ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2015* Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ - ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΑΡΜΑΤΩΝ

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση καρναβαλιού στην Ελλάδα, που αριθμεί περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, όταν ο τελάλης ανακοινώνει το ξεκίνημα των εορτασμών που λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες μετά στην τελετή έναρξης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα (40 μέρες πριν το Πάσχα).




Κατά τη διάρκεια της Καρναβαλικής Περιόδου η Πάτρα γίνεται μια πόλη γεμάτη χρώμα και διασκέδαση. Μια ποικιλία από εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την πόλη οι οποίες περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κρυμμένο θησαυρό, καρναβάλι των μικρών, θέατρα δρόμου, εκθέσεις και φυσικά τις μεγάλες παρελάσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Οι Γιορτές τελειώνουν με την τελετή λήξης στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου που συνοδεύεται από ένα μοναδικό σόου πυροτεχνημάτων.






Ήταν μια νύχτα γιορτής, εκστατικής διάθεσης, ελπίδας και χαράς από αυτές που μένουν χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη. Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου στην καρναβαλική πρωτεύουσα, την Πάτρα τα είχε όλα και αποζημίωσε με το παραπάνω ντόπιους και επισκέπτες, που την παρακολούθησαν από τα πεζοδρόμια της Κορίνθου, την πλατεία Γεωργίου και τα μπαλκόνια καθόλο το μήκος της διαδρομής από τη Γούναρη έως την Κολοκοτρώνη.

Με σύμμαχο τον καιρό χιλιάδες καρναβαλιστές συμμετείχαν και μετέδωσαν το αστείρευτο κέφι, τη δυναμική τους παρουσία, τις ευρηματικές ιδέες και εμπνεύσεις τους, τον παλμό και το πάθος τους κάνοντας όλη την πόλη να χορεύει σε καρναβαλικούς ρυθμούς.
Ένας ορμητικός χείμαρρος κεφιού, ενθουσιασμού, αυθορμητισμού, δημιουργίας, σάτιρας και ανατροπής συμπαρέσυρε οτιδήποτε απειλεί τη χαρά της ζωής και την ελπίδα και απέδειξε ότι η μεγάλη υπεροχή της πόλης και του Καρναβαλιού της βρίσκεται στα χέρια της νεολαίας και των πολιτών της. Λυτρωτική ανάσα συμμετοχής και διεξόδου από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, ήταν η φετινή νυχτερινή παρέλαση και τα χιλιάδες Πατρινόπουλα και οι πολυάριθμοι επισκέπτες που έβαλαν στο πρόγραμμά τους το Καρναβάλι μας, άδραξαν την ευκαιρία και αφέθηκαν στους μεθυστικούς χυμούς της.
Οι φετινές στολές αναμφισβήτητα κέρδισαν τις εντυπώσεις και χαρακτηρίστηκαν από πρωτοτυπία, φαντασία, εκτυφλωτικά χρώματα, σατιρικό πνεύμα και αναβαθμισμένη αισθητική και ποιότητα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ξέφρενο κέφι και την αμείωτη καρναβαλική διάθεση, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα, που μετέδωσε τον αυθεντικό παλμό της χαράς και της διασκέδασης.
Στην κορυφή της παρέλασης τα άρματα του Δήμου Πατρέων, σκόρπισαν τον ενθουσιασμό συνδυάζοντας την καλλιταχνική και τη σατιρική διάσταση. Ο εντυπωσιακός οριεντάλ Καρνάβαλος και το εξαιρετικό άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού με τη Νάσσια Στεφανίδη να μαγνητίζει τα βλέμματα και να μεταδίδει με τα χαμόγελα και τα φιλιά της τη ζωντάνια σε όλους (και τα δυο με ετικέτα «Bollywood Festival Colour») και τα ξεχωριστά σατιρικά άρματα, εμπνευσμένα από την μόνιμη πλέον επικαιρότητα της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας (Σαμαράς, Μέρκελ, Τσίπρας, Καμπουράκης, Αυτιάς, Παπαδάκης, Λυριτζής: καρναβαλικά πρόσωπα με ονοματεπώνυμο) αλλά και το ΠΕΔΥ και το πολύπαθο Σύστημα Υγείας, το καλλιτεχνικό άρμα «Χορεύοντας με τους κλόουν» και άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών έδωσαν το σύνθημα για την έκρηξη του γλεντιού, που ξεσήκωσε την πόλη.


















Σάτιρα μέχρι εσχάτων, δαιμονικό κέφι και ανάγκη για υπέρβαση και η μεγαλύτερη νύχτα του Πατρινού Καρναβαλιού σφραγίστηκε από νεανική ορμή και πόθο για ζωή.
Στη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν  τα πληρώματα, που με τις εμπνεύσεις τους και το ασταμάτητο κέφι τους καθήλωσαν και ενέπλεξαν Πατρινούς και επισκέπτες στα δίχτυα ενός δίχως όρια καρναβαλικού χορού. Οι φωτισμοί, η γρήγορη ροή, τα χρώματα, ο αυθορμητισμός και το κέφι συνδυάστηκαν ιδανικά εξασφαλίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που έδωσε λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του Σαββάτου.
Το κέφι διατηρήθηκε αμείωτο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με συμμετέχοντες και θεατές να γίνονται ένα μετά το τέλος της παρέλασης και να συντονίζονται σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας.
Μεγάλο μέρος της νυχτερινής ποδαράτης παρέλασης μεταδόθηκε ζωντανά σε εθνικό δίκτυο μέσω του τηλεοπτικού καναλιού της  (παρουσιαστές: Γιώργος Κοντογιάννης και  Πένυ Μακρή) και από τα τοπικά και περιφερειακά κανάλια.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΑΡΜΑΤΩΝ Η ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 

