ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ * Η συμφωνία έρχεται η καρέκλα... φεύγει

Εγκλωβισμένος στη στρατηγική του, που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της καρέκλας, ο Σαμαράς βλέπει τη συμφωνία με τους εταίρους να έρχεται και μαζί όλο το αντίπαλο νεοδημοκρατικό σύμπαν να ετοιμάζεται να τον «ρίξει στο καναβάτσο». 
 
Το πλέον ανησυχητικό σήμα που έλαβε η Συγγρού ήταν η δημόσια προτροπή του Καραμανλή για συνέδριο και προσφυγή στη βάση για την επιβεβαίωση ή όχι της ηγεσίας του. Ο Καραμανλής έστειλε διακριτικά, αλλά ταυτόχρονα εκκωφαντικά το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη, όπου σε μία από τις σπάνιες «γαλάζιου» περιεχομένου συνεντεύξεις του (Focus Radio) ο Ρουσόπουλος είπε ότι ο Καραμανλής ποτέ δεν θα υπονομεύσει πρόεδρο της Ν.Δ., επιχειρώντας εκ προοιμίου να τον απεμπλέξει από τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.
 
Όμως ο Ρουσόπουλος έστειλε σήμα για συνέδριο και προσφυγή στη βάση λέγοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έπρεπε να προχωρήσει αμέσως μετά τις εκλογές σε συνέδριο, ώστε να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος, από την οποία άλλωστε εξελέγη.
 
Η ατμόσφαιρα μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή είναι ηλεκτρισμένη καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί και στο εσωκομματικό πεδίο και στο θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους. 
 
Τα λουριά…
 
Ο Σαμαράς θεωρεί ότι ήδη ο Καραμανλής έχει αφήσει «πιο λάσκα τα λουριά» στο σύστημά του να κάνει κινήσεις στο εσωκομματικό πεδίο. Και για να δείξει ο Καραμανλής ότι παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα πως στηρίζει την Ντόρα ελλείψει άλλου, της έβγαλε χθες κίτρινη κάρτα για τις δηλώσεις της ότι επίκειται έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες. Σε συνάντηση με τον Πατούλη δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του και το μήνυμα δεν άργησε να φθάσει στα πέρατα της Ελλάδας. 
 
Όμως, από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Αντώναρος, αν και, όπως λένε σοβαροί καραμανλικοί, δεν απηχεί απολύτως τις σκέψεις του πρόεδρου, ήταν ομιλητής μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση της ΔΑΠ, όπου η Ντόρα έθεσε πάλι θέμα για το μέλλον της παράταξης κατεβάζοντας την πλατφόρμα της. 
 
Η Μπακογιάννη επιδιώκει να είναι λύση κοινής αποδοχής απέναντι στον Σαμαρά, έστω και μεταβατική, αλλά δεν φαίνεται να έχει ευρεία στήριξη όχι μόνο από το καραμανλικό στρατόπεδο, αλλά ούτε και από το ίδιο της… το σπίτι, αφού ο Κυριάκος δηλώνει αποφασισμένος να κατέβει ακόμη και ως αντίπαλός της. Ο Δένδιας, από την άλλη, κλιμάκωσε τις εμφανίσεις του και έθεσε ανοικτά το θέμα αλλαγής ηγεσίας τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για την πορεία της παράταξης, για τη γραμμή της και για το ποιος θα είναι επικεφαλής της. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θα επιδιώξει να εκπροσωπήσει τον καραμανλισμό, ενώ ακούγεται πως ο Βορίδης θα επιδιώξει να μετρήσει την απήχησή του στη βάση του κόμματος. 
 
Ο Αβραμόπουλος κινείται και μέσω του Πατούλη και των στελεχών στην ΚΕΔΚΕ, αλλά δεν δίνει καθαρό σήμα ότι τελικώς θα είναι υποψήφιος. Εκτιμά ότι ο Σαμαράς θα ανοίξει μόνος του το παιχνίδι μόλις ψηφιστεί η συμφωνία και πως τελικώς θα τον στηρίξει στην κούρσα που θα ανοίξει.
 
