Ινδονησία: Οριστικά προς εκτέλεση οι δύο Αυστραλοί θανατοποινίτες (Φωτό+Βίντεο) Η Ινδονησία εκτέλεσε τους Αυστραλούς θανατοποινίτες

Εξαντλήθηκαν οι νομικές οδοί ώστε να καθυστερήσει η εκτέλεση των εννέα θανατοποινιτών που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Ινδονησίας, δήλωσε ο Τόνι Σποντάνα, εκπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας.

Οι οικογένειές τους έχουν διορία μέχρι τις 16.00 ώρα Ελλάδας για να τους αποχαιρετήσουν, μετά την απόρριψη των διεθνών εκκλήσεων για αναστολή των εκτελέσεων από την κυβέρνηση της Τζακάρτα, η οποία διέταξε να προχωρήσει η διαδικασία. Η εκτέλεση των εννέα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ίσως και εντός μερικών ωρών.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Χ.Μ Πρασετίγιο δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο πρακτορείο Reuters ότι οι εννέα θανατοποινίτες έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη εκτέλεσή τους και έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστά κελιά.
Τις θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε οκτώ ξένους και έναν Ινδονήσιο έχουν καταδικάσει τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ έχουν σταθεί αφορμή για την επιδείνωση των σχέσεων Αυστραλίας - Ινδονησίας.


REUTERS/JASON REED
Ο ένας από τους δύο θανατοποινίτες Αυστραλούς, ο Άντριου Τσαν, πραγματοποίησε τη Δευτέρα την τελευταία επιθυμία του να παντρευτεί τη σύντροφό του Φεμπιάντι Χερεουίλα.
Η πραγματοποίηση των ταυτόχρονων εκτελέσεων έχει καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες, εξαιτίας νομικών προσφυγών της τελευταίας στιγμής. Τη Δευτέρα, μάλιστα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινδονησίας ενέκρινε αίτημα των δικηγόρων των δύο Αυστραλών θανατοποινιτών, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εκτελέσεις δεν θα καθυστερήσουν περαιτέρω. Τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή όπου κρατούνται οι θανατοποινίτες έχουν ενισχυθεί, ενώ ιερείς, ψυχολόγοι, γιατροί και τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος βρίσκονται σε επιφυλακή για να αρχίσουν οι τελευταίες προετοιμασίες για την εκτέλεση των τεσσάρων Νιγηριανών, των δύο Αυστραλών, του Ινδονήσιου, του Βραζιλιάνου και της Φιλιππινέζας.

 Περί τα 12 ασθενοφόρα, ορισμένα μεταφέροντας φέρετρα, βρίσκονται έξω από τη φυλακή της νήσου Νουσακαμπανγκάν της κεντρικής Τζάβα.
Ο ένας από τους δύο θανατοποινίτες Αυστραλούς, ο Άντριου Τσαν, πραγματοποίησε τη Δευτέρα την τελευταία επιθυμία του να παντρευτεί τη σύντροφό του Φεμπιάντι Χερεουίλα.
Στις διεθνείς εκκλήσεις για αναστολή των εκτελέσεων προστέθηκε κι εκείνη του Φιλιππινέζου πυγμάχου Μάνι Πακουιάο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για έναν αγώνα κι ο οποίος απηύθυνε τηλεοπτική έκκληση στον Ινδονήσιο πρόεδρο Ουιντόντο να χαρίσει τη ζωή στη Φιλιππινέζα θανατοποινίτισσα.
Δεκάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, συγκεντρώθηκαν στο προξενείο της Ινδονησίας στο Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη εκτέλεση της Φιλιππινέζας Μέρι Τζέιν Βελόζο, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι εν αγνοία της μετέφερε ηρωίνη μέσα στη φόδρα της βαλίτσας της.
Στην Αυστραλία, μία ομάδα από διάσημους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζέφρι Ρας, έφτιαξαν βίντεο με τίτλο «Κύριε Άμποτ, Σώστε τα Αγόρια μας», καλώντας έτσι τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανασταλεί η εκτέλεση των δύο Αυστραλών.

πηγη

Η Ινδονησία εκτέλεσε τους Αυστραλούς θανατοποινίτες

Στο εκτελεστικό απόσπασμα οδηγήθηκαν τα ξημερώματα οι «Οκτώ του Μπαλί» που είχαν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, μεταξύ αυτών δύο Αυστραλοί.
Στο εκτελεστικό απόσπασμα οδηγήθηκαν τα ξημερώματα οι Οκτώ του Μπαλί που είχαν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, μεταξύ αυτών δύο Αυστραλοί.  Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ινδονησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση δύο Αυστραλών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.
Ο Μιουράν Σουκουμαράν και ο Αντριου Τσαν οδηγήθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με άλλους πέντε καταδικασθέντες αλλοδαπούς, (μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη, ώρα Ελλάδος), για διακίνηση ναρκωτικών από διάφορες χώρες, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας.
Οι εκτελεσθέντες αρνήθηκαν να τους «δέσουν τα μάτια» πριν την εκτέλεση και όπως μετέδωσαν τα αυστραλιανά ΜΜΕ οι δύο Αυστραλοί τραγουδούσαν την ώρα της εκτέλεσης.

Οι οικογένειες, με δάκρυα στα μάτια, επισκέφτηκαν τις φυλακές, για να τους αποχαιρετήσουν.
Ο Chan και ο Sukumaran καταδικάστηκαν το 2005, επειδή επιχείρησαν να περάσουν μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, αξίας 18,2 εκατ. δολαρίων από την Ινδονησία στην Αυστραλία.


Δεν εκτελέστηκε ο γάλλος θανατοποινίτης

Η διπλωματία της Γαλλίας «υπενθύμισε την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου, οπουδήποτε και υπό οιεσδήποτε συνθήκες», με μια ανακοίνωση η οποία εξεδόθη τα ξημερώματα της Τετάρτης από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση ο Ρομέν Ναντάλ διαβεβαιώνει ότι το Παρίσι είναι «αλληλέγγυο με τις χώρες» οι υπήκοοι των οποίων εκτελέστηκαν (επρόκειτο για δύο Αυστραλούς, έναν Βραζιλιάνο και τέσσερις Νιγηριανούς) και υπενθύμισε παράλληλα ότι «οι γαλλικές αρχές παραμένουν πλήρως κινητοποιημένες υπέρ του Σερζ Ατλαουί, η κατάσταση του οποίου συνεχίζει να είναι πολύ ανησυχητική».

Οκτώ θανατοποινίτες,επτά ξένοι και ένας Ινδονήσιος, τουφεκίστηκαν στη φυλακή του νησιού Νουσακαμπανγκάν, σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Γάλλος Σερζ Ατλαουί, 51 ετών, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τον κατάλογο των προσώπων που επρόκειτο να τουφεκιστούν λόγω μιας προσφυγής του στην ινδονησιακή δικαιοσύνη που εκκρεμεί.

Όμως, η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας επανέλαβε χθες ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ότι σε περίπτωση απόρριψης αυτής της διοικητικής προσφυγής του θα εκτελεστεί, ενώ διεμήνυσε ότι οι αρχές δεν θα περιμένουν «για πολύ».

Τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή, όπου κρατούνταν οι θανατοποινίτες ήταν δρακόντεια  ενώ ιερείς, ψυχολόγοι, γιατροί και τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν σε επιφυλακή.
 πηγη
i-indonisia-ektelese-tous-australous-thanatopoinites

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...