Περιβάλλον - Ψάρι-μαθουσάλας 84 “Μαΐων” δεικνύει υγιή ιχθυαποθέματα

Ένα κοκκινόψαρο που αλιεύθηκε το Νοέμβριο του 2013 στα ανοιχτά του Ώλμπανι της νοτιοδυτικής Αυστραλίας αποδείχθηκε ένας μαθουσάλας 84 ετών.


Το θηλυκό κοκκινόψαρο του είδους Centroberyx gerrardi αλιεύθηκε και μελετήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος αξιολόγησης της αλιείας της νότιας ακτής της Αυστραλίας, υπό την αιγίδα του κυβερνητικού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το αλιεύματα και του Πανεπιστημίου Μέρντοκ.

«Το 2013 υπολογίσαμε την ηλικία περίπου 18.000 ψαριών σε ειδικό εργαστήριο, με σκοπό την αξιολόγηση της υγείας των αποθεμάτων ψαριών της δυτικής Αυστραλίας», δήλωσε ο Τζέφρι Νόρις, ερευνητής του κυβερνητικού Τμήματος Αλιείας.

Το εργαστήριο έλαβε δείγματα ψαριών από όλη την νότια ακτή, φιλέτα ή σκελετούς μετά την επεξεργασία τους, και χρησιμοποίησε τους ωτόλιθους, δηλαδή τα οστά των αυτιών, για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ψαριών και την εκτίμηση της ηλικιακής κατανομής στους πληθυσμούς τους. Οι ωτόλιθοι εμφανίζουν ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης κατά ένα παρόμοιο τρόπο με τους κορμούς των δέντρων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου Πίτερ Κόουλσον, οι ερευνητές ανέμεναν να ανακαλύψουν ψάρια μεγάλης ηλικίας αλλά ενθουσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι το κοκκινόψαρο ήταν 84 ετών.

Η ανακάλυψη τέτοιων μεγάλων σε ηλικία ψαριών υποδεικνύει υγιή αποθέματα, καθώς τα ψάρια έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν ζωές πλήρους διάρκειας.

“Τα κοκκινόψαρα των όρμων είναι μακρόβια και η ωοτοκία τους είναι ετήσια», δήλωσε ο Νόρρις. «Ωστόσο, η ωοτοκία δεν είναι πάντα επιτυχημένη. Ανάμεσα στις “καλές” χρονιές μπορούν να μεσολαβήσουν πολλές “κακές” και επομένως όσο πιο ηλικιωμένα είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχουν επιτυχημένες γονιμοποιήσεις”, πρόσθεσε.

Ο προσδιορισμός της ηλικιακής κατανομής είναι σημαντικός ώστε οι αρχές προστασίας των αλιευμάτων να διασφαλίσουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επαρκώς αυστηρό για τη διατήρηση υγιών αποθεμάτων και την πρόληψη της υπεραλίευσης.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...