Δραγασάκης σε Φρανκφούρτη, Βαρουφάκης σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Σε τρεις παράλληλες «επιθετικές» κινήσεις προς τις ηγεσίες των τριών θεσμών προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξουν απτά χρηματοδοτικά αποτελέσματα, που θα δώσουν ανάσες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης μεταβαίνει σήμερα στη Φρανκφούρτη,
όπου, συνοδευόμενος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα έχει στις 18.30 ώρα Ελλάδος συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί σήμερα σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον επίτροπο Μοσκοβισί.
Η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να εξηγεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, να παρουσιάζει την οπτική του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και να θέτει το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα, που θα οδηγήσει προσώρας στην απελευθέρωση κονδυλίων από την ΕΚΤ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα θέματα που θέτει μετ’ επιτάσεως το Ταμείο στην Ομάδα των Βρυξελλών δεν αποτελούν «προαπαιτούμενα» για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ασκήσει «βέτο» στη διαδικασία αυτή.
Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Γιάννης Δραγασάκης, που ούτως ή άλλως έχει υπό την πολιτική του εποπτεία το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη με κάπως θετικότερο «αέρα».

Τα «εργαλεία»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, επρόκειτο να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι προς τα τέλη της εβδομάδας, μια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη εδώ και εβδομάδες. Ωστόσο, οι εξελίξεις και κυρίως οι «εμμονικές» απαιτήσεις μερίδας των θεσμών για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό ανάγκασαν τις δυο πλευρές να επισπεύσουν τη συνάντηση.
Ο Γιάννης Δραγασάκης θα παρουσιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επείγουσες ανάγκες της για ρευστότητα, φέροντας τη «σφραγίδα» του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Η ΕΚΤ κρατά στα χέρια της ένα σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να δώσει μια «ανάσα» ρευστότητας στην ελληνική οικονομία: την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Εξάλλου, παραμένει διαρκής η διεκδίκηση της Αθήνας να της καταβληθεί το 1,9 δισ. ευρώ από τη διακράτηση ομολόγων, τα γνωστά SMP, που «λιμνάζουν» εδώ και δυόμισι χρόνια.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα στις 10 ώρα Ελλάδος συναντάται με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, διατηρώντας την «ανοιχτή γραμμή» και την καλή σχέση ανάμεσα στους δύο υπουργούς. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί στις 15.30 με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι τόσο να επιχειρηθεί κοινή αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων όσο και να παρουσιαστεί η θέση της Ελλάδας για την αποφυγή ασφυξίας.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει εντός της εβδομάδας μια θετική εξέλιξη από την ΕΚΤ, ενώ η συνολική συμφωνία, που θα συναφθεί στα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, να περιέχει έναν «οδικό χάρτη» για «καυτά» θέματα, όπως το ασφαλιστικό. Ωστόσο, απομένει και το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να κρύψει κάτω από το χαλάκι» το πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «το θέμα θα τεθεί από την κυβέρνηση στον κατάλληλο χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...