"NORMAN ATLANTIC" ΜΕ 466 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ EXEI ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ-Δέκα οι νεκροί στο Norman Atlantic έχουν διασωθεί 432 - Θρίλερ για 37(;) αγνοούμενους

Norman Atlantic:432 οι διασωθέντες, μέχρι δέκα οι νεκροί,Θρίλερ για 37(;) αγνοούμενους

Συναγερμός σήμανε στις 4.00 τα ξημερώματα 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο επιβατηγό «Norman Atlantic», αρκετή ώρα αφότου το πλοίο σάλπαρε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Στο ιταλικό πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας, επέβαιναν 411 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμα ενώ μεταφέρονταν συνολικά  222 οχήματα.





Εκτός του Γ.Δούλη οι σοροί των άλλων 9 νεκρών δεν έχουν αναγνωριστεί - Αλαλούμ με τον αριθμό των αγνοουμένων - Οι ελληνικές αρχές λένε ότι έχουν διασωθεί 432 - Οι Ιταλοί αναφέρουν 427 διασωθέντες και πιθανώς 33 αγνοούμενους - Ιταλός υπουργός Μεταφορών: «Ευχόμαστε να μην ευσταθεί ο αριθμός των αγνοουμένων. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για λίστα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων»

Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών από την ναυτική τραγωδία στο επιβατηγό -οχηματαγωγό Norman Atlantic αφού σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή (Guardian Coasteria) στο κουφάρι του πλοίου εντοπίστηκαν ακόμη δύο σοροί, ο 6ος και ο 7ος νεκρός. Η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι υπάρχει και όγδοος νεκρός, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να ανέρχεται πλέον στα οκτώ.
Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε τον εντοπισμό ακόμη δύο σορών, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 10.



Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, οι δύο από τις επτά σορούς έχουν περισυλλεγεί και μεταφέρονται με προορισμό το Μπρίντιζι ή το Μπάρι, χωρίς να έχουν ακόμα αναγνωρισθεί, ενώ τονίζει επίσης πως δεν έχει παραμείνει κανείς στο πλοίο.

Ωστόσο, η είδηση ότι άλλοι δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η τραγωδία με το «Norman Atlantic» πυροδοτεί φόβους ότι υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι, αφού ο αριθμός των θυμάτων, των καταμετρημένων διασωθέντων και των μελών του πληρώματος δεν «βγάζει» τον αριθμό των 478 που σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν το σύνολο των επιβαινόντων στο ιταλικό επιβατηγό-οχηματαγωγό.
Ηταν 479 τελικώς οι επιβαίνοντες;
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά ανεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων στους 479, αφού μέσα στο Norman Atlantic ταξίδευε και η σύζυγος του λοστρόμου που δεν υπήρχε στο crew list ούτε φαινόταν ως επιβάτης. 

 Αν και μέχρι στιγμής οι ιταλικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε διαψεύδουν αυτή την πληροφορία, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται, δυστυχώς, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 39 αγνοούμενοι καθώς σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν διασωθεί 432 άτομα από τα συνολικά 478 που μετέφερε το «Norman Atlantic» -αν υπολογιστούν οι επτά νεκροί που ανακοινώθηκαν από τις ιταλικές αρχές.

Οι πληροφορίες, πάντως, παραμένουν συγκεχυμένες, ενώ πολλοί είναι οι συγγενείς επιβατών που με αγωνία προσπαθούν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους, αφού δεν μπορούν να βρουν τα ονόματά τους στις λίστες που έχουν δοθεί -μέχρι στιγμής- στη δημοσιότητα.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσαν πως η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο σκάφος ολοκληρώθηκε και ότι ο πλοίαρχος εγκατέλειψε με ασφάλεια το πλοίο. Επίσης, υπήρχαν αναφορές για 422 διασωθέντες, ενώ το πλήρωμα αποτελούνταν από 56 άτομα (Έλληνες και Ιταλούς).

Συγκεκριμένα, σε  συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ρέντσι είπε ότι όλοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic» μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο πλοίο έμεινε -μετά την διάσωση των επιβατών- μόνο ο καπετάνιος, ο οποίος «όπως κάνουν οι σοβαροί κυβερνήτες», ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις μαζί με τέσσερα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, προσπαθώντας να γαντζώσουν το πλοίο σε ρυμουλκό.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, το «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Μπρίντιζι έως το βράδυ.

Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας το Λιμενικό Σώμα έκανε λόγο πως ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων είχε ανέλθει στους 432.

Ιταλική πλευρά: 33 οι αγνοούμενοι;
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας 427 έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 56 μέλη πληρώματος. Ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται 234 Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 18 Γερμανοί, 10 Ελβετοί.

Ο εκπρόσωπος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού επισήμανε πως στο σημείο επιχειρούν αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας και των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό τυχόν ναυαγών.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτζιο Λούπι, θέλοντας να εξηγήσει το θρίλερ με τους αγνοούμενους δήλωσε: «Γιατί δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δε θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός πρόσθεσε: «Ανέβηκαν όλοι στο πλοίο; Αλλωστε υπήρξε μία στάση του πλοίου και επομένως κάποιος μπορεί να αποβιβάστηκε. Ευχόμαστε να μην ευσταθεί ο αριθμός των αγνοούμενων».

Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, δήλωσε πως από τους διασωθέντες υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, επομένως πρέπει να εξετασθεί από την αρχή ο αριθμός και τα ονόματα των επιβαινόντων.

Την ίδια στιγμή, δεύτερος εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής επισήμανε πως κατέληξαν στη θάλασσα μόνο δύο άνθρωποι που περισυλλέγησαν ζωντανοί.

Πάντως, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ασυμφωνία μεταξύ των αριθμών των διασωθέντων οφείλεται σε καθυστέρηση ενημέρωσης από τις ιταλικές αρχές ή σε κάποιο άλλο λόγο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σοροί που βρέθηκαν ίσως ανήκουν σε παράτυπους μετανάστες.

Ωστόσο, η ιταλική ακτοφυλακή σε επικοινωνία με το protothema.gr και προσπαθώντας να εξηγήσει το κενό στον αριθμό των αγνοουμένων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν πουληθεί επιπλέον εισιτήρια, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι παρά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης των επιβαινόντων στο φλεγόμενο πλοίο, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην περιοχή παραμένει η φρεγάτα «Ναβαρίνο», ψάχνοντας πιθανότατα για επιζώντες.





Εν τω μεταξύ αυτή την ώρα και όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός το οχηματαγωγό πλοίο «Cruise Europa» κατευθύνεται αυτή την ώρα με 69 Έλληνες διασωθέντες προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.



Υπενθυμίζεται ότι οι διασωθέντες του «Norman Atlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο, βρίσκονται σε Μπάρι, Λέτσε και Κέρκυρα. Μάλιστα, στο λιμάνι του Μπάρι έδεσε το πλοίο «Spirit of Piraeus», που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες, ανάμεσά τους είναι 25 Έλληνες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Δευτέρας οι οι Εισαγγελίες του Μπάρι και του Μπρίντιζι ξεκίνησαν έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η ιταλικές Αρχές επέμειναν να ρυμουλκηθεί το «Norman Atlantic» έως τις ακτές της Απουλίας.








Lo speciale Rogo traghetto Grecia-Italia
Στο ιταλικό πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας, επέβαιναν 411 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμαΣτο σκάφος σήμανε συναγερμός και το πλήρωμα ξεκίνησε διαδικασίες εκκένωσης. Μέχρι τώρα η εκκένωση συνεχίζεται κανονικά. Με τη βοήθεια του πληρώματος, πολλοί από τους επιβάτες έχουν αποβιβαστεί στις ναυαγοσωστικές βάρκες του «Νorman Αtlantic».

Ο υπ.Άμυνας για την επιχείρηση διάσωσης "Έχουν σηκωθεί πέντε ελικόπτερα και ένα C-130 για τη διάσωση των επιβατών" είπε μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. [28/12]
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, δόθηκε εντολή να σπεύσουν στο σημείο ένα C-130 και πέντε ελικόπτερα. Πρόκειται για 3 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας , ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης στο «Norman Atlantic» έχει πλησιάσει ένα πλοίο των Μινωικών Γραμμών το οποίο θα παραλάβει τους επιβάτες μέσω λέμβων και πλωτά του Λιμενικού.

Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς γίνονται από το πλήρωμα με τα ιδία μέσα του πλοίου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου.

Οι Έλληνες επιβάτες είχαν αγοράσει εισιτήρια από Ηγουμενίτσα για Ανκόνα με πλοίο της ΑΝΕΚ Lines, ωστόσο το ιταλικό φέρι ήταν αυτό που ανέλαβε να τους μεταφέρει.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Nα σημειωθεί ότι στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ σημειώνεται και βροχόπτωση.






Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 09:30 πηγη
Φωτιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας με 466 επιβαίνοντες

Περιπέτεια εν πλω νωρίς το πρωί της Κυριακής για 466 ανθρώπους, που επιβαίνουν στο πλοίο Norman Atlantic, όταν ξέσπασε φωτιά σε αυτό.
Το πλοίο, με 411 επιβάτες και 55 μέλη πλήρωμα, βρισκόταν 44ν.μ. ανοιχτά της Κέρκυρας, στην περιοχή των Οθωνών, όταν ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψης του «Νorman Αtlantic»
Οι επιβάτες θα εγκαταλείψουν το πλοίο με σωσίβιες λέμβους.
Πληροφορίες, ωστόσο, που μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι, επικαλούμενος μαρτυρίες επιβατών μέσα από το πλοίο, αναφέρουν ότι οι σωσίβιες λέμβοι δεν επαρκούν για όλους και, ήδη, κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα, για να σωθούν, ενώ και ο συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου φαίνεται πως είναι προβληματικός. Σε βοήθεια του οχηματαγωγού σπεύδουν τρία πλοία, σύμφωνα με το Λιμενικό, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι κακές, καθώς επικεατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8μποφόρ.
Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει  είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας στην Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.
Το πλήρωμα είναι 22 Ιταλοί και 33 Έλληνες.
Επιβάτης κατήγγειλε ότι πολλά μέλη από το πλήρωμα, δεν γνωρίζουν αγγλικά, και υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι πρώτες σωσίβιες λέμβοι κατέβηκαν στη θάλασσα με κάποιους από τους επιβάτες, αλλά αρκετοί παραμένουν ακόμη στο πλοίο. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος.
Παραπλέον ιταλικό καϊκι περισυννέλεξε 3 ανθρώπους που είχαν πηδήξει στην θάλασσα.
Εντολή να σπεύσουν άμεσα παραπλέοντα πλοία κοντά στο «Νorman Αtlantic», δόθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Στο σημείο του συμβάντος αναμένεται να καταφθάσει ελικόπτερο, δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Κέρκυρα.

Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς γίνονται από το πλήρωμα με τα ιδία μέσα του πλοίου.
Δεν χωρούσαν όλοι στις λέμβους
Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους, άλλοι μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι περιμένουν βοήθεια στη γέφυρα του πλοίου.
Τρία πλωτά του Λιμενικού προσπαθούν να πλησιάσουν, όπως και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και ίσως αργότερα να ενισχυθούν.
Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκεται και ένα φορτηγό πλοίο, που προσπαθεί να περισυλλέξει από τη θάλασσα τους επιβάτες που έπεσαν μέσα στον πανικό τους. 
Στην περιοχή σπεύδει και ένα C130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα καθώς και δυο Chinook.
Σε βοήθεια των επιβατών του πλοίου στην περιοχή πηγαίνουν και ιδιωτικά σκάφη από την Κέρκυρα.
"Προσευχηθείτε για μας, καιγόμαστε", ήταν η δραματική τους έκκληση όπως μετέφερε συγκλλονισμένη γυναίκα της οποίας ο πρώτος εξάδελφος, μαζί με τα παιδιά του, βρίσκονται αυτή την ώρα μέσα στο πλοίο σε τηλεοπτική εκπομπή, μεταφέροντας τα δραματικά δευτερόλεπτα που ζουν οι δικοί της άνθρωποι, μαζί με εκατοντάδες ακόμη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 



Super Puma απομακρύνουν επιβαίνοντες από το "Norman Atlantic"

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται την τελευταία ώρα επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών του "Norman Atlantic" από ελικόπτερα Super Puma.

Σε νεότερες δηλώσεις που έκανε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΕΝ Νίκος Λαγκαδιανός είπε ότι με βάση την ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές μέχρι τις 14:40 είχαν μεταφερθεί σώα 14 άτομα, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας σε αυτά, ενώ η επιχείρηση συνεχιζόταν.

Όπως φαίνεται, πρόκειται για μια επιχείρηση που θα διαρκέσει -καιρού επιτρέποντος- αρκετές ώρες, καθώς στο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου βρίσκονται περισσότεροι από 300 επιβαίνοντες και η αερομεταφορά γίνεται ανά 2 άτομα, τα οποία μεταφέρονται στο παραπλέον "Cruise Europa".

Νωρίτερα, 56 άτομα είχαν ήδη διασωθεί και ήταν καλά στην υγεία τους. 47 εξ αυτών βρίσκονταν στο επίσης παραπλέον "Spirit of Peireus", ενώ άλλα 9 άτομα είχαν περισυλλεγεί από 2 ελικόπτερα Super Puma και είχαν μεταφερθεί οι 8 στο Λέτσε και ένας σε παραπλέον μοτορβεσελ.

Τα παραπλέοντα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή είναι συνολικά 8. Ανάμεσα σε αυτά είναι και 2 ρυμουλκά σκάφη, ένα εκ των οποίων καταβάλλει προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε ο κ. Λαγκαδιανός, από πλευράς ελληνικών επιχειρησιακών μέσων, στην περιοχή βρίσκονται ελικόπτερο Super Puma και C-130 που συνδράμουν στην επιχείρηση, ενώ ένα ακόμη Super Puma βρίσκεται στην Κέρκυρα, σε ετοιμότητα για να επέμβει εάν χρειαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λαγκαδιανός είπε πως μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν θα γίνει ρυμούλκηση του πλοίου. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για αγνοούμενους, ούτε για εγκλωβισμένους στη γλίστρα του "Νorman Atlantic", όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΕΝ, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις ιταλικές.

Η είδηση για το φλεγόμενο πλοίο "Norman Atlantic" κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ συνεχείς είναι οι ανταποκρίσεις στα ιταλικά μέσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μεταδόσεις των ιταλικών ΜΜΕ, η πυρκαγιά στο πλοίο "Norman Atlantic" έχει τεθεί υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε. Επικαλούμενη μαρτυρία διασώστη από ελικόπτερο, η RAI μετέδωσε την πληροφορία ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας -Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε- είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχθούν τους διασωθέντες, ενώ για τη σωτηρία των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου "Norman Atlantic" προσευχήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος.
...
 πηγη
 Grecia, traghetto italiano in fiamme: soccorsi difficili per il mare grosso
 Un incendio è scoppiato sulla nave passeggeri Norman Atlantic, con 411 passeggeri a bordo e 55 membri d'equipaggio, al largo dell'isola greca di Corfù. I passeggeri sono stati fatti spostare sul ponte della nave per essere evacuati, mentre le condizioni del tempo sono pessime e rendono difficili i soccorsi. Il traghetto battente bandiera italiana era partito dal porto di Igoumenitsa, della Grecia Nord Occidentale diretta ad Ancona. L'incendio è scoppiato nel garage e non se ne conoscono con chiarezza le cause.

Il maltempo ostacola i soccorsi
Il forte vento e il mare agitato rendono difficile l'opera di soccorso. Sul posto sono arrivate due navi che, però, proprio a causa delle condizioni del mare non riescono ad avvicinare il traghetto per prendere a bordo i passeggeri. Le scialuppe sono state calate in mare e molte persone hanno già lasciato la nave.
Il traghetto Norman Atlantic sarebbe dovuto arrivare nel porto di Ancona nel pomeriggio. Le operazioni di soccorso sono coordinate dalla Guardia costiera di Bari. Il traghetto è gestito dall'operatore marchigiano Agenzia Archibugi. Dei passeggeri, circa 170 persone sono salite già sulle scialuppe di salvataggio, ma a causa delle pessime condizioni del mare trasferirli sulle navi di soccorso greche è molto difficoltoso. Secondo i media greci, alcune scialuppe sarebbero state distrutte dalle fiamme, mentre alcuni elicotteri della marina ellenica sarebbero in attesa di avvicinarsi al traghetto per portare in salvo altri passeggeri.

Mezzi specializzati in aiuto dall'Italia
Il traghetto in fiamme, intanto, è diventato ingovernabile e sta scarrocciando verso le coste albanesi. A comunicarlo il comandante della nave alla centrale operativa delle capitanerie di porto. Sul posto sette mercantili e un'imbarcazione della Guardia costiera italiana, mentre è in arrivo da Brindisi un rimorchiatore specializzato con squadre di vigili del fuoco. L'incendio a bordo è ancora in atto: secondo il comandante ci sono fiamme vive ma contenute. I soccorritori non sono ancora riusciti a salire sulla nave. A ogni modo, lo stesso comandante tranquillizza che non ci sono vittime tra i passeggeri.
Una persona in stato di lieve ipotermia che si trovava sulla nave è stata soccorsa e condotta all'aeroporto militare di Galatina, in provincia di Lecce, con un elicottero dell'Aeronautica militare del centro Sar di Gioia del Colle. L'uomo, un italiano di 58 anni, è in buone condizioni di salute ed è stato alloggiato al momento nell'infermeria dell'aeroporto.

E anche il premier Renzi si è fatto sentire sull'emergenza, affermando di essere in costante contatto con il suo omologo greco Samaras.








http://www.rainews.it

Norman Atlantic: 111 επιβάτες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής

 

Σώθηκαν και τρία παιδάκια ηλικίας δύ έως τριών ετών από το φλεγόμενο «Norman Atlantic» - Παρέμειναν για αρκετές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και εκφράζονται φόβοι για επιπλοκές στην υγεία τους - Προσπάθεια να εκκενωθεί το πλοίο μέχρι να πέσει η νύχτα

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των επιβαινόντων στο φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic».



Ήδη, ιταλικά ελικόπτερα μεταφέρουν τους διασωθέντες στο Λέτσε. Συνολικά έχουν διασωθεί 111 επιβάτες, σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται μικρά παιδιά, που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic, και τα οποία μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε.

Όπως αναφέρει η ιταλική La Repubblica, τα τρία παιδιά με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκαν αρχικά στη στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα και έπειτα σε νοσοκομεία του Λέτσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηλικία τους υπολογίζεται ανάμεσα στα δύο και τρία έτη, ενώ επισημαίνεται πως παρέμειναν για αρκετές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και εκφράζονται φόβοι για επιπλοκές στην υγεία τους.

Και στα τρία παιδιά παράσχονται οι πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία της περιοχής Λέτσε, όπου έχουν μεταφερθεί μαζί με τις μητέρες τους.

Σύμφωνα με τη Repubblica, από τα ξημερώματα οι αρμόδιοι διαχείρισης κρίσεως επιχειρούν σε συνεργασία με τις τοπικές και υγειονομικές αρχές, ενώ, όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, Μαουρίτζιο Σκάρντια, «προς το παρόν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Έχει εκτιμηθεί η κατάσταση όλων των τραυματιών που έχουν φτάσει στην ακτή με ελικόπτερα και παράσχονται οι πρώτες βοήθειες στα παιδιά που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία».

Βέβαια, όπως επισήμανε ο Σκάρντια, η κατάσταση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, «ακόμα και αν οι πληροφορίες από τη διάσωση είναι αποσπασματικές. Από πλευράς μας έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχοντας ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες όλων των νοσοκομείων του Λέτσε και διαβεβαιώνοντας πως οι τραυματίες θα μεταφερθούν σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας τους, ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση».

Εν τω μεταξύ, διασώστης ο οποίος επέτρεψε στην πόλη του Ότραντο, δήλωσε ότι η φωτιά έχει επεκταθεί και πάλι σε μέρος του Νοrman Atlantic και ότι το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς τη μία του πλευρά.

Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι υπόλοιποι δύο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...