το 2-1 και έστειλε την Εθνική στους «16» - Ο Μπονί ισοφάρισε στο 74΄ το γκολ Σάμαρη από το 42΄ - Τρια δοκάρια για την ομάδα μας με Χολέμπας στο 34΄, Καραγκούνη στο 68΄ και Τοροσίδη στο 80΄ - Ευκαιρία με τον Χριστοδουλόπουλο στο 53΄ - Δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών Κονέ και Καρνέζη
Ξεκίνησε στις 11 το βράδυ ο τελικός των τελικών - μέχρι στιγμής - για την Εθνική Ελλάδα στο Μουντιάλ.


H πρώτη καλή στιγμή για τα ελληνικά χρώματα ήρθε στο 14΄ με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Σαλπίγγιδη αλλά τον διεθνή επιθετικό πρόλαβε ο Μπάρι.

Δύο λεπτά νωρίτερα ο Σάντος χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του μετά τον τραυματισμό του Κονέ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Σάμαρη.
Τα προβλήματα, όμως, για την εθνική δεν σταμάτησαν εδώ αφού υποχρεώθηκε σε δεύτερη αναγκαστική αλλαγή με θύμα αυτή τη φορά τον Καρνέζη, ο οποίος στο 24΄ έδωσε τη θέση του στον Παναγιώτη Γλύκο. Παρόλα αυτά οι διεθνείς προσαρμόστηκαν στις αλλαγές και προειδοποίησαν στο 34΄ με τον Χολέμπας ο οποίος σε υποδειγματική αντεπίθεση έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι για να ακολουθήσει το γκολ του Σάμαρη στο 42΄. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα σουτ του Τιοτέ για τους Ιβοριανούς στο 49΄ στο οποίο απάντησε ο Χριστοδουλόπουλος με σουτ από το ύψος της περιοχής στο 54΄ με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το δοκάρι του Μπάρι. ...
 Και η επόμενη μεγάλη στιγμή ήταν πάλι για την εθνική μας με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καραγκούνη ο οποίος με μια βολίδα από περίπου 40 μέτρα έστειλε τη μπάλα να τραντάξει το δοκάρι του Μπάρι στο 68΄.

Κόντρα στη ροή του ματς, όμως, ο Μπονί στο 74΄ ισοφάρισε το γκολ του Σάμαρη με σουτ από τη μικρή περιοχή.

Μετά την ισοφάριση ο Φερνάντο Σάντος προχώρησε στην τελευταία του κίνηση ριχνοντας στο παιχνίδι τον Φάνη Γκέκα αντί του Γιώργου Καραγκούνη αλλά η κακοτυχία συνέχισε να κυνηγά την εθνική η οποία στο 80΄ είχε και τρίτο δοκάρι αυτή τη φορά με σέντρα-σουτ του Τοροσίδη.

Για την εθνική και η επόμενη μεγάλη στιγμή στο 87΄ με τον Δημήτρη Σαλπίγγιδη να φτάνει από δεξιά στη μικρή περιοχή, να κάνει τη σέντρα παράλληλα με την γραμμή του τέρματος  αλλά να μην βρίσκεται ένας παίχτης να τη σπρώξει στα δίχτυα.

Και η δικαίωση ήρθε στις καθυστερήσεις καθώς στο 90΄ ο Γιώργος Σαμαράς κέρδισε πέναλτι, το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σε γκολ με το οποίο στέλνει την Εθνική στους «16».

Πώς έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική

Στο πρώτο ημίχρονο η εθνική μας ομάδα κατάφερε να επιβάλλει τη δική της συνταγή: Πάγωσε το ρυθμό, έκλεισε τους χώρους, μπλόκαρε τα ταλαντούχα και επικίνδυνα ατού των αντιπάλων και συνάμα εκμεταλλεύτηκε την αμηχανία που είχε στο παιχνίδι της η Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία επέλεξε να παίξει συντηρητικά, αφού τη βόλευε και μια ισοπαλία για να περάσει στην επόμενη φάση. Έχοντας πετύχει αυτό το τέμπο στο ματς η εθνικής μας περίμενε να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις και σε λάθη των αντιπάλων, όπερ και εγένετο με τη φάση του γκολ.

