Bloomberg: Ποιοι λόγοι οδηγούν σε «βουτιά» το ελληνικό Χρηματιστήριο * Το Χ.Α. αγνοεί το ευρωπαϊκό ράλι και τα κέρδη των εισηγμένων

Τις αιτίες που οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο σε πτώση, αναλύει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του τονίζοντας ότι η «αυλαία σηκώθηκε και τώρα είναι η ώρα να κατέβει. Η Ελλάδα που προσέλκυσε προ καιρού τους ξένους επενδυτές μετοχών, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και την ανάποδη ροή του ποταμού».


Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο δείκτης του ΧΑ στην Ελλάδα έχει κατρακυλήσει 21%. Σύμφωνα με τον Πίτερ Γκάρνι, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank, οι μετοχές είχαν τριπλή αποτίμηση, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και δικαιολόγησαν περισσότερο από όσο μπορούσαν την αξία τους, αν κρίνει κανείς τη βαθιά ύφεση στην οποία είχε πέσει η Ελλάδα. Έτσι πλέον οι επενδυτές, αναφέρει χαρακτηριστικά, βλέποντας τα χτυπήματα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναζητούν σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες τις καλές ευκαιρίες.

Ο Γκράνι σημειώθει επιπροσθέτως: «Η Ελλάδα το κέντρο των ανταλλαγών πέρυσι, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι το επόμενο έτος. Οι επενδυτές που ψάχνουν καλές αποδόσεις, θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού». Φερ' ειπείν η Ταϊλάνδη και η Βραζιλία που παίρνουν το ριμπάουντ, τη στιγμή που οι ελληνικές μετοχές δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Από το τέλος Ιουνίου ο Χ.Α. έχει χάσει 11% - πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 εθνικών χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο. Το ράλι για τις ελληνικές μετοχές άρχισε τρεις μήνες αφότου τον Μάρτιο 2012 η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ωστόσο φαίνεται πως οι επιβαλλόμενες κυρώσεις προς τη Ρωσία και το συνακόλουθο εμπάργκο από την πλευρά του Πούτιν, έχει εκτροχιάσει την ελληνική οικονομική ανάκαμψη. Οι Ρώσοι καταναλώνουν το 25% των ελληνικών ροδάκινων και το μισό της παραγωγής σε φράουλες. Η αξία των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, ανήλθε το 2013 σε 9.3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, κυρίως στον τομέα του αερίου και του πετρελαίου.

Ο Μάθιου Μπίσλεϊ της Henderson Global Investors Holdings Ltd, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά είναι σημαντικός. Γι' αυτό όταν αγοράζει κανείς ελληνικές μετοχές, θέλει να βεβαιωθεί πως αγοράζει αυτές τις επιχειρήσεις σε μια έκπτωση».

Ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα δημοσιεύσει την πρώτη ετήσια αύξηση από το 2007, μια έκθεση έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώθηκε 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, μετά από το 1,1% μείωση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Οι τράπεζες

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank και της Εθνικής τράπεζας έχουν μειωθεί περισσότερο από 30% από τις 18 Μαρτίου. Από την μεριά της η Bank of America μείωσε τη βαθμολογία της για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις 5 Αυγούστου, επικαλούμενη την αβεβαιότητα για το πώς θα τα πάνε στο τεστ αντοχής. Επιπλέον και οι επενδυτές ομολόγων αποχωρούν από την Ελλάδα. Τώρα όλοι ποντάρουν στον δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον που αγόρασε μετοχές της Alpha Bank.

Ο Maarten-Jan Bakkum, ένας στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της ING Groep NV στη Χάγη, αναφέρει στο Bloomberg: «Κοιτάζοντας το μακροοικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα φαίνεται πραγματικά αρκετά καλή. Αυτή είναι μια ιστορία ανάκαμψης. Η Ελλάδα δεν είναι πια σε ύφεση Τα επόμενα χρόνια έχει περισσότερο χώρο να αναπτυχθεί».

Ο Τόμας Γουίλσον της Schroders Plc αναφέρει πως τα εμπόδια για την ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένουν. Η ύφεση κατέστρεψε περίπου το 1/4 της οικονομικής παραγωγής μεταξύ 2008-2013, ενώ τα επίπεδα της ανεργίας έφτασαν στο ρεκόρ του 27,9% τον Σεπτέμβριο.

