Το τηλεφώνημα Τσίπρα που διέκοψε την τηλεοπτική συνέντευξη Βαρουφάκη

Πώς ο πρωθυπουργός διέκοψε προσωρινά τη συνομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γιώργο Παπαδάκη - «Θα πρέπει να διακόψουμε» είπε ο υπουργός στον δημοσιογράφο, «γιατί με καλεί ο πρωθυπουργός» - «Πες του, ότι δεν μπορείς να μιλήσεις τώρα, ότι είσαι με τον Παπαδάκη» αστειεύτηκε ο δημοσιογράφος

Δεν έλειψαν τα απρόοπτα στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον ANT1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.



Παρότι η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη, η παραγωγή  μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε και το απρόοπτο που προέκυψε κατά τη διάρκειά της, δίχως να κόψει το στιγμιότυπο.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η συνέντευξη βρισκόταν σε εξέλιξη χτύπησε το τηλέφωνο του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Θα πρέπει να διακόψουμε» είπε ο υπουργός στον δημοσιογράφο, «γιατί με καλεί ο πρωθυπουργός».

«Πες του, ότι δεν μπορείς να μιλήσεις τώρα, ότι είσαι με τον Παπαδάκη» αστειεύτηκε ο δημοσιογράφος και φυσικά ήταν κάτι που μετέφερε και ο υπουργός στον πρωθυπουργό, αιφνιδιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Σαφώς και η συνέντευξη διακόπηκε και το τηλεφώνημα έγινε κανονικά.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player πηγη


Βαρουφάκης: Τι αποκάλυψε για ΦΠΑ, ασφαλιστικό, συντάξεις

Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά-τουρισμό, φάρμακα, τρόφιμα- Το Σαββατοκύριακο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές- Το κείμενο της συμφωνίας δεν μας επιβάλλει μείωση συντάξεων - Kαθιέρωση πιστωτικής κάρτας για την ανθρωπιστική κρίση

Τα χαρτιά του αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για αύξηση στον ΦΠΑ, άνοιξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1. Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στη συνέντευξη του στον Γιώργο Παπαδάκη δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να απειληθούν βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς επίσης ειδικά καθεστώτα όπως τα νησιά.



«Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ’αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Επειδή είχε ξεχάσει να αναφέρει τον τουρισμό ο παρουσιαστής της εκπομπής, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό των Οικονομικών)  προσέθεσε ότι στο όχι συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα. Σε ερώτηση για το πού θα αυξηθεί, ο κ. Βαρουφάκης επισσήμανε ότι «θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει. «Θα είμαι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δε θα πει νούμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αναφορικά με τις συντάξεις είπε: «Το κείμενο της συμφωνίας δεν μας επιβάλλει μείωση συντάξεων πρόσθεσε» και επισήμανε: «Δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο». 

«Να είμαστε ειλικρινείς. Δουλειά μας είναι να βάζουμε φρένο σε ότι δυσχεραίνει τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό το σύστημα που έχουμε δεν μπορούσε να συνεχίσει. Το στοίχημά μας; Εχει να κάνει με τη δημόσια περιουσία η οποία πρέπει να εκποιείται. Να αναπτυχθεί η δημόσια περιουσία. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη δημόσια περιουσία με τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπει σε στέρεες βάσεις. Ειμαστε στις Βρυξέλλες και τσακωνόμαστε για κάτι παλιόχαρτα. Γιατί παλιόχαρτα είναι. Δώστε μας χρόνο για να μη κυβερνάται αυτή η χώρα με e-mails».

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το «φύλλο συκής» για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».

Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χωρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

Σε ερώτηση για το τρόπο με τον οποίο κινείται και τους χειρισμούς που ακολουθεί ο κύριος Βαρουφάκης απαντά: «Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω τον ΦΠΑ και να κόψω τις συντάξεις. Ο κόσμος δεν μου είπε να βγούμε από το ευρώ, ζητά να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ. Θα ήταν καταστροφή».


«'Εχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» - Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του υπΟικ 

«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.


Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στην Ευρωομάδα (Eurogroup), ανέφερε ότι δυο φορές έθεσε βέτο και τόνισε πως οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συζήτηση με ομόλογό του -που δεν κατονόμασε- ότι δεν μπορεί να καταγραφεί στη συμφωνία αναφορά για μείωση του πλεονάσματος, γιατί δεν θα παίρναγε από τα Κοινοβούλια. Ανέφερε πως, με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο αν και αναγνώρισε ότι ήταν «απλουστευτικές κορώνες» τα περί κατάργησής του με έναν νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...