Μπορεί να μην έχει το ταλέντο και την ενέργεια άλλων ομάδων, αλλά στην τακτική, όπως απέδειξε περίτρανα και το euro του 2004, η εθνική μας είναι εξπέρ. Ξέρει πώς να κινηθεί στο γήπεδο, να αμυνθεί με πάθος και αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες στο έπακρο.

Στο πρώτο ημίχρονο κινήθηκε από τα δύο άκρα με τον φρέσκο Χριστοδουλόπουλο και τον δραστήριο Σαλπιγγίδη, ενώ η παρουσία του Καραγκούνη από την αρχή του αγώνα της έδωσε τη δυνατότητα να κρατά τη μπάλα περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε αυτό το μουντιάλ.  Στην άμυνα παίζει κλειστά με τη γνωστή τετράδα (Μανωλάς, Σωκράτης, Χολέμπας και Τοροσίδης), ενώ ο Σάντος έχει κρατήσει πίσω και τον Μανιάτη. Η είσοδος του φρέσκου και διψασμένου Σάμαρη της έδωσε την ευχέρεια να πιέσει και ψηλά, τακτική από την οποία προήλθε το γκολ - κλέψιμο από τον Σάμαρη, γρήγορο "ένα - δύο" και εκτέλεση από τον ίδιο παίκτη.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος αντιμετωπίζουν την Ακτή Ελεφαντοστού και σε περίπτωση νίκης (και παράλληλα μη νίκης των Ιαπώνων επί της Κολομβίας) θα προκριθούν στις καλύτερες 16 ομάδες του πλανήτη.
...
 Τα πράγματα είναι λοιπόν απλά για την Εθνική ομάδα. Νίκη και κατά πάσα πιθανότητα συνέχεια, ισοπαλία ή ήττα κι άλλος ένας αποκλεισμός. Η Ελλάδα μετρά έως τώρα έξι ήττες, μία ισοπαλία και μία νίκη στις τρεις φορές που μετείχε σε τελική φάση, έχοντας σκοράρει μόλις δύο φορές και δεχθεί 18 γκολ.



Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει παρατάξει την ομάδα με αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις.

Έτσι, την θέση του τιμωρημένου Κώστα Κατσουράνη βρίσκεται ο Γιώργος Καραγκούνης, με τον Γιάννη Μανιάτη να οπισθοχωρεί σε θέση αμυντικού χαφ.

Στο αριστερό άκρο ξεκίνησε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, με τον Γιώργο Σαμαρά να προωθείται στην κορυφή της επίθεσης. Δεξιά του βρίσκεται ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος επελέγη αντί του Γιάννη Φετφατζίδη.





Την 11αδα συμπληρώνουν οι Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας και Κονέ.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ: Ορέστης Καρνέζης, Βασίλης Τοροσίδης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς, Χοσέ Χολέμπας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Γιώργος Καραγκούνης, Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Κονέ, Γιώργος Σαμαράς, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπουμπακάρ Μπάρι, Σερζ Οριέ, Κόλο Τουρέ, Σουλεϊμάν Μπάμπα, Αρτούρ Μποκά, Ισμαέλ Τιοτέ, Σάλομον Καλού, Γιάγια Τουρέ, Ζερβίνιο, Σερέι Ντιέ, Ντιντιέ Ντρογκμπά
πηγη 

Έτσι έγραψε ιστορία η Εθνική: Πάθος, δύναμη, θέαμα και... γκολ!

 

Πώς περιόρισε ο Σάντος όλα τα ατού της Ακτής Ελεφαντοστού - Δεν απειλήθηκε ποτέ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, εκτός από τη φάση του γκολ - Η ποιότητα το κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι της «γαλανόλευκης», που έδειξε ότι, όταν θέλει, μπορεί να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο

Αυτή τη φορά, η Εθνική μας ομάδα δεν «έκλεψε» τη νίκη. Η εντυπωσιακή της επικράτηση επί της ταλαντούχας Ακτής Ελεφαντοστού και η ιστορική, για πρώτη φορά, πρόκρισή της στη δεύτερη φάση του Μουντιάλ, δεν οφείλεται μόνο στη γνωστή τακτική της, «φουλ άμυνα, μισή φάση και γκολ», αλλά στην πολύ καλή απόδοση που είχε από το 30ό λεπτό και μετά.

