Ληξιπρόθεσμα: «Κουρεύεται» ακόμα και το κεφάλαιο

Ευνοϊκή ρύθμιση ανοικτή σε όλους, μικρούς και μεγάλους οφειλέτες η οποία ωστόσο δίνει άφεση αμαρτιών ακόμη και σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κουρεύονται μέχρι του ορίου του 50% πρόστιμα, προσαυξήσεις ακόμη και κεφάλαιο για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου του 2013. Μόνη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας οφειλέτης σε αυτό το σχήμα της ρύθμισης είναι να μην έχει δημιουργήσει χρέη από συγκεκριμένες κατηγορίες  φόρων, όπως για παράδειγμα  οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.
Όπως ανακοίνωσαν, στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στις 100 δόσεις για όλους του οφειλέτες, καταργώντας τους περιορισμούς που είχαν να κάνουν με το συνολικό ποσό οφειλής, αλλά και το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης.  Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς τις εφορίες θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν διαπιστωμένα χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ σύμφωνα με το οποίο οι δόσεις ήταν 72 αντί για 100.
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είπε ο κ. Στρατούλης στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι έχουν οφειλές σε αυτά, άσχετα με το ποσό της οφειλής, την ώρα που με το προηγούμενο νομοσχέδιο έχαναν το δικαίωμα όσοι χρωστούσαν άνω των 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, καταργείται το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ, που ακύρωνε τις 100 δόσεις για όσους χρωστούσαν λιγότερα από 5.000 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό να καθορίζεται στα 20 ευρώ.
Γενικότερα η ρύθμιση προβλέπει:
♦ Μείωση της ελάχιστης δόσης από 50 ευρώ σε 20 ευρώ ή ακόμη και 10 εάν ο οφειλέτης έχει χρέη σε περισσότερες από μία ΔΟΥ
♦ Στις 100 δόσεις εντάσσονται όλα τα χρέη καθώς καταργούνται όλοι οι προηγούμενοι περιορισμοί.
♦ Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.
♦ Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί από αυτά με την πληρωμή του 25% του κεφαλαίου που οφείλει από 50% που είναι σήμερα.
♦ Μικρά χρέη έως 300 ευρώ χαρίζονται αν αποδειχθεί στις επιτροπές ότι οι φορολογούμενοι είναι οικονομικά αδύναμοι (δεν λογίζεται τα επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικά κλπ.)
♦ Χρέη ως 5.000 ευρώ μπαίνουν άτοκα στην ρύθμιση, ενώ για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ το επιτόκιο το οποίο επιβαρύνει το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής μειώνεται στο 3% από 4,56 της υφιστάμενης ρύθμισης.
♦ Φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα και να προχωρήσουν στην ρύθμιση εφόσον κρίνουν ότι είναι συμφέρουσα.
Η κλίμακα για τις εκπτώσεις σε προσαυξήσεις και πρόστιμα
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, η σχεδιαζόμενη για την τροποποίηση του νομού 4305/2014 για ρύθμιση χρεών με εκατό δόσεις κλίμακα είναι η παρακάτω, με τις ανάλογες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής:
  • Εφάπαξ:  απαλλαγή κατά ποσοστό 100%
  • Από δύο 2 έως 5 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό  90%
  • Από 6 έως και 10 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό  80% 
  • Από 11 έως και 20 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό  75%
  • Από 21 έως και 30 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 70%
  • Από 31 έως και 40 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 65%
  • Από 41 έως και 50 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 60%
  • Από 51 έως και εξήντα 60 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 55%
  • Από 61 έως και εβδομήντα 70 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό  50%
  • Από 71 έως και 80 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα 45%
  • Από 81 έως και ενενήντα 90 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 40%
  • Από 91 έως και 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα 30%
  • Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα

    Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις
    Οι τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις «λείπουν» από το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις, σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
    Όπως δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης του Eurogroup της Δευτέρας.
    Η κ. Βαλαβάνη σημείωσε πως δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος.
    Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου, με την κ. Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.
    Ωστόσο, προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015.
    Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναμένεται να αναρτηθεί εντός του Σαββατοκύριακου στη Διαύγεια, θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλοτέρου ύψους, κατ' αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού, ενώ θα υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς φορολόγησης ελευθέρων εισοδηματιών που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.
     
..

Για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, η κ. Βαλαβάνη είπε ότι θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μετά από αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού συντονισμένου και επιχειρησιακά εποπτευόμενου, εκτιμώντας όμως ότι οι δανειστές της χώρας πρέπει να της δώσουν χρόνο ώστε να παραχθούν αποτελέσματα.
Τόνισε ότι από το 2015 θα ισχύσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν επεξεργάζεται το υπουργείο νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει πλήρεις αρμοδιότητες για να χειριστεί τα θέματα στο επίπεδο του Eurogroup.
Εν τω μεταξύ, μετά το «μπλέξιμο» με τις αρμοδιότητες της κ. Βαλαβάνη και της κ. Σαβαϊδου που προέκυψε χθες, η αναπληρώτρια υπουργός απαντώντας σήμερα (4/3) σε σχετική ερώτηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ -ΔΟΥ), τόνισε πως διατηρείται η διοικητική-οικονομική αυτοτέλειας της γ.γ. Εσόδων.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...