Οι Ελληνες θα απογοητευτούν από τη συμφωνία με ΕΕ & ΔΝΤ

Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ μιλώντας στο TheTOC σημειώνει πως οι Έλληνες θα απογοητευτούν από τη συμφωνία με Ευρώπη-ΔΝΤ. Θεωρεί ως μόνη λύση την έξοδο από το ευρώ.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για το Τσίπρα να συμφωνήσει σε όσα ζητούν ΔΝΤ και Ευρώπη.
Ακόμα κι αν υπάρξει τελικά συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αυτή θα είναι επώδυνη και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό να την εξηγήσει στο εκλογικό σώμα αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, ειδικά μάλιστα από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τόσο διαιρεμένο κόμμα».
Τους επόμενους μήνες «η απογοήτευση στην ελληνική κοινή γνώμη θα είναι μεγάλη με αποτέλεσμα σύντομα η Ελλάδα να εισέλθει ξανά σε νέα πολιτική κρίση
Αυτό υποστηρίζει από την Ουάσινγκτον με δηλώσεις του στο TheTΟC ο Ντέσμον Λάχμαν, πρώην διευθυντής στο ΔΝΤ και οικονομολόγος στο think tank «American Enterprise Institute», προβλέποντας ότι τους επόμενους μήνες «η απογοήτευση στην ελληνική κοινή γνώμη θα είναι μεγάλη με αποτέλεσμα σύντομα η Ελλάδα να εισέλθει ξανά σε νέα πολιτική κρίση».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι διόλου ικανοποιημένο από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν θεωρεί ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα είναι συγκεκριμένες». Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι απόρροια της δυσαρέσκειας των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση είναι- όπως λέει- και το γεγονός ότι «ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης έχει κάνει σοβαρά λάθη κατά την διάρκεια όλη αυτής της πολύμηνης διαπραγμάτευσης προσβάλλοντας πολλές φορές με τις δηλώσεις του τους δανειστές από τους οποίους υποτίθεται ότι ζητάει την στήριξή τους».
Στις δηλώσεις του στο TheTOC το πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ εκφράζει την άποψη ότι στην μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποσπάσει πάρα πολύ λίγα ως αντάλλαγμα από τους δανειστές. Οι δανειστές έχουν υποσχεθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν κάποιου είδους ευελιξία, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον βαθμό αυτής της ευελιξίας. Και απ' ότι φαίνεται αυτή θα αποδειχθεί εξαιρετικά περιορισμένη». Προσθέτει ότι «οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια και αποδείχτηκαν αποτυχημένες».
Από το 2010 ο Ντέσμον Λάχμαν με σχετικό άρθρο του στους Financial Times είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε αποχωρήσει οικειοθελώς το ευρώ. Σήμερα εμμένει στην ίδια άποψη λέγοντας ότι «το συμφέρον της Ελλάδας θα εξυπηρετηθεί μόνο με την έξοδό της από το ευρώ. Αν αυτό είχε συμβεί το 2010, η Ελλάδα θα είχε γλιτώσει ένα μεγάλο μέρος των θυσιών που έχει κάνει για να κρατηθεί μέσα στο ευρώ και μετά από πέντε χρόνια η οικονομία της χειροτερεύει συνεχώς. Μόνο αν εγκαταλείψει το ευρώ, η Ελλάδα θα έχει μία ελπίδα να επανακάμψει μετά από κάποια χρόνια» σημειώνει.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...