Αυτή τη φορά η Εθνική μας έπαιξε ποδόσφαιρο. Και έπαιξε καλό, ελκυστικό, σχεδόν θεαματικό ποδόσφαιρο, αποδεικνύοντας και στους πιο επιφυλακτικούς ότι δεν της λείπει το ταλέντο. Σίγουρα δεν της έλειψε στιγμή από τον κρίσιμο αγώνα με τους Αφρικανούς, το πάθος, η θέληση, η δύναμη, η προσήλωση. Όλα τα στοιχεία, δηλαδή που χαρακτηρίζουν χρόνια το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Τα είχε στο μέγιστο βαθμό, περισσότερο κι από το εξοντωτικό παιχνίδι με την Ιαπωνία, φυσικά και από εκείνο με την Κολομβία.

Αλλά αυτή τη φορά είχε και ποιότητα στο παιχνίδι της. Άριστο στήσιμο, τρεξίματα σε όλους τους χώρους, αλλά και πίεση ψηλά, κερδισμένες μπάλες και πολύ δημιουργία. Η Εθνική μας είχε, πέρα από τα δύο γκολ, τρία (!!!) δοκάρια από ισάριθμες καλές προσπάθειες, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις κλασικές ευκαιρίες και μερικές ακόμη πολύ καλές φάσεις, όλες αποτέλεσμα γρήγορου και τεχνικού ποδοσφαίρου.

Για πρώτη φορά η Εθνική μας κράτησε τόσο πολύ μπάλα στην κατοχή της, σχεδόν στα ίσια με την Ακτή. Ξεδιπλωνόταν εξαιρετικά στις αντεπιθέσεις, ανέβαζε διαρκώς παίκτες προς την αντίπαλη περιοχή και είχε εμπνεύσεις στα τελειώματά της. Σουτ, κάθετες μπαλιές και φαρμακερές σέντρες συνέθεταν την ελληνική ποδοσφαιρική ραψωδία στο αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, κάνοντας τη νίκη και την πρόκρισή της να μοιάζει ως η πιο δίκαιη εξέλιξη των πραγμάτων.

Ακόμη και ο τρόπος που αυτή επιτεύχθηκε έδειχνε να είναι σαν τη μεσολάβηση της μοίρας για να αποκατασταθεί η τάξη: η Ακτή Ελεφαντοστού δεν έκανε σχεδόν καμία κλασική ευκαιρία, ούτε πριν δεχθεί το πρώτο γκολ, ούτε μετά. Μπλοκαρισμένη σε ένα φλύαρο μοτίβο ανάπτυξης και ψάχνοντας μονότονα τον Ντρογκμπά και τον Ζερβίνιο, δεν είχε καταφέρει να απειλήσει πραγματικά, πριν το γκολ της ισοφάρισης. Ακόμη και μετά από αυτό όμως περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, με την Εθνική μας να κυριαρχεί και να αναζητά πεισματικά τη νίκη.

Το πέναλτι στις καθυστερήσεις και το νικητήριο γκολ, απλά αποκατέστησε το συσχετισμό δυνάμεων που υπήρξαν σε ολόκληρο το παιχνίδι, αφού η Εθνική μας ήταν αυτή που άξιζε τη νίκη και την πρόκριση και θα ήταν μεγάλη αδικία να φύγει από τη Φορταλέζα (και τη Βραζιλία) με άδεια χέρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για την Ακτή στο δεύτερο ημίχρονο έγινε στο 72' με κεφαλιά από κόρνερ, ένα λεπτό πριν το γκολ της ισοφάρισης.

Επιπλέον, σε πολλές φάσεις οι Ιβοριανοί σταματούσαν τους Έλληνες παίκτες μόνο με φάουλ και είναι ενδεικτικό ότι φορτώθηκαν με τρεις κίτρινες κάρτες, αφού ανέκοψαν επικίνδυνες αντεπιθέσεις της Εθνικής μας.

Η Εθνική μας πήγε να πληρώσει τις χαμένες ευκαιρίες της στο δεύτερο ημίχρονο, σε εκπλήρωση του άγραφου νόμου του ποδοσφαίρου, που τιμωρεί όποιον δεν μπορεί να «τελειώσει» ένα παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...