Αμφίπολη: Ποια στοιχεία δείχνουν ότι ο τάφος είναι σφραγισμένος * Κάθε μέρα στο φως νέα ευρήματα στον τάφο

Οι εργασίες αποκάλυψαν μαρμαροθετημένο δάπεδο σε κόκκινο φόντο και σε εξαιρετική κατάσταση - Τρεις προθάλαμοι έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές - Και στους τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου 
Συνεχίζονται οι  ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και η αγωνία για τα ευρήματα έχει κορυφωθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.





Στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος.



Επίσης, διαπιστώθηκε ότι και στους  τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου,  φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου.  Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και  ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου.


Η  διαπίστωση, μέχρι σήμερα, ύπαρξης  τριών χώρων, κατά μήκος της θόλου, αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου, το οποίο αποκαλύπτεται στον λόφο Καστά.

Ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους  οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος.



Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει- δελτίο της 25ης Αυγούστου-επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία  θα οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τεχνικές εργασίες

Παράλληλα, με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, εξελίσσονται, με εντατικούς ρυθμούς, η ολοκλήρωση των εργοταξιακών υποδομών καθώς  και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του,  από απρόσμενες καιρικές συνθήκες.

Για την προστασία του μνημείου από την βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου, η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων.



Για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων απαιτήθηκε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει:
  1.  Τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία.
  2.  Τη διαμόρφωση “παταριών”, σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτωσης των χώρων.

  3.  Την ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου για την αντιμετώπιση των ισχυρών ωθήσεων από τις γαίες του επόμενου χώρου.
  4.  Την εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες, για την ασφάλεια του διαφράγματος και έδραση αντιστηρικτικών στοιχείων, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.



πηγη

Κάθε μέρα στο φως νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης

Βρέθηκε προθάλαμος με μαρμάρινα επιστύλια και κίονες που οδηγεί σε δύο νέες αίθουσες - Άγνωστο ακόμη το αν ο τάφος παραμένει ασύλητος 

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες των αρχαιολόγων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με τις ανασκαφές να φέρνουν καθημερινά στο φως νέα ευρήματα και τους υπευθύνους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα στοιχεία που συνθέτουν το μοναδικό αυτό μνημείο.

Μετά την αφαίρεση του τελευταίου δομού από τον τοίχο σφράγισης που έκλεινε την πρόσοψη του τάφου και την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου, οι αρχαιολόγοι είχαν βρεθεί πριν από λίγες ημέρες μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη: Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, υπήρχε βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους, ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.

Αυτό όμως ήταν απλά η αρχή. Γιατί όσο προχωρούν οι ανασκαφές τόσο έρχονται στην επιφάνεια νέα ευρήματα και νέοι χώροι στον τύμβο που φέρνουν τους υπευθύνους όλο και πιο κοντά στη λύση του αινιγματικού μνημείου: Η αφαίρεση του μεγάλου όγκου χώματος που βρισκόταν στον προ-προθάλαμο, το σημείο δηλαδή ακριβώς πίσω από τις σφίγγες, οδήγησε στην αποκάλυψη ενός νέου προθαλάμου που στο πάνω μέρος του διαφραγματικού τοίχου υπάρχει μια νέα τρύπα-είσοδος που οδηγεί σε δύο νέους θαλάμους. Η είσοδος μάλιστα προκάλεσε δέος στους ανασκαφείς καθώς είναι διακοσμημένο με μαρμάρινα επιστύλια στηριζόμενα σε δύο κίονες. Οι κίονες αυτοί είναι που δημιουργούν τις εισόδους για τους θαλάμους οι οποίοι προς το παρόν είναι σκεπασμένοι με χώμα και θα χρειαστούν στήριξη ώστε να μην υπάρξουν στατικά προβλήματα πριν προχωρήσουν στην αποχωμάτωση.

Η νέα αυτή ανακάλυψη που δείχνει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του τάφου, ενισχύει την άποψη των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό ταφικό μνημείο που παραπέμπει σε σημαίνον πρόσωπο της Μακεδονίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...