Πρωτοφανείς αλλαγές στη διαδοχή του θρόνου στη Σαουδική Αραβία,photo album Αζίζ αλ Σαούντ Αμπντάλα.

Πρωτοφανείς χαρακτηρίζονται οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στην ανώτατη διοικητική βαθμίδα της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.
Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ-Σαούντ αντικατέστησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, που είναι ετεροθαλής αδελφός του,
με τον Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ αλ-Σαούντ, που είναι ανιψιός του και ως τώρα ήταν αναπληρωτής πρίγκιπας διάδοχος. Νέος αναπληρωτής πρίγκιπας διάδοχος ορίστηκε ο γιος του βασιλιά, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο βασιλιάς ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, όταν πέθανε ο ετεροθαλής αδελφός του Αμπντουλαζίζ. Ηταν μια κρίσιμη στιγμή για το βασίλειο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά και ο ισλαμικός εξτρεμισμός στην περιοχή βρισκόταν σε άνοδο.

Όπως επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο ανασχηματισμός περιλαμβάνει μερικές θεαματικές ανόδους και πτώσεις. Ο ασθενής βασιλιάς Αμπντάλα επέλεξε τον περασμένο Μάρτιο τον Μουκρίν ως δεύτερο στην ιεραρχία μετά τον Σαλμάν. Πολλοί είχαν προβλέψει ότι το άστρο του Μουκρίν θα έδυε, λίγοι όμως πίστευαν ότι η εκπαραθύρωσή του θα ερχόταν τόσο γρήγορα.

Η ανάδειξη του 55χρονου Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ σε πρίγκιπα διάδοχο τον καθιστά τον πρώτο εγγονό του Ιμπν Σαούντ που κατέχει αυτή τη θέση. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ιστορική στροφή προς μια νέα γενιά πριγκίπων. Ο μπιν Ναγέφ είναι δημοφιλής μεταξύ των δυτικών δυνάμεων, και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχει αποκτήσει κύρος από την καταπολέμηση της εγχώριας τρομοκρατίας.

Ο 30χρονος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υπουργός Αμύνης και αγαπημένος γιος του βασιλιά, στερείται εμπειρίας, αλλά διακρίνεται από αποφασιστικότητα. Ως υπουργός Αμύνης, ηγήθηκε του ανεπιτυχούς πολέμου εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Η ανάδειξή του σε αναπληρωτή πρίγκιπα διάδοχο σημαίνει ότι θα είναι ο βασικός διεκδικητής του θρόνου μετά τον μπιν Ναγέφ.

Ο βασιλιάς αντικατέστησε επίσης τον ασθενή υπουργό Εξωτερικών Σαούντ αλ-Φαϊζάλ, το πρόσωπο της σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής τα σαράντα τελευταία χρόνια, με τον σημερινό πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αντέλ αλ-Τζουμπαϊρ.

«Οι αποφάσεις αυτές, και ιδιαίτερα εκείνη που αφορά τον πρίγκιπα διάδοχο, είναι πρωτοφανείς», λέει ο Χασάν Ασκάρι Ρίζβι, ένας πακιστανός σχολιαστής θεμάτων ασφαλείας. «Το γεγονός ότι ανακοινώνονται ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Υεμένη δείχνει ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στη Σαουδική Αραβία για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό».

Εκτός από τις περιφερειακές εντάσεις στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, το Ριάντ έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικούς κινδύνους, και ιδιαίτερα την τρομοκρατική απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 93 υπόπτων για τρομοκρατία, περιλαμβανομένων 61 Σαουδαράβων που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο ΙΚ. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ένας από τους στόχους των τρομοκρατών ήταν η αμερικανική πρεσβεία.

(Πηγή: Financial Times)

Αlbum του πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αζίζ αλ Σαούντ Αμπντάλα, με τους ηγέτες όλης της Γης - Από τον Πλανητάρχη Μπάρακ Ομπάμα στην Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισσάβετ

 Δείτε τον 90χρονο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ που έφυγε σήμερα (23/01)  από τη ζωή σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με την «αφρόκρεμα» της Υφηλίου.

 












Πηγή φωτό: http://www.wsj.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...