Επικεφαλής της Lufthansa για το Airbus A320: Ο συγκυβερνήτης είχε περάσει όλα τα τεστ. Απόλυτος γρίφος η τραγωδία

Ο 28χρονος Αndreas Lubitz που εργαζόταν στην Germanwings, φέρεται να έριξε ηθελημένα το αεροσκάφος στις Άλπεις. Τι αναφέρει ο επικεφαλής της Lufthansa στην οποία ανήκει η αεροπορική εταιρεία που συνδέεται με την τραγωδία της Τρίτης
H Germanwings και η Lufthansa έδωσαν από κοινού συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πτώση της μοιραίας πτήσης του Airbus A320.
Και οι δύο CEO δήλωσαν πως είναι σοκαρισμένοι μετά τη σημερινή ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με την οποία και όπως προκύπτει από τις συνομιλίες και τα δεδομένα που καταγράφονται στο πρώτο μαύρο κουτί, ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz έριξε ηθελημένα το αεροπλάνο στις Άλπεις, κλειδώνοντας εκτός πιλοτηρίου τον κύριο πιλότο της πτήσης.
"Δεν θα μπορούσαμε να ακούσουμε χειρότερα νέα", είπαν.
Ο επικεφαλής της Lufthansa Carsten Spohr, δήλωσε:
"Ο Andreas Lubitz ήταν απολύτως κατάλληλος και καταρτισμένος για πτήσεις. Η απόδοση του ήταν εξαιρετική και δεν επιδεχόταν ουδεμία κριτική. Σε μια εταιρεία όπως η δική μας, όλο το προσωπικό είναι απολύτως ελεγμένο. Τα κριτήρια επιλογής και ασφάλειας που τηρούμε είναι τα υψηλότερα που υπάρχουν. Είμαστε σοκαρισμένοι, περισσότερο από τον κόσμο που έμαθε την είδηση".
Ο Carsten Spohr συμπλήρωσε: "Ο Lubitz είχε περάσει με απόλυτη επιτυχία όλα τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία τον είχαμε υποβάλλει όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, τα οποία είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά".
"Πρόκειται για ένα τραγικό, μεμονωμένο περιστατικό. Προσπαθούμε να επιλύσουμε ένα πραγματικό αίνιγμα", πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως στην Ευρώπη υπάρχει η ρύθμιση να βρίσκονται δύο άτομα μέσα στο πιλοτήριο και όχι τρία, κάτι που ισχύει στις ΗΠΑ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Συνεχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε: "Ο πιλότος επισκέφθηκε την τουαλέτα. Νωρίτερα είχε θέσει το αεροσκάφος στον αυτόματο πιλότο. Ο συγκυβερνήτης ήταν απολύτως καταρτισμένος για να το αναλάβει αποκλειστικά ο ίδιος σε περίπτωση ανάγκης".
Επιβεβαίωσε πως ο Lubitz έριξε ηθελημένα τελικά το Airbus A320.

 Ο συγκυβερνήτης άφησε εκτός κόκπιτ τον πιλότο και έριξε το αεροσκάφος

Ο Spohr είπε πως ο Lubitz είχε εκπαιδευθεί επί έξι χρόνια. Η εκπαίδευση του είχε διακοπεί καθώς κρίθηκε πως είναι πλήρως έτοιμος για να πετάξει και προσελήφθη από την Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013.
Τόνισε πως η πτώση δεν κλονίζει την εμπιστοσύνη του στις δύο εταιρείες.
"Το δυστύχημα στις Άλπεις δεν θα αλλάξει τα μέτρα ασφαλείας μας καθώς κρίνονται επαρκή. Όλες οι αεροπορικές στην Ευρώπη έχουν δύο πιλότους στο κόκπιτ και όχι τρεις. Εμπιστεύομαι τα μέτρα που λαμβάνουμε", επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.
Προξενεί εντύπωση ωστόσο η διατύπωση του ότι πέραν των δύο πιλότων, μέλη του πληρώματος έχουν τον κωδικό που ξεκλειδώνει την πόρτα του πιλοτηρίου.
Έτσι, μένει αναπάντητο το ερώτημα του τι πραγματικά συνέβη την ώρα που ο πιλότος προσπαθούσε απεγνωσμένα να εισέλθει μετά την απόφαση του Lubitz να κλειδωθεί μέσα επί 8 λεπτά οδηγώντας το αεροσκάφος πάνω στις Άλπεις και παίρνοντας μαζί του στον θάνατο 149 άτομα.

 Airbus A320: Ο χαμηλών τόνων συγκυβερνήτης που παρέσυρε στο θάνατο 149 ανθρώπους

Κλείνοντας ο Carsten Spohr ανέφερε:
"Εμπιστευόμαστε το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών και αναμένουμε την τελική ανακοίνωση μετά την εύρεση και του δεύτερου μαύρου κουτιού. Συμπεραίνουμε ότι ηθελημένα ο συγκυβερνήτης έριξε το αεροσκάφος αλλά δεν ξέρουμε το γιατί. Είμαστε εμβρόντητοι, οι άνθρωποι και στις δύο εταιρείες. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και η Lufthansa εναρμονίστηκε με τις αλλαγές. Η πόρτα του πιλοτηρίου δεν μπορεί να ανοίξει ούτε με όπλα. Από τη στιγμή που κάποιο μέλος του πληρώματος βάλει τον κωδικό για να ανοίξει την πόρτα, το κουμπί ασφαλείας απενεργοποιείται μετά από πέντε λεπτά για να ξεκλειδωθεί.
Επαναλαμβάνω. Ο Lubitz είχε διακόψει την εκπαίδευση του έξι χρόνια πριν αλλά ο οποιοσδήποτε διακόψει το κάνει, γιατί κρίνεται πως είναι έτοιμος και έχει περάσει από όλα τα απαραίτητα τεστ. Η ετοιμότητα του ελέγχεται συνεχώς κατά περιοδικά διαστήματα".
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...