Τεχνολογία: Λάμπες φωτισμού με... σύνδεση στο ίντερνετ

Μετά τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και τα αυτοκίνητα, έρχεται και η σειρά άλλων οικιακών συσκευών να γίνουν «έξυπνες», αποκτώντας σύνδεση στο Διαδίκτυο όντας πλέον διαχειρίσιμες από απόσταση με τη χρήση smartphones. Το αποκαλούμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) αποτελεί τη νέα παγκόσμια τάση στον χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνο και σταδιακά τους τελευταίους μήνες αρχίζουμε να το βλέπουμε να καταφθάνει και στη χώρα μας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν φθάσει στο σημείο να είναι «έξυπνοι» ακόμη και οι θερμοστάτες, στην Ελλάδα -προς το παρόν τουλάχιστον- όμως η γκάμα των οικιακών συσκευών είναι σχετικά περιορισμένη. Και η αρχή γίνεται με τους «έξυπνους» λαμπτήρες που ξεκινάνε να καταφθάνουν στην ελληνική αγορά.
Λάμπες φωτισμού με... σύνδεση στο ίντερνετ
Λάμπα με WiFi
Ως «έξυπνη» χαρακτηρίζεται μία λάμπα η οποία μπορεί να συνδεθεί ασύρματα μέσω WiFi στο τοπικό δίκτυο ενός σπιτιού ή ενός γραφείου. Από εκεί και πέρα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας μία ειδική εφαρμογή που εγκαθιστά στο smartphone ή στο tablet του να διαχειρίζεται τη λειτουργία του λαμπτήρα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να τον κλείνει και να τον ανοίγει από απόσταση, να μειώνει ή να αυξάνει τη φωτεινότητα και γενικότερα να μπορεί να κάνει σαφώς περισσότερα πράγματα σε σχέση με αυτά που κάνει κάποιος με τον διακόπτη σε κάθε δωμάτιο. Συν ότι δεν χρειάζεται καν να είναι εντός του δωματίου για να διαχειριστεί τη λάμπα.
Τα πρώτα δείγματα από «έξυπνους» λαμπτήρες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικούς μήνες, αλλά η διαθεσιμότητά τους χαρακτηρίζεται ως μάλλον περιορισμένη. Επιπλέον, τα πρώτα προϊόντα που έκαναν την εμφάνισή τους απαιτούν τη χρήση μίας επιπλέον ασύρματης συσκευής που λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής» μεταξύ της λάμπας και του ασύρματου WiFi router που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείτο να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις «έξυπνες» λάμπες για να λειτουργήσει το σύστημα, ανεβάζοντας το κόστος, καθώς το αρχικό πακέτο φθάνει να κοστίζει 200 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Η νέα γενιά
Η κατάσταση δείχνει πλέον να αλλάζει καθώς η νέα γενιά των «έξυπνων» λαμπτήρων λειτουργεί αυτόνομα χωρίς τη χρήση επιπλέον συσκευών. Η πρώτη τέτοια λάμπα που κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά είναι ο λαμπτήρας LIFX, που έχει ξεκινήσει να διαθέτει αποκλειστικά στη χώρα μας η αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρολογικού υλικού «Καυκάς».
Ο συγκεκριμένος λαμπτήρας διαθέτει ενσωματωμένο wi-fi, προσφέροντας σε κάθε χρήστη τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου της λειτουργίας του μέσω smartphone, είναι τεχνολογίας LED, συντελώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορεί να αλλάζει χρώματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Βάσει των παραπάνω λειτουργιών, ο λαμπτήρας LIFX είναι πολύ εύκολος στην εγκατάστασή του, καθώς αρκεί η τοποθέτησή του στη θέση ενός κοινού λαμπτήρα, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο αποδοτικός από οποιονδήποτε άλλο λαμπτήρα LED και έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνων, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα για το νοικοκυριό κάθε χρόνο.
Επίσης, μέσω της δυνατότητας dimming, ελέγχου φωτεινότητας και επιλογής από μια παλέτα 16 εκατ. χρωμάτων, ο συγκεκριμένος λαμπτήρας μπορεί να διαμορφώσει τον χρωματισμό ενός χώρου ανάλογα με τις διαθέσεις του κάθε χρήστη ξεχωριστά, ενώ παράλληλα προσφέρει ασφάλεια μέσω των λειτουργιών που διαθέτει, ειδοποιώντας για κάθε ενδεχόμενη παραβίαση του χώρου. Επιπλέον, μπορεί να προγραμματιστεί ο λαμπτήρας να τεθεί σε λειτουργία -και σε συγκεκριμένη φωτεινότητα- τη στιγμή που το επιθυμεί ο χρήστης, λειτουργώντας ως ένα ιδιότυπο ξυπνητήρι. Το κόστος, πάντως, δεν είναι ευκαταφρόνητο, καθώς φθάνει στα 89 ευρώ.
Επόμενα βήματα
Πέραν των λαμπτήρων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους και άλλες συσκευές με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Στην Ελλάδα έχουμε δει κυρίως κάμερες παρακολούθησης για δωμάτια ή σπίτια, ενώ διατίθενται και «έξυπνες» ζυγαριές που συνδέονται με smartphones. Όμως, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να δούμε και στη χώρα μας μία αρκετά ευρεία γκάμα συσκευών για χρήση εντός σπιτιού που θα διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, όπως είναι, για παράδειγμα, αισθητήρες παρακολούθησης υγρασίας ή πυρανίχνευσης.
Στο «παιχνίδι» αναμένεται να εισέλθουν και μεγαλύτερες συσκευές όπως είναι οι καφετιέρες, τα ψυγεία, τα συστήματα κλιματισμού ή οι κουζίνες. Η μέρα που επιστρέφοντας στο σπίτι οι συνθήκες θα είναι αυτές που επιθυμεί ο καθένας από εμάς και επιπλέον θα είναι έτοιμο το φαγητό, ίσως να μην είναι και τόσο μακριά.
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...