Ο Καραβέλας καταζητείται, αλλά νοικιάζει τις κατασχεµένες βίλες του έναντι 3.500 ευρώ την εβδοµάδα.

Ο φυγόδικος για το σκάνδαλο Siemens µπορεί να παραµένει άφαντος, ωστόσο κατέθεσε αίτηση στον ΕΟΤ  για έκδοση σηµάτων για τα δύο εξοχικά του - Ποια άλλα  µεγάλα ονόµατα της πολιτικής και της σόουµπιζ βάζουν ενοικιαστήρια.

Ο καταζητούµενος για το σκάνδαλο της Siemens Χρήστος Καραβέλας, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν κάπου στην Ουρουγουάη, έβγαλε Ειδικό Σήµα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ Κυκλάδων και νοικιάζει δύο πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες στην Αντίπαρο έναντι 3.500 ευρώ την εβδοµάδα.



Σηµαντική λεπτοµέρεια: είναι δεσµευµένες από το ελληνικό κράτος εδώ και έξι χρόνια ως «προϊόντα εγκλήµατος».

Ενας φυγόδικος που κατηγορείται για ξέπλυµα µαύρου χρήµατος και καταζητείται από τις ελληνικές αρχές εδώ και έξι χρόνια, που υποτίθεται ότι βρίσκεται στην κόκκινη λίστα της Interpol, ο οποίος φέρεται να έφτιαξε ολόκληρη περιουσία από τα «µαύρα ταµεία» της Siemens, σήµερα χρησιµοποιώντας τα παραθυράκια του νόµου καταφέρνει έχοντας εξαφανιστεί -πιθανόν κάπου στην Ουρουγουάη- να βγάζει λεφτά αξιοποιώντας ακριβώς τα «προϊόντα του εγκλήµατος».

Ο Καραβέλας µέσω των στενών συγγενών του -τις δύο κόρες του, τη σύζυγό του και τον γιο του, που επίσης κατηγορούνται για ξέπλυµα µαύρου χρήµατος- είναι ανάµεσα σε αυτούς που φέτος έβγαλαν το Ειδικό Σήµα του ΕΟΤ, το οποίο αφορά την εκµίσθωση τουριστικών επαύλεων.

Το πιστοποιητικό αυτό του επιτρέπει να νοικιάζει σε τουρίστες την ακίνητη περιουσία του εφόσον τηρεί τις προδιαγραφές. Και έναντι αδράς αµοιβής φυσικά, καθώς οι δύο βίλες που διαθέτει στην Αντίπαρο και για τις οποίες είχε ενδιαφερθεί πριν από το καλοκαίρι να εκµεταλλευτεί οικονοµικά, προκειµένου να ενισχυθεί το εισόδηµα της συζύγου και των παιδιών του, είναι γνωστές στους µόνιµους παραθεριστές για την προνοµιακή τοποθεσία στην οποία βρίσκονται (δίπλα στη θάλασσα), την αρχιτεκτονική και την πολυτέλειά τους.

 Κι ας τις έχει κατασχέσει από τον Ιούνιο του 2009 η Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Παράνοµες ∆ραστηριότητες ύστερα από συνεννόηση µε τον 4ο ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens µαζί µε τα σπίτια της οικογένειας Καραβέλα σε Εκάλη, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο. Οπως επίσης, χρήµατα (200.000 ευρώ) που είχαν εντοπιστεί σε τραπεζικούς λογαριασµούς, καθώς και πολύτιµα αντικείµενα που βρέθηκαν σε θυρίδες.

Εκ των υστέρων, λοιπόν, οι Αρχές, διαπιστώνοντας την οικονοµική εκµετάλλευση των προϊόντων του εγκλήµατος από την οικογένεια Καραβέλα, τρέχουν τώρα να κλείσουν τα παραθυράκια του νόµου.

«Η απαγόρευση που τους έχει επιβληθεί αφορά µόνο την εκποίηση και τη µεταβίβαση της δεσµευµένης ακίνητης περιουσίας τους», επιβεβαιώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Καραβέλα, Ηλίας Μπίσιας. «Αρα καθ’ όλα νόµιµη η οποιαδήποτε άλλη πράξη ενοικίασης. Είναι απόφαση που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο του 2009», προσθέτει. Ωστόσο, η απόφαση της Επιτροπής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες δεν αναφέρει πουθενά ότι τα «προϊόντα των αξιόποινων πράξεων της ενεργητικής δωροδοκίας και της απάτης σε βαθµό κακουργήµατος» µπορούν να αξιοποιηθούν οικονοµικά προς όφελος των κατηγορουµένων. Φαίνεται δηλαδή ότι η έκδοση του Ειδικού Σήµατος του ΕΟΤ για την άδεια εκµίσθωσης των σπιτιών προχώρησε µε πρωτοβουλία της οικογένειας Καραβέλα.

