Σπύρου Σώζου* Αυτός είναι ο ηρωικός πιλότος του A-7Ε Corsair

Αδειάζοντας τα καύσιμα του αεροσκάφους, το οδήγησε στο πεδίο βολής Αμπελώνα, βόρεια της Κομοτηνής
Η ψυχραιμία και οι ακριβείς χειρισμοί του υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Σπύρου Σώζου αποδείχθηκαν σωτήριοι, όταν την Τρίτη το μαχητικό αεροσκάφος A-7Ε Corsair, που χειριζόταν ο ίδιος, παρουσίασε μηχανική βλάβη την ώρα που πετούσε (στο πλαίσιο άσκησης με μονάδες του Στρατού Ξηράς) πάνω από τη Θράκη.
Ο 28χρονος ηρωικός πιλότος, γιος πολύτεκνης οικογένειας από το Θύρρειο Βόνιτσας, μόλις αντιλήφθηκε το τεχνικό πρόβλημα έκανε τα πάντα για να μη συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», ο πιλότος αδειάζοντας τα καύσιμα του αεροσκάφους, το οδήγησε στο πεδίο βολής Αμπελώνα, βόρεια της Κομοτηνής, και αφού βεβαιώθηκε ότι η πτώση του δεν θα προκαλούσε ανθρώπινες απώλειες, χρησιμοποίησε επιτυχώς και έγκαιρα τον μηχανισμό εκτόξευσης του καθίσματός του. Το θρίλερ, που θα κατέληγε σε τραγωδία εάν ο 28χρονος δεν παρέμενε προσηλωμένος, ξεκίνησε στις 09:45, όταν στο ένα από τα δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που είχαν απογειωθεί από τη μονάδα τους στον Αραξο και μετείχαν σε διακλαδικές ασκήσεις για την υποστήριξη τμημάτων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Νυμφαίας, διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη.



Μέσα στο μαχητικό βρισκόταν μόνο ο 28χρονος πιλότος, ο οποίος το απομάκρυνε εκτός κατοικημένης περιοχής και το έριξε σε σημείο όπου επιχειρούσαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή της άσκησης. Κατόπιν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και στη συνέχεια το αλεξίπτωτό του. Διακομίσθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στη συνέχεια, για προληπτικούς λόγους, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.

Παιδί αγροτικής οικογένειας, ο 28χρονος Σπύρος Σώζος γεννήθηκε στο Θύρρειο Βόνιτσας (ενώ τα τελευταία χρόνια μένει στην Πάτρα) και έχει τρία μικρότερα αδέλφια (έναν αστυνομικό που υπηρετεί στην Αθήνα, έναν μαθητή Λυκείου και μία μικρή αδελφή που πηγαίνει στο Δημοτικό).

Συνετρίβη μαχητικό τύπου A-7 στην Κομοτηνή - Σώος ο χειριστής

 

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της πτώσης του αεροσκάφους - Το A-7 συμμετείχε σε άσκηση συνεργασίας με μονάδες του στρατού - Μηχανική βλάβη «δείχνουν» οι πρώτες ενδείξεις - Είναι το δεύτερο ατύχημα από την αρχή του έτους με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας

Ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου A-7 Corsair κατέπεσε πριν από λίγη ώρα σε ημιορεινή περιοχή της Κομοτηνής. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη μονάδα του στον Άραξο και συμμετείχε σε άσκηση συνεργασίας με μονάδες του στρατού.

Ο χειριστής του A-7 Corsair κατάφερε και χρησιμοποίησε εγκαίρως το μηχανισμό διαφυγής και εγκατέλειψε το αεροσκάφος προτού αυτό συντριβεί.
...



Ο πιλότος του μαχητικού περισυνελέγη από ομάδα έρευνας και διάσωσης και οδηγείται στο νοσοκομείο. Ο χειριστής, ο οποίος εγκατέλειψε στις 09:45, είναι καλά στην υγεία του, λένε αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει ήδη μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής.

Οι πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές δείχνουν ως αιτία της πτώσης τη μηχανική βλάβη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 και ώρα 09:45, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής ζεύγους αεροσκαφών Α-7 της 116ΠΜ/336Μ και ενώ βρισκόταν Βόρεια της Κομοτηνής, εκτελέσθηκε επιτυχής εγκατάλειψη από τον Ιπτάμενο του Νο 1 αεροσκάφους του σχηματισμού, ο οποίος περισυνελλέγη σώος και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.





Συνομιλία Αβραμόπουλου με τον πιλότο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε άμεσα με τον πιλότο του Α-7 ο οποίος πραγματοποίησε επιτυχή εγκατάλειψη του μαχητικού αεροσκάφους. Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρη τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας για την άμεση και σωστή αντίδρασή του.

Είναι το δεύτερο ατύχημα από την αρχή της χρονιάς

Είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του 2014 που σημειώνεται ατύχημα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Το προηγούμενο συνέβη στις 5 Μαϊου στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης όταν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Canadair CL- 415, «τούμπαρε» και μισοβυθίστηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια άσκησης υδροληψίας. Και στο ατύχημα με το Canadair δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί αφού οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους βγήκαν εγκαίρως από το Cl-415.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...