Malaysia Airlines: Άλλαξε την πορεία πτήσης πάνω από τη... Συρία

Η αλλαγή υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες για την ανεύρεση διαδρομών εκτός εμπόλεμων ζωνών που να συνδέουν την Ασία και την Ευρώπη
Η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines άλλαξε την Κυριακή την πορεία της πτήσης της από την Κουάλα Λουμπούρ στο Λονδίνο και το αεροσκάφος που την εκτέλεσε πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας,
αφού η συνηθισμένη διαδρομή της —πάνω από την Ουκρανία— έχει κλείσει, αποκάλυψαν σήμερα δεδομένα παρακολούθησης των πτήσεων.

Ο ιστότοπος Flightradar24 ανάρτησε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter ένα χάρτη πτήσης που απεικονίζει την αλλαγή πορείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης των πτήσεων, το αεροσκάφος είχε περάσει προηγουμένως πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

Μετά την κατάρριψη την περασμένη Πέμπτη του Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH-17, στην ανατολική Ουκρανία, οι αεροπορικές εταιρείες πλέον αποφεύγουν τον εναέριο χώρο όπου ο ουκρανικός στρατός μάχεται κατά φιλορώσων ανταρτών.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, τα αεροσκάφη που εκτέλεσαν την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Λονδίνο, την MH4, ακολούθησαν διαφορετική πορεία, πάνω από την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης.

Η αλλαγή υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες για την ανεύρεση διαδρομών εκτός εμπόλεμων ζωνών που να συνδέουν την Ασία και την Ευρώπη.

Εκατοντάδες πτήσεις διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πριν από την καταστροφή της Πέμπτης, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να στέλνουν αεροσκάφη τους πάνω από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία ή το Αφγανιστάν.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι κανονισμοί της οποίας είναι από τους πιο αυστηρούς παγκοσμίως, είχε κάνει «σθεναρή σύσταση» στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να αποφεύγουν τις πτήσεις από, προς και πάνω από τη Συρία από τον Μάιο του 2013.

Η Malaysia Airlines αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο πτήσης της MH4 συμπεριλαμβάνεται στις εγκεκριμένες διαδρομές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

«Σύμφωνα με την ειδοποίηση προς τους αεροπόρους (notice to airmen, NOTAM), η οποία εκδόθηκε από τη Συριακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο εναέριος χώρος της Συρίας δεν υπόκειται σε περιορισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Malaysia Airlines. «Καθ’ όλη τη διάρκεια (της) η MH4 βρισκόταν σε εναέριο χώρο εγκεκριμένο από τον ICAO».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέδωσαν τα δυο μαύρα κουτιά

Ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ

Ο Αλεξάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία. Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

«Εδώ είναι, τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι ευρισκόμενος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.


Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ.πηγη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...