Τα ίχνη του καταζητούµενου για το σκάνδαλο της Siemens, του οικονοµικού διευθυντή της εταιρείας µέχρι το 1998, Χρήστου Καραβέλα, αγνοούνται από τον Μάιο του 2008. Μαζί µε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό από την έρευνα των Αρχών, τη δεκαετία του 1990 ο Καραβέλας διαχειριζόταν το µεγαλύτερο µέρος των µυστικών κονδυλίων της Siemens. Κονδύλια που προορίζονταν για πρόσωπα-κλειδιά προκειµένου η γερµανική εταιρεία να κερδίζει διαγωνισµούς για διάφορα έργα στην Ελλάδα.  Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Καραβέλας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια κρυµµένος κάπου στην Ουρουγουάη, όπου στο παρελθόν είχε αγοράσει ένα πολυτελές διαµέρισµα αξίας 500.000 δολαρίων, ενώ είχε ιδρύσει και δύο εταιρείες, την Ciblum S.A. και τη Larutil S.A. Κανένας, όµως, δεν είναι σε θέση να ξέρει σήµερα πού ακριβώς βρίσκεται ο Καραβέλας, καθώς οι έρευνες που υποτίθεται ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν σε εξέλιξη σε συνεργασία µε την Interpol και την Υπηρεσία δίωξης ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος της Ουρουγουάης δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Το Νο 2 της Siemens, από υπαρκτό πρόσωπο, έγινε φάντασµα και έχοντας καταφέρει να καλύψει καλά τα ίχνη του, αποφεύγοντας τους διώκτες του, έχει την άνεση να σκέφτεται τις επόµενες επενδυτικές του κινήσεις όχι στην Ουρουγουάη, αλλά στην Ελλάδα...

3.500 ευρώ την εβδοµάδα
 Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ότι είναι κρίµα να παραµένουν ανεκµετάλλευτες οι παραθαλάσσιες βίλες του στην Αντίπαρο αξίας πολλών εκατοµµυρίων ευρώ. Η µία µάλιστα είναι γνωστή και ως «πέτρινο µαυσωλείο» λόγω της πέτρινης κατασκευής της. ∆ιαθέτει επτά δωµάτια µε δεκατέσσερα κρεβάτια.



Προφανώς στο γραφείο του ΕΟΤ Κυκλάδων που εδρεύει στη Σύρο δεν πήγε ο ίδιος, αλλά µέλη της οικογένειάς του. Συγκεκριµένα, στις 16/06/2014 χορηγείται το Ειδικό Σήµα Λειτουργίας για την κατοικία που βρίσκεται στη θέση Ακρωτηράκι.

Ως δικαιούχος εµφανίζεται η σύζυγός του Μάρθα Καραβέλα-∆ηµητριάδου, ενώ ως ιδιοκτήτης αναφέρεται ο βενιαµίν της οικογένειας, Ρωµύλος Καραβέλας. Το σπίτι διαθέτει, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στη ∆ιαύγεια, επτά δωµάτια και 14 κρεβάτια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Καραβέλας πλήρωσε µέσω των συγγενών του και πρόστιµο τακτοποίησης αυθαιρέτων ύψους 20.000 ευρώ. Το άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος της Siemens φέρεται να είχε προχωρήσει σε σωρεία πολεοδοµικών παραβάσεων κλείνοντας τον δρόµο µπροστά από το «πέτρινο µαυσωλείο», ενώ φέρεται να είχε µπαζώσει ακόµα και την παραλία.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη βίλα, αυτή βρίσκεται στο διπλανό οικόπεδο, διαθέτει πέντε δωµάτια µε δέκα κρεβάτια και ως δικαιούχος, εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης εµφανίζεται η µία από τις δύο κόρες του Καραβέλα, η Χρυσάνθη-Βαλεντίνη. Τα δύο σπίτια νοικιάζονται µέσω ιστοσελίδας ενοικίασης τουριστικών επαύλεων. Η µία από τις δύο βίλες, αυτή που ανήκει στη Χρυσάνθη-Βαλεντίνη Καραβέλα, προσφέρεται έναντι 3.500 ευρώ την εβδοµάδα.

