Γκίκας Χαρδούβελης στο Bloomberg: Η διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή

Η διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας πως αυτό το κάνεις όταν το χρέος διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές.

Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας η πλειονότητα του ελληνικού χρέους ανήκει είτε στην ΕΚΤ είτε σε άλλες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας πως υπάρχουν άλλες επιλογές όπως επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου.


Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, υποστήριξε ακόμη ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμφανίζεται σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε, οι επενδυτές διαπιστώνουν πλέον ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Όπως είπε, οι συχνές εκλογές πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η Ελλάδα να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε πως όλα είναι ανοιχτά, υπό την εξής έννοια:

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Από πλευράς δανειστών, και οι δύο νιώθουν άβολα όσον αφορά το 2015, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί. Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείζει μόνο του, οι Ευρωπαίοι νιώθουν "ενοχλημένοι", έχοντας το ΔΝΤ να δανείζει, ενώ αυτοί μένουν απέξω. Πρέπει επομένως να βρεθεί μια λύση σ’ αυτό».

Στην ερώτηση πώς θα ήταν αυτή η λύση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό είναι υπό συζήτηση. «Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα, αλλά θα βρεθεί μια λύση» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Σκωτία, επεσήμανε ότι τυχόν ανεξαρτητοποίησή της θα επηρέαζε αρνητικά ολόκληρη την Ευρώπη.





ΣΥΡΙΖΑ: Επανήλθε «μνημονιακότερος» ο υπουργός Οικονομικών

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις επισημάνσεις του κ. Χαρδούβελη.

Σε δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «Μετά τη συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Υπουργός Οικονομικών επανέρχεται δριμύτερος και “μνημονιακότερος” σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει ότι για την κυβέρνηση δεν συνιστά καν επιλογή η διαγραφή χρέους, ενώ διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο».

«Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Είναι αυτός ένας Πρωθυπουργός που μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που έχει γονατίσει από αυτήν την πολιτική;» πρόσθεσε.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...