«Δεν διαφωνούμε ότι η οικονομία σταθεροποιείται», συμπλήρωσε ο Γουίλσον, «θα πρέπει όμως να δούμε την κυβέρνηση να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων».
πηγη

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1.100 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΞΑΝΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Το Χ.Α. αγνοεί το ευρωπαϊκό ράλι και τα κέρδη των εισηγμένων

Το Χ.Α. αγνοεί το ευρωπαϊκό ράλι και τα κέρδη των εισηγμένων
ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ
Στη μοναχική του πτωτική πορεία επέστρεψε το ελληνικό χρηματιστήριο αγνοώντας τη μερική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ήδη αρκετές ελληνικές εισηγμένες.
Στις 1.086,5 μονάδες με απώλειες 2,51% ο Γενικός Δείκτης, στις 350,12 ο FT25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε στις 144,8 μονάδες με πτώση 3,02%.
Ο προβληματισμός με επίκεντρο τις τράπεζες παραμένει, παρά το γεγονός πως πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι εκθέσεις που μιλούν για απολύτως αντιμετωπίσιμο αποτέλεσμα όσον αφορά τα stress tests των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται, το δεκαήμερο πτωτικό σερί (από την Δευτέρα 28 Ιουλίου που ο δείκτης ήταν στις 1.213,31 μέχρι τα χαμηλά των 1.047,21 την Παραρασκευή 8 Αυγούστου) που ανακόπηκε στη συνέχεια και ο δείκτης οδηγήθηκε στις 1.114,52 την Πέμπτη 14 Αυγούστου. Η χθεσινή όμως βύθιση των τιμών φαίνεται να δικαιώνει όσους μιλούσαν για ευκαιρία ρευστοποίησης με στόχο την αποκόμιση των κερδών της βραχύβιας ανάκαμψης. Αυτό δείχνει και το ευμετάβλητο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση δεν άλλαξε και η προηγούμενη άνοδος αποδείχθηκε απολύτως ευκαιριακή. Στη χθεσινή πτώση των τιμών πιέστηκαν αισθητά μαζί με τις τράπεζες ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, μετοχές στις οποίες ενεργοποιήθηκαν αυτόματες εντολές πωλήσεων. Τελικώς, όπως παρατηρούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, το Χρηματιστήριο αναδεικνύεται μία αγορά για λίγες μετοχές και κυρίως με λίγους σε αριθμό επενδυτές, οι οποίοι είναι και αυτοί που καθορίζουν με άνεση την τάση. Ας σημειωθεί πως το περίπου 55% του τζίρου που κινήθηκε περί τα 77 εκατ. ευρώ αφορούσε τράπεζες.
Οσοι αναλυτές ήταν από την αρχή επιφυλακτικοί σε σχέση με την ανάκαμψη των τιμών, θεωρούν τώρα πιθανή μία νέα δοκιμασία του Γενικού Δείκτη στις 1.050 μονάδες περιμένοντας να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις εάν γυρίσουν πτωτικά τα ξένα χρηματιστήρια. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται με δεδομένες τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατάξεις τις οποίες παρακολουθούν στενά οι αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο πάντως παραμένει όμηρος της ρευστότητας που εκπέμπει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας και της αδυναμίας της πραγματικής οικονομίας να μπορέσει να περάσει δυναμικά στην ανάπτυξη. Ο ελληνικός δείκτης MSCI παρουσίασε μία πολύ κακή επίδοση στο τρίμηνο, που σηματοδοτεί απώλειες της τάξεως του 16,58%.
Ο κλάδος που θα κυριαρχήσει στις εξελίξεις το προσεχές χρονικό διάστημα παραμένει ο τραπεζικός, με τον δείκτη να αδυνατεί να υπερβεί τις 155 μονάδες και να καταγράφει συνεχή πισωγυρίσματα.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες μέχρι τις 1.082,13 μονάδες. Με δεδομένο πως οι πιέσεις συνεχίζονται, το σενάριο ο δείκτης να κατέλθει σύντομα στις 1.060 μονάδες -αν δεν αντιδράσει- θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν. Συγχρόνως οι συναλλαγές δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ουσιαστική αύξηση πριν από το τέλος του μήνα, ώστε να μειωθεί η ένταση των διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...