 
Ρεκόρ αιτήσεων για το σήµα του ΕΟΤ
 Ποιος θα το φανταζόταν ότι τέσσερα χρόνια µετά την υπογραφή του πρώτου µνηµονίου θα ερχόταν η στιγµή που ακόµα και οι επώνυµοι θα αναγκάζονταν να αποχωριστούν τα σπίτια τους, δηλώνοντας αδυναµία να αντεπεξέλθουν στα χαράτσια, στους φόρους και τις εισφορές. Μεγαλοεπιχειρηµατίες, πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δηµοσιογράφοι µέχρι και καταζητούµενοι, πρόσωπα γενικά που έφτιαξαν τις εξοχικές κατοικίες τους την εποχή που το χρήµα έρεε άφθονο και η επένδυση σε ακίνητα θεωρούνταν η σταθερότερη και ασφαλέστερη επιλογή, βλέποντας τώρα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αναγκάζονται να τα παραχωρούν σε τουρίστες έναντι παχυλών µισθωµάτων.

Από τη µια η κρίση και από την άλλη οι ολοένα εντατικότεροι έλεγχοι των αρµόδιων αρχών στις ενοικιαζόµενες βίλες έφεραν την έκρηξη αιτήσεων για το Ειδικό Σήµα του ΕΟΤ που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να τα νοικιάζουν νόµιµα πλέον.

 Το φετινό ρεκόρ των Κυκλάδων, όπου το γραφείο του ΕΟΤ στη Σύρο έσπασε το φράγµα της έκδοσης των 1.000 Ειδικών Σηµάτων, είναι ενδεικτικό των νέων δεδοµένων που ισχύουν στην τουριστική αγορά και δεν αφορούν µόνο τα νησιά, αλλά ολόκληρη την επικράτεια. Οι επτά υπάλληλοι του ΕΟΤ Κυκλάδων είναι ίσως και οι πιο άτυχοι του ∆ηµοσίου καθώς λόγω της αυξηµένης ζήτησης για την έκδοση των Ειδικών Σηµάτων δεν µπόρεσαν να πάρουν ούτε µία ηµέρα άδεια µέσα στο καλοκαίρι. Το συγκεκριµένο γραφείο δεχόταν 15 αιτήσεις καθηµερινά και η αναµονή υπολογιζόταν περίπου σε έναν µήνα από την κατάθεση του φακέλου. Οσοι το επισκέφτηκαν διαπίστωσαν ότι λειτουργούσε σε ρυθµό πολυεθνικής!  Ωστόσο, τα επίσηµα στοιχεία που καταγράφονται από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ δεν είναι παρά η µισή πραγµατικότητα, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους παράνοµα, χωρίς δηλαδή το Ειδικό Σήµα, αψηφώντας και τα τσουχτερά πρόστιµα.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του µεγαλύτερου συγκροτήµατος εξοχικών κατοικιών στη Μύκονο, το «Costa Ilios Resort», για το οποίο, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», µετά από έφοδο κλιµακίων του ΕΟΤ Κυκλάδων, της ∆ΟΥ Μυκόνου και ανδρών του Αστυνοµικού Τµήµατος του νησιού διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 60 ιδιοκτήτες έπαιρναν «µαύρα» για να νοικιάζουν τις βίλες τους. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα δύο έγγραφα αιτήµατα που έχει στείλει εδώ και αρκετό καιρό ο ΕΟΤ Κυκλάδων στη ∆ΟΥ Μυκόνου, προκειµένου να αποσταλούν τα στοιχεία των παρανοµούντων, για κάποιον λόγο δεν έχουν ακόµα απαντηθεί. Το αποτέλεσµα; Και η έρευνα αργεί και η επιβολή των προστίµων.

Μερικές από τις περιπτώσεις αναγνωρίσιµων προσώπων που έσπευσαν φέτος να προµηθευτούν το Ειδικό Σήµα ενοικίασης τουριστικών επαύλεων, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, είναι αυτές του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, του επιχειρηµατία Νίκου Βαρβέρη, της κυρίας Αλεξίας Μπακογιάννη, της κόρης του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, καθώς και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.


Μιχάλης Χατζηγιάννης
Ο γνωστός τραγουδιστής προµηθεύτηκε το Ειδικό Σήµα από τον ΕΟΤ µόλις πριν από λίγες ηµέρες. Συγκεκριµένα, στις 18/9/2014. Πρόκειται για δύο πολυτελείς µεζονέτες που είναι χτισµένες σε οικόπεδο τεσσάρων στρεµµάτων στη περιοχή Ασπριές Νάουσας και διαθέτουν συνολικά οκτώ δωµάτια χωρητικότητας 14 κρεβατιών, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια.



