Al Jazeera: Προπύργιο του ρατσισμού η Ελλάδα με την ανοχή του κράτους

Ως προπύργιο του ρατσισμού στην Ευρώπη χαρακτηρίζει την Ελλάδα άρθρο στην ιστοσελίδα του Al Jazeera, γραμμένο από την καθηγητή πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη, Ζαν Φιλίπ Ντεντιέ

Το άρθρο ξεκινάει περιγράφοντας δύο περιστατικά ρατσιστικής βίας που σημειώθηκαν τον Αύγουστο σε Αθήνα και Πειραιά.
Το πρώτο στις 2 Αυγούστου, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε πακιστανό μετανάστη στην Αθήνα. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε πέντε ημέρες αργότερα στον Πειραιά όταν άγνωστοι μαχαίρωσαν 12 φορές Ιρανό.





«Το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Αθήνα τώρα έχει γίνει κέντρο μιας διαδικασίας απο-εκπολιτισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει έρθει αντιμέτωπη με την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Σημειώνει, ωστόσο, πως η βαθιά ύφεση, η φτώχεια, η ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα προηγμένο εργαστήριο θεσμοθετημένου ρατσισμού στην Ευρώπη.

Το άρθρο επικαλείται έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First στην οποία αναφέρεται πως οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα έχουν την ανοχή της Βουλής και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι μετά από τόσους μήνες μόλις τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Η όποια μείωση στα κρούσματα ρατσιστικής βίας αποδίδεται στις διώξεις κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής και στη φυλάκισή τους.

Όπως σημειώνεται, όμως, αυτό δίνει μια παραπλανητική εικόνα για την χώρα, καθώς στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή κέρδισε το 9,4% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα, ωστόσο με στοιχεία που επικαλείται ο καθηγητής οι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν διεισδύσει στους κρατικούς θεσμούς.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η αστυνομία φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του ρατσισμού στην Ελλάδαμ ενώ γίνεται αναφορά σε μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι κατηγορούν αστυνομικούς για ρατσιστικές συμπεριφορές.

Επίσης, ευθύνες ρίχνονται και στο δικαστικό σύστημα, το οποίο, βάσει του άρθρου, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...