Ισπανία - τοπικές εκλογές: Ανατροπή από Podemos και Ciudadanos (Φωτό+Βίντεο)

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων 20 ετών σε δημοτικές εκλογές - Οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης θεωρούνται πρόκριμα για τις εθνικές κάλπες, που θα στηθούν στα τέλη του έτους
Προς το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει φέρει από το 1991 σε πανεθνικές δημοτικές εκλογές, οδεύει το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP), όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.


Το PP θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, καθώς κερδίζει το 26,5% των ψήφων, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, καθώς κερδίζουν 25,5%, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά συγκριτικά με τις προηγούμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές, οι ψήφοι τους είναι κατά 775.000 λιγότερες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP), από την πλευρά του, από το 2011 έχει χάσει 2,55 εκατομμύρια ψήφους.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων οι οποίοι φαίνεται να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στα νέα ισπανικά κόμματα Podemos και Ciudadanos, στα οποία είναι τώρα στραμμένα τα βλέμματα.

Να σημειωθεί πως οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης θεωρούνται πρόκριμα για τις εθνικές κάλπες, που θα στηθούν στα τέλη του έτους.
πηγη

Ισπανία: Τα νεοσύστατα κόμματα «σπάνε» την ηγεμονία του Λαϊκού Κόμματος

 

..
Για τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία και απαρχή αλλαγής μίλησε ο ηγέτης του αριστερού Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι τιμωρήθηκε από τους πολίτες, πετυχαίνοντας τα χειρότερα ποσοστά μετά από 24 χρόνια, αν και έλαβε το υψηλότερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο.
«Αυτή είναι μία μαγική νύχτα για την Ισπανία. Και αυτές οι μέρες είναι πιθανότατα η αρχή της αλλαγής. Μετά τις ευρωκλοεκλογές είπα ότι η αλλαγή είναι εφικτή για την Ισπανία και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Νομίζω ότι αυτή η άνοιξη της αλλαγής θα μας φέρει στη νίκη των εκλογών το Νοέμβριο απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Στη Μαδρίτη, η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος ήρθε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, πιθανότατα το κυβερνών κόμμα θα αποτελέσει την αντιπολίτευση του δήμου, με τη Μανουέλα Καρμένα που υποστηρίχθηκε από το Ποδέμος και άλλα κινήματα της αριστεράς να γίνεται δήμαρχος της πόλης, μετά από συμμαχία πιθανότατα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.





..
Η Άντα Κολάου στη Βαρκελώνη, υποστηριζόμενη επίσης από το Ποδέμος, πέρασε από τον ακτιβισμό κατά των εξώσεων στο δημαρχιακό μέγαρο και έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Βαρκελώνης.
«Το πιο σημαντικό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι αυτή ήταν η νίκη του Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ. Αυτή η υποψηφιότητα επέτρεψε μέσα σε λίγους μήνες να περάσει η Βαρκελώνη στα χέρια των πολιτών της», είπε η Άντα Κολάου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...