Το συγκρότηµα διαθέτει και πισίνα, όπως επισηµαίνεται πιο κάτω. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο καλλιτέχνης είχε αγοράσει την παραπάνω έκταση αντί 400.000 ευρώ. Το οικόπεδο βρίσκεται πάνω σε λόφο, 200 µέτρα από τη θάλασσα, και µε ανεµπόδιστη θέα σε όλο το χωριό, καθώς και το γαλάζιο του Αιγαίου. Ο συνδυασµός βουνού και θάλασσας δηµιουργούν ιδανικό σκηνικό για τους υποψήφιους ενοικιαστές.

Ο τραγουδιστής σκοπεύει να αναθέσει την ενοικίαση της βίλας του σε µεγάλο µεσιτικό γραφείο των Αθηνών.


Γεωργιάννα Νταλάρα - Βίλα στην Αντίπαρο
Η Γεωργιάννα Νταλάρα είναι η κόρη του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα και της Αννας Νταλάρα, η οποία, µεταξύ άλλων, διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.



Η έκδοση του Ειδικού Σήµατος από τον ΕΟΤ πραγµατοποιήθηκε στις 17/7/2014 και αφορά τη µία από τις τρεις πολυτελείς πετρόχτιστες εξοχικές κατοικίες (300 τ.µ. η καθεµία) που έχτισε η οικογένεια Νταλάρα στην Αντίπαρο. Οι τρεις αυτές βίλες χτίστηκαν σε µια έκταση 8.095 τ.µ. στην περιοχή Παναγιά, σε µικρή απόσταση από το λιµάνι του νησιού. Η έπαυλη της ιδιοκτήτριας διαθέτει έξι δωµάτια, χωρητικότητας 12 κρεβατιών, καθώς και πισίνα.


Νίκος Βαρβέρης - Βίλα στη Μύκονο
Η εντυπωσιακή βίλα του επιχειρηµατία Νίκου Βαρβέρη είναι χτισµένη στην περιοχή Αγιος Λάζαρος. Περιλαµβάνει επτά δωµάτια χωρητικότητας 18 κρεβατιών, ενώ διαθέτει και πισίνα. Ο επιχειρηµατίας πήρε το Ειδικό Σήµα Λειτουργίας στις 11/7/2014. Λίγες ηµέρες δηλαδή αφού είχε καταλύσει στο σπίτι του ο διεθνούς φήµης ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο µαζί µε τον φυσιοθεραπευτή του και ένα ακόµα άτοµο.



Η διαµονή τους στη βίλα του κ. Βαρβέρη θα περνούσε απαρατήρητη αν οι αµέσως επόµενοι ένοικοι δεν ήταν οι γνωστοί σχεδιαστές ρούχων Ντιν και Νταν, του γνωστού οίκου µόδας Dsquared, τους οποίους µάλιστα ακολουθούσε συνεργείο της γαλλικής τηλεόρασης. Τα στιγµιότυπα που τραβήχτηκαν µαρτυρούν το µέγεθος της ακαταστασίας που άφησε πίσω του ο διάσηµος ποδοσφαιριστής, µε τους παρουσιαστές της εκποµπής «Enquête exclusive» του γαλλικού καναλιού Μ6 να κάνουν λόγο για καταστροφές τις οποίες ωστόσο ο ιδιοκτήτης της βίλας θεώρησε άνευ σηµασίας υποβαθµίζοντας το γεγονός.


Αλεξία Μπακογιάννη - Βίλα στην Τζια
Η µεγάλη και εντυπωσιακή εξοχική κατοικία της κυρίας Αλεξίας Μπακογιάννη, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η 25 µέτρων πισίνα που διαθέτει, επρόκειτο να πουληθεί µέσα στο καλοκαίρι σε ξένο επιχειρηµατία αντί πολλών εκατοµµυρίων ευρώ. Προτού όµως πέσουν οι υπογραφές -παραµένει άγνωστο αν τελικά ολοκληρώθηκε η συµφωνία- η κυρία Μπακογιάννη είχε φροντίσει να προµηθευτεί το Ειδικό Σήµα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Αυτό συνέβη στις 7/4/2014.



Η βίλα της κυρίας Μπακογιάννη διαθέτει 16 δωµάτια και συνολικά 18 κρεβάτια. Η επένδυση σε µια οικοδοµικά παρθένα τζιώτικη γωνιά τον Απρίλιο του 2007, όπου και αγοράστηκε το οικόπεδο των επτά στρεµµάτων, δίπλα ακριβώς από τον µαγευτικό κόλπο του Κούνδουρου, όπου πολλοί επώνυµοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες, είχε ερµηνευτεί ως κίνηση αποστασιοποίησης από το κοσµικό status του νησιού. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από µια αρκετά προσοδοφόρα επένδυση.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...