Η παράνομη μετανάστρια που έγινε αντιπρόεδρος της Goldman Sachs

Γνωρίστε την πρώην αντιπρόεδρο της Goldman Sachs που εργάστηκε στην εταιρεία για σχεδόν 7 χρόνια, ενώ ήταν παράνομη μετανάστρια. Και δεν το ανακάλυψε κανείς!
Ο καθένας έχει τους λόγους του να θέλει να εργαστεί στη Wall Street. Για τη Julissa Arce, μια παράνομη μετανάστρια από το Μεξικό που όχι μόνο εργάστηκε αλλά έφτασε μέχρι τη θέση της αντιπροέδρου στη Goldman Sachs ήταν απλός:
«Σκέφτηκα ότι αν είχα χρήματα θα γινόμουν αποδεκτή από την κοινωνία».
Η 31χρονη σήμερα Arce, η οποία πέρασε επτά χρόνια στη Goldman, περιέγραψε την εμπειρία της ως «τρομακτική», μιλώντας στο Bloomberg.

Ηθελε να πετύχει για να την αποδεχτούν

Σε ηλικία 11 ετών, η Arce μετακόμισε στο Τέξας. Γνώριζε λίγα αγγλικά, αλλά ήταν κοινωνική και εντάχθηκε σε ομάδες μπάσκετ, σόφτμπολ, cross-country, χορού, στο μαθητικό συμβούλιο και σε άλλες δραστηριότητες.
Μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά, πήγε σε δημόσιο καθολικό σχολείο και ήταν πολύ καλή μαθήτρια. Η βίζα της έληξε όταν ήταν 14 ετών. «Ηξερα τι σήμαινε αυτό» λέει η ίδια. «Εγινα παράνομη».
Στόχος της ήταν να γίνει πλούσια: «Πίστευα ότι αν κατάφερνα να γίνω πλούσια και να αποκτήσω status δεν θα πείραζε κανέναν το γεγονός ότι θα ήμουν παράνομη». Πίστευα ότι αν έβγαζα πολλά λεφτά θα με αποδέχονταν».
Αργότερα μπήκε στο πανεπιστήμιο όπου σπούδασε οικονομικά. (Μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε δημόσια πανεπιστήμια στο Τέξας.)
Το 2001 γονείς της αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στο Μεξικό και εκείνη ανέλαβε μια μικρή επιχείρηση που είχαν στήσει. Κάθε Παρασκευή οδηγούσε ένα φορτηγό με το οποίο μετέφερε κέικ με φράουλες, σαντιγί και κανέλα. Κάθε Κυριακή επέστρεφε στο σπίτι με τα χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο και τη σχολή της.
Mε τη μητέρα και τη αδελφή της
Mε τη μητέρα και τη αδελφή της
Οταν όμως η επιχείρηση σταμάτησε να πηγαίνει καλά, αναγκάστηκε να βρει νέα δουλειά αλλά είχε λήξει η τουριστική της βίζα. Και εννοείται πως δεν μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές της χωρίς να δουλεύει. Έτσι αποφάσισε να βγαλει πλαστή κάρτα παραμονής.
Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, βρήκε έναν τρόπο να μπει στη Wall Street και στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της Goldman, χρησιμοποιώντας την ψεύτικη πράσινη κάρτα που αγόρασε για «μερικές εκατοντάδες» δολάρια.
Με την οικογένειά της κατά την αποφοίτησή της
Με την οικογένειά της κατά την αποφοίτησή της

Ηταν φιλόδοξη και τολμούσε 

Δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην κουλτούρα της απροκάλυπτης φιλοδοξίας της Goldman Sachs, γιατί την είχε έτσι κι αλλιώς μέσα της.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία, κανόνισε να πιει καφέ με έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θαύμαζε και τον ενημέρωσε ότι είχε μάθει πολλά και ήταν έτοιμη για κάτι καλύτερο: «Θέλω να μπω στο γήπεδο και να παίξω μπάλα» του είπε.
Εκείνος της είπε να περιμένει. Μετά από λίγο καιρό της πρόσφεραν θέση πλήρους απασχόλησης.
Μέσα στο γραφείο της στην Goldman Sachs
Μέσα στο γραφείο της στην Goldman Sachs
Χάρηκε αλλά και τρομοκρατήθηκε μήπως ανακάλυπταν το ψέμα της. Φοβήθηκε για το τι θα μπορούσε να συμβεί όταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ανακάλυπτε την πλαστή πράσινη κάρτα της και τον ψεύτικο αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης. Εβλεπε στον ύπνο της ότι την συλλάμβαναν: Καθόταν στο γραφείο της. Κανείς δεν χρειαζόταν να της πει ότι θα απελαθεί ή να την απειλήσει, γιατί ήξερε τι την περίμενε. Τότε ξυπνούσε.

Η Goldman δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό της

Αλλά η Goldman δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό της. Με πλαστά έγγραφα πέρασε από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και το 2005 έγινε μία από τους 23.000 εργαζόμενους μιας από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες της Wall Street και έφτασε μέχρι τη θέση της αντιπροέδρου.
Και όταν παντρεύτηκε τον φίλο της από το κολέγιο, αντικατέστησε την ψεύτικη πράσινη κάρτα της με μια αληθινή.
Πλέον, η Arce έχει παρατήσει τα οικονομικά και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εργάζεται για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Define American στην Καλιφόρνια, από όπου θα συμβουλεύει και θα στηρίζει παράνομους μετανάστες.
Η 31χρονη σήμερα Julissa Arce
Η 31χρονη σήμερα Julissa Arce

Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...