Ουρουγουάη: Ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου» παρέδωσε την εξουσία

Σε κλίμα πανηγυρικό στο Μοντεβιδέο ο Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα παρέδωσε την Κυριακή τη θέση του προέδρου της Ουρουγουάης στον βετεράνο αντάρτη και συναγωνιστή του, τον Ταμπάρε Βάσκεζ, από τον οποίον άλλωστε την είχε παραλάβει το 2010.


Ο 80χρονος Μουχίκα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί - και δικαίως - ως ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου», αποχώρησε λόγω του προχωρημένου της ηλικίας αφήνει πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά, τόσο σε όρους ηθικής όσο και σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Ο Μουχίκα έζησε έναν εξαιρετικά λιτό βίο ενώ παράλληλα τακτοποίησε πολλά πράγματα στη διακυβέρνηση της Ουρουγουάης: Ουδέποτε κατοίκησε στο προεδρικό μέγαρο, αλλά παρέμεινε στη φάρμα του, κυκλοφορούσε με έναν παμπάλαιο σκαραβαίο και το 90% της προεδρικής αποζημίωσής του το διέθετε σε φιλανθρωπίες. Ακόμα και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μοντεβιδέο πήγε με το παλαιό του αυτοκινητάκι.



Ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης, ο 70χρονος, ογκολόγος στο επάγγελμα, Βάσκεζ αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρας 3,3 εκατ. ανθρώπων που παρουσιάζει αξιοσημείωτη και σταθερή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία.

«Οι προηγούμενοι μας είχαν αφήσει μία κατεστραμμένη χώρα, χωρίς δουλειές, με τον κόσμο να λιμοκτονεί. Μέσα σε 15, μάλλον 10 χρόνια αυτή η κυβέρνηση έκανε όσα καμία άλλη. Ζήτω ο Πέπε και ο Ταμπάρε», δήλωσε ενθουσιασμένη στο Euronews η Σάντρα Ολμπάιδα, ψηφοφόρος της αριστεράς στην Ουρουγουάη.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ο Μουχίκα υπήρξε ένας εξαιρετικά προοδευτικός πρόεδρος: Ηταν εκείνος που δρομολόγησε την αναγνώριση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και που νομιμοποίησε τη χρήση της κάνναβης και τις αμβλώσεις.

Πάντως ο Βάσκες, ο οποίος είχε γίνει γνωστός στη διάρκεια της προεδρίας του επειδή έκανε την Ουρουγουάη την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του του για την ιδέα να πωλείται η κάνναβη στα φαρμακεία, όπως προβλέπεται κανονικά.

Μέχρι σήμερα, είναι δυνατό να καλλιεργεί κανείς ιδιωτικά έναν περιορισμένο αριθμό φυτών κάνναβης για την προσωπική κατανάλωσή του.

Παρόντες στην τελετή στο Μοτεβιδέο ήταν πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρουσία του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, τον οποίο ο Μουχίκα δεξιώθηκε στη φάρμα του.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...