Γερμανία: «Ναι» της Bundestag για την παράταση της ελληνικής δανειακής σύμβασης

«Πράσινο φως» για την παράταση της ελληνικής δανειακής σύμβασης έδωσε η Κάτω Βουλή της Γερμανίας, με μια άνευ προηγουμένου πλειοψηφία. Εκ των 587 βουλευτών που ψήφισαν, υπέρ τάχθηκαν 542, κατά 32 βουλευτές, ενώ απείχαν 13 βουλευτές.

Υπέρ της σχετικής εισήγησης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν στο σύνολό τους τα κόμματα. Όπως άλλωστε δήλωσε νωρίτερα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ «αυτό το κάνουμε όχι εξαιτίας των άξεστων σχολίων (εκ μέρους της Ελλάδας), αλλά διότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης».
Πριν την ψηφοφορία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του στη γερμανική Βουλή τόνισε ότι «η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα».
Γερμανός βουλευτής είπε «όχι» στο «Nein» της Bild
Στη συζήτηση που διεξήχθη στη γερμανική βουλή έγινε αναφορά και στο πρωτοσέλιδο της Πέμπτης της γερμανικής ταμπλόιντ Bild, που καλούσε τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν την παράταση της ελληνική δανειακής. Με το πρωτοσέλιδο στα χέρια, διαγραμμένο, ο βουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ είπε «όχι» στο «Nein» της Bild.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι «η απειλή για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και η συζήτηση για Grexit είναι ανοησία - κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ».
Ο ίδιος τόνισε: «Δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα. Συνεννόηση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης».
Ο Άξελ Σέφερ πρόσθεσε ακόμη ότι η επιστροφή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μετά τον πόλεμο κατέστη δυνατή μόνο επειδή οι εταίροι συνεργάστηκαν μαζί μας και μας άπλωσαν το χέρι.
Σημειώνεται ότι το πρωτοσέλιδο της Bild, με το οποίο καλούσε τους αναγνώστες της να βγάλουν selfie για να συμμετέχουν στην εκστρατεία του ΟΧΙ σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα, δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε. To γερμανικό twitter και το facebook κατακλύστηκαν από μία άλλη εκστρατεία Γερμανών κατά της Bild.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...