Ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ και Κούβα είναι η 17η Δεκεμβρίου του 2014

Για να φτάσουν στο σημείο να συμφωνήσουν για αλλαγή σελίδας και νέα εποχή στις διμερείς σχέσης ΗΠΑ-Κούβας, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο χρειάστηκε να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Τι προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Κούβα
- Διπλωματικό «άνοιγμα»: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών που είναι ανύπαρκτες από το 1961 μέχρι και σήμερα.
Ο ταξιδιωτικός περιορισμός θα παραμείνει σε ισχύ, όπως και το εμπάργκο, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, όμως, θα υπάρξουν εξαγγελίες για «διευκολύνσεις».
- Επανίδρυση αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα: Όπως έχει γίνει γνωστό, θα επαναλειτουργήσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.
- Απελευθέρωση κρατουμένων: Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απελευθέρωση τριών Κουβανων κρατουμένων (Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Λουίς Μεδίνα) που είχαν συλληφθεί το 1998 για κατασκοπεία και κρατούνταν μέχρι σήμερα.
- Χρήση τραπεζικών καρτών στην Κούβα: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν κανονικά τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες ενόσω βρίσκονται σε κουβανικό έδαφος.
- Αποστολή χρημάτων χωρίς περιορισμό: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν πλέον να αποστείλουν πάνω από 2000 δολάρια τον χρόνο σε συγγενείς τους που ζουν στην Κούβα
- Εισαγωγή πούρων και αλκοόλ: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν πλέον να εισάγουν αγαθά από την Κούβα αξίας μεγαλύτερης των 400 δολαρίων. Τα 100 εξ αυτών θα μπορούν να δαπανηθούν για πούρα και αλκοόλ.
Οι ΗΠΑ, τέλος, ανακοίνωσαν την απόφαση για άμβλυνση των κυρώσεων που επέβαλαν στην Αβάνα.
Πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγούνται άδειες ώστε να έχουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με Κουβανούς οι οποίοι κατοικούν εκτός Κούβας, αλλά και να επιτρέπεται σε πρόσωπα και επιχειρήσεις να παρακολουθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη νήσο εκτός της επικράτειάς της.
Ακόμη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων της Κούβας οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον στο νησί.
Τι προσφέρει η Κούβα στις ΗΠΑ
- Απελευθέρωση του Άλαν Γκρος: Ο Αμερικανός εργολάβος, ο οποίος κρατείτο επί πέντε χρόνια στην Αβάνα, απελευθερώθηκε την Τετάρτη και βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ. Η κράτησή του αποτελούσε αγκάθι για την κυβέρνηση Ομπάμα.
- Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων: Η Κούβα συμφώνησε να απελευθερώσει 53 πολιτικούς κρατούμενους από μια λίστα που θα της δοθεί από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CNN, η Κούβα προτίθεται να αφήσει ελεύθερο έναν ακόμη Αμερικανό, μέλος μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση επί περίπου 20 χρόνια. Δεν ξεκαθαρίζεται αν ο συγκεκριμένος βρίσκεται στη λίστα των 53.
Αρτιότερη πρόσβαση στο ίντερνετ: Τα τελευταία χρόνια, οι Κουβανοί έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε πολύ χαμηλές όμως ταχύτητες και με δυνατότητα επίσκεψης συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Πλέον κι έπειτα από πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ, αίρονται κάποιοι από τους περιορισμούς καθώς η Αμερική θεωρεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως μέσο προσέγγισης της δημοκρατίας.
Πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών: Η Αβάνα θα επιτρέψει την άφιξη στη χώρα μελών των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και του Ερυθρού Σταυρού.

ΟΜΠΑΜΑ: ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ


Ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ και - κυρίως - την Κούβα είναι η 17η Δεκεμβρίου του 2014, καθώς έπειτα από την απελευθέρωση του Αλαν Γκρος, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στην Αβάνα από το 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε δημόσια ότι θα συζητηθεί στο Κογκρέσο το ενδεχόμενο άρσης του πολυετούς εμπάργκο, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι αίρεται η ταξιδιωτική απαγόρευση. 
Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα άνοιξε την Τετάρτη (17/12), όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα ως «τελος μιας ξεπερασμένης προσέγγισης».
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι η "σκληρή" πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. «Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση. Σήμερα, κάνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο», υπογράμμισε.
Ο Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, ενώ η χώρα θα βγει από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.
Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο γιατί βοήθησε να "σπάσει ο πάγος" με την Κούβα, ασκώντας πιέσεις για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός, Άλαν Γκρος που είχε συλληφθεί από τις κουβανικές αρχές το 2009 και είχε καταδικαστεί ως κατάσκοπος. Αποκάλυψε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καναδάς, αφού φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Κάστρο: Μένει να λυθεί και το πρόβλημα του εμπάργκο
«Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας», οι οποίες διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί», τόνισε ο Κάστρο σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια κουβανική τηλεόραση.
Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Γκρος.
Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, επέστρεψαν στην Αβάνα.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κούβα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Ο Κουβανός πρόεδρος επεσήμανε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα χθες Τρίτη ενόψει της ανακοίνωσης του τελευταίου ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα και θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Κάστρο ευχαρίστησε το Βατικανό για τη συνεισφορά του και τον Καναδά για την επιμελητειακή του υποστήριξη στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Συγχαρητήρια για την «ιστορική απόφαση» από τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη τις ΗΠΑ και την Κούβα για την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, και εξέφρασε «τη μεγάλη του ικανοποίηση» για «την ιστορική απόφαση» αυτή.
Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες του διευκόλυναν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, «που είχαν ως αποτέλεσμα λύσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».
Συγκεκριμένα το Βατικανό επιβεβαιώνει την αποστολή δύο επιστολών από τον πάπα προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
Εξάλλου το Βατικανό σημείωσε ότι δέχθηκε αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες τον Οκτώβριο και ότι προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...