Την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά 19 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που προορίζονται για την ανθρώπινη και ζωική διατροφή, τα 11 από τα οποία προέρχονται από την αμερικανική Monsanto, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Greenpeace.

Ανάμεσα στα ένδεκα προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής περιλαμβάνονται ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και βαμβακιού. Οι υπόλοιποι οκτώ γενετικά τροποποιημένα οργανισμοί είναι προϊόντα της αμερικανικής Dupont και των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF. Δεκαεπτά προορίζονται για την ανθρώπινη και τη ζωική διατροφή ενώ δύο είναι δρεπτά άνθη.
Η έγκριση της κυκλοφορίας τους στην ευρωπαϊκή αγορά "τελούσε υπό αναστολή" καθώς τα κράτη - μέλη δεν είχαν κατορθώσει να σχηματίσουν μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της κυκλοφορίας τους. Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για δέκα χρόνια.
Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν τη μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούν να απαγορεύουν τη χρήση τους στο έδαφός τους. Στην αντίθετη περίπτωση, οι κανόνες που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτοί που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την κυκλοφορία τους στο σύνολο της Ε.Ε. δεδομένου ότι δεν έχει διαπιστωθεί "κανένας κίνδυνος" για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων -πρόκειται για τη λύση που ζητούσαν οι μεγάλοι όμιλοι.
Η έγκριση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Greenpeace, που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ότι "δρώντας υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Monsanto δεν έχει την πρόθεση να προσεγγίσει την Ευρώπη των πολιτών όπως έχει δεσμευτεί".
πηγη