Αιφνιδιαστική συνάντηση του Κινέζου πρέσβη με Σταθάκη και Δρίτσα για COSCO

Έγινε μία πρώτη εκτίμηση για το πώς λειτουργεί η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ δόθηκε βαρύτητα στις εργασιακές σχέσεις που ισχύουν - Οι Κινέζοι έφυγαν ικανοποιημένοι, λένε στελέχη του υπουργείου
Mε τον Κινέζο πρέσβη Zou Xiaoli συναντήθηκαν στο υπουργείου Ναυτιλίας ο Υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θ. Δρίτσας. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της κινεζικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έγινε μία πρώτη εκτίμηση για το πώς λειτουργεί η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ δόθηκε βαρύτητα στις εργασιακές σχέσεις που ισχύουν.



Δεν μπήκαν σε περισσότερες λεπτομέρειες και η αίσθηση που αποκόμισαν στελέχη του υπουργείου είναι ότι η κινεζική πλευρά ήθελε να διαπιστώσει το κλίμα που επικρατεί σε υπουργικό επίπεδο για τα θέματα του κινεζικού κολοσσού. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου τόνισαν στο protothema.gr, ότι οι Κινέζοι έφυγαν ικανοποιημένοι: «Δεν εξέφρασαν ευθέως ανησυχία ή προβληματισμό για την αντιμετώπιση που θα τύχει η COSCO από την νέα κυβέρνηση. Άλλωστε είναι διπλωμάτες. Κατέστη σαφές ότι ήθελαν να αφουγκραστούν από κοντά μετά τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τις προθέσεις των δύο αρμόδιων υπουργών». 

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν  την  κοινή τους θέση  για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, σε πολλαπλά επίπεδα, με αναγνώριση των αρχών της ισότητας, της αμοιβαίας ωφέλειας, και με σεβασμό στον πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία των δύο λαών.

Οι δύο Υπουργοί και ο κ. Πρέσβης συμφώνησαν για την δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας.

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του Θοδωρή Δρίτσα  για αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών, καταδεικνύοντας ότι  όλα γίνονται βάση προγραμματισμού και  με ταχύτατους ρυθμούς.

«Κάθε τι που έχει εγκατασταθεί με σύμβαση στη χώρα μας είναι σεβαστό. Όσον αφορά στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO στεκόμαστε με πολύ σοβαρότητα απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Θέλουμε κάθε τέτοια σύμβαση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από τη συζήτηση που θα ανοίξουμε για αυτή την συμφωνία, το πρώτιστο ζήτημα είναι να εντάσσονται στην αναβάθμιση διακρατικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε ανοιχτούς ορίζοντες για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα και τον κινεζικό λαό», είχε δηλώσει χθες  χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...