Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα* Διπλός ισχυρός σεισμός, 5,7 και 4,7 βαθμών, ανοιχτά της Πελοποννήσου

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της επικράτειας λόγω του ενδιάμεσου βάθους του, εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Ακολούθησε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ έπειτα από τρία λεπτά - Γεράσιμος Χουλιάρας: Ευτυχώς ήταν σε θαλάσσια περιοχή
Ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεως των 5,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ (σ.σ. η πρώτη αυτόματη λύση του γεωδυναμικού ινστιτούτου έκανε λόγο για μέγεθος 5,8 Ρίχτερ) σημειώθηκε στις 6:45 το πρώι της Παρασκευής.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της «πολύ ισχυρής» σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας ή 58 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.

Η δόνηση ήταν μεγάλη σε διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα.

Το εστιακό βάθος σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εκτιμάται σε 10χλμ.

Χάρτης με το επίκεντρο της πρώτης δόνησης

Τρία λεπτά μετά ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.

«Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν θα χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός» εκτίμησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Το επίκεντρο εντοπίζεται νότια του Αργολικού Κόλπου. Σεισμός ενδιάμεσου βάθους με μια εστία στα 80-85χλμ. Μάλλον πρόκειται για κλασσικό σεισμό αυτού του είδους και γι' αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας. Οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ισχυρούς και πολλούς μετασεισμούς και άρα αν απουσιάζουν δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ανώμαλη εξέλιξη. Ο ευρύτερος χώρος του νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Δεν μας δημιουργεί κάποιο προβληματισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.


Καθησυχαστικός εμφανίζεται στις δηλώσεις του και ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές.πηγη

Διπλός ισχυρός σεισμός, 5,7 και 4,7 βαθμών, ανοιχτά της Πελοποννήσου

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 5,7 και 4,7 βαθμών, σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα τριών λεπτών τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοιχτά της ανατολικής Πελοποννήσου, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Λακωνίας και Μήλου, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Η πρώτη δόνηση έλαβε χώρα στις 6:45 και η δεύτερη στις 6:48. Έως τώρα, στον ίδιο χώρο έχει σημειωθεί ακόμα μία ασθενής δόνηση 2,7 βαθμών, στις 7:13.

Και οι δύο υποθαλάσσιες δονήσεις είχαν πάντως αρκετά μεγάλο εστιακό βάθος, με το σεισμό των 5,7 βαθμών να τοποθετείται 95 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού, ενώ το δεύτερο πλήγμα του Εγκέλαδου υπολογίζεται πως είχε βάθος πάνω από 60 χιλιόμετρα.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική, με το επίκεντρο να εντοπίζεται περίπου 144 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Στην περιοχή δεν είχε καταγραφεί ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα κατά τις τελευταίες ημέρες.

«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους και τέτοιοι σεισμοί δεν μας δημιουργούν προβλήματα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Καθησυχαστικός ήταν και ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...