Γιορτινή όψη και λάμψη πήρε η καρναβαλική νύχτα στην Πάτρα την Παρασκευή με πλήθος κόσμου να κατεβαίνει στους κεντρικούς δρόμους προμηνύοντας την κορύφωση του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Πατρινού Καρναβαλιού 2015.
Ντόπιοι αλλά και πλήθος επισκεπτών, με δυναμική την παρουσία της νεολαίας, που καταφθάνουν στην καρναβαλική πρωτεύουσα, θαύμασαν για πρώτη φορά τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, τα οποία έκαναν την επίσημη εμφάνισή τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στην πλατεία Γεωργίου Α΄.
Τα φωταγωγημένα άρματα σε συνδυασμό με τον καρναβαλικό διάκοσμο και φωτισμό της πόλης έδωσαν μια εντυπωσιακή και φαντασμαγορική εικόνα στο κέντρο της πόλης και στην πλατεία και παρέμειναν περιμετρικά αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκεί ενθουσιασμένος ο κόσμος-μικροί και μεγάλοι-τα περιεργαζόταν, τα θαύμαζε και φωτογραφιζόταν μαζί τους. Η πλατεία πλημμύρισε από χρώμα αφού το φετινό χαρακτηριστικό των αρμάτων είναι η γιορτή χρώματος που ξεχειλίζει.




 Ο βασιλιάς Καρνάβαλος σε ύφος οριεντάλ και επηρεασμένος από την Ανατολή και την Ινδία, με δυο άλογα και δυο ελέφαντες, το άρμα της Βασίλισσας επίσης με ινδικές επιρροές, 3 κολόνες που καταλήγουν σε τρούλους, με άλογα, ελέφαντα, καμήλες και τη σκάλα που οδηγεί στην βασίλισσα, το σατιρικό άρμα «Εκλογές 2015» με τον Σαμαρά χανούμισσα, την Μέρκελ στο μπράτσο του να του ψιθυρίζει κάτι στο αυτί, τους δημοσιογράφους της πρωινής ζώνης Γιώργο Παπαδάκη, Δημήτρη Καμπουράκη, Βασίλη Λυριτζή, Γιώργο Αυτιά και τον Τσίπρα με κορμί κάλπη να κρατά ένα ευρώ και μια δραχμή, αιωρούμενα ψηφοδέλτια, το καλλιτεχνικό καρναβαλικό άρμα «Χορεύοντας με τους κλόουν», το σατιρικό «Το ΠΕΔΥ», αφιερωμένο  στο Σύστημα Υγείας και έναν γέρο να τον … βγάζουν … τέσσερις και τα άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών «Κάστρο», «Τραγουδιστής Πρίγκιπας», «Πειρατικό Καράβι» και «Τρενάκι» εκτέθηκαν και θαυμάστηκαν προκαλώντας απανωτά φωτογραφικά φλας και πλατιά χαμόγελα. Ήταν μια πρώτη γερή δόση καρναβαλικής ευθυμίας, προάγγελος του τελευταίου διημέρου, μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας που το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να μας εγγυηθεί με τον δικό του ακαταμάχητο τρόπο.
Η συνέχεια στη νυχτερινή ποδαράτη ακόμα πιο εντυπωσιακή εμπλουτισμένη με τη νεανική ορμή, ζωντάνια και ευρηματικότητα των χιλιάδων καρναβαλιστών που παίρνουν… βαθιές ανάσες.



 

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΑΖ

Όλοι οι δρόμοι την Καθαρή Δευτέρα  οδηγούν στην Δημοτική Πλαζ της Αγυιάς, καθώς και φέτος κάτοικοι και επισκέπτες της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Οργανισμού  του Δήμου Πατρέων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Πατρινού Καρναβαλιού, για να γιορτάσουν εκεί  τα Κούλουμα.
Πατρινοί και Πατρινές κάθε ηλικίας, θα βρεθούν από τις 11.00 το πρωί έως και αργά το απόγευμα στην πλαζ, προκειμένου να απολαύσουν σαρακοστιανές γεύσεις (κρασί λαγάνα, ελιές, ταραμοσαλάτα) που θα τους προσφερθούν δωρεάν και να διασκεδάσουν με τους ήχους της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής.
Την δική του ξεχωριστή πινελιά – όπως μόνο αυτό ξέρει – θα βάλει  το Χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού, ενώ δεκάδες χαρταετοί αναμένεται και φέτος να  γεμίσουν με αφετηρία την Δημοτική πλαζ, τον ουρανό της Πάτρας, με τα παιδιά να επιδίδονται με ξεχωριστή… μαεστρία στην τέχνη του πετάγματος.
Στον χώρο της πλαζ μαζί με τους εκατοντάδες δημότες θα γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού  Βασίλης Θωμόπουλος,  ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Πατρινού Καρναβαλιού Νίκος Χρυσοβιτσάνος , η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη , αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...