Στη βάση
 
Πάντως, τo σήμα του Καραμανλή προς τον Σαμαρά είναι καθαρό: «Εάν θες να μείνεις στην ηγεσία, πήγαινε στη βάση, ύστερα από συνέδριο, για να σε επανεκλέξει και να τελειώσει η αμφισβήτησή σου». Φαίνεται ότι στην προ δεκαπενθημέρου συνάντησή τους υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες και πως ο Καραμανλής αντιλήφθηκε ότι ο Σαμαράς μπορεί να διασπάσει το κόμμα με άλλοθι την ψηφοφορία στη Βουλή.
 
Ορισμένοι εκτιμούν πως ο Σαμαράς φτιάχνει από τώρα κλίμα ότι επιδιώκει συνεννόηση και πως θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση με στόχο αφενός να ικανοποιήσει τη Μέρκελ και τους Ευρωπαίους που του ζητούν να ψηφίσει την συμφωνία και αφετέρου, εάν τελικώς δεν έχει πρόβλημα πλειοψηφίας η κυβέρνηση, να μπορεί να καταψηφίσει είτε το σύνολο των μέτρων είτε ορισμένα από αυτά. 
 
Το καλύτερο σενάριο για να διατηρηθεί αυτήν τη στιγμή ο Σαμαράς στο παιχνίδι είναι να χρειαστεί νέα δεδηλωμένη ή να πάει ο Τσίπρας σε εκλογές. Τόσο η Ντόρα όσο και ο Δένδιας όμως ξεκαθαρίζουν δημοσίως, και πολλοί άλλοι ιδιωτικώς, ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε η παράταξη να μην πάει σε εκλογές με αρχηγό τον Σαμαρά. 
 
Αυτό σημαίνει ότι εκτιμούν πως τυχόν προσφυγή στις κάλπες, καθώς θα περάσουν 40 ημέρες για να στηθούν ενώ θα μεσολαβήσουν και διερευνητικές εντολές, θα απελευθερώσει βουλευτές οι οποίοι σήμερα είναι σιωπηλοί να κινηθούν και να αμφισβητήσουν τον Σαμαρά μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Ποιοι βουλευτές βλέποντας την παράταξη να παίρνει 15% θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια αφού η μείωση των ποσοστών θα σημάνει και τη μη επανεκλογή τουλάχιστον 15-20 στελεχών που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ψηφοδελτίων;» εξηγούν εσωκομματικοί αντίπαλοι του Σαμαρά. 
 
Εξάλλου, το γεγονός ότι θα μπορεί να προωθήσει δικούς του σε εκλόγιμες θέσεις λόγω λίστας θα απελευθερώσει και άλλες δυνάμεις. Πάντως, οι αντίπαλοι του Σαμαρά εκτιμούν ότι η γραμμή που οικοδομεί για τη συμφωνία είναι απορριπτική, παρά τις δηλώσεις περί συνεννόησης, καθώς οι όροι που ακολουθούν δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τον Τσίπρα. Μητσοτάκης, Μπακογιάννη, Δένδιας και Στυλιανίδης θέλουν να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα με ψηφοφορία για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στη Βουλή για τη συμφωνία εφόσον ο Σαμαράς επιμείνει σε απορριπτική γραμμή θέτοντας τον αρχηγό υπό επιτροπεία.
 
Όμως η «προεδρική φρουρά» απορρίπτει το σενάριο της ψηφοφορίας και λέει πως θα ακουστούν όλες οι απόψεις, αλλά η απόφαση ανήκει στον πρόεδρο, όπως πάντα. Πάντως, ακόμη και εκείνοι που ζητούν επιτακτικά την ψηφοφορία δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι θα την κερδίσουν αφού οι περισσότεροι βουλευτές αναμένουν να τη δουν για να σταθμίσουν